Wednesday 10 September 2008

Negotinski Fokus br.4 (X/XI-2005)

I tako, dok prikupljanje potpisa za Peticiju teče, hajde da se podsetimo još jednog broja Negotinskog Fokusa. Ovoga puta #4 pokriva tadašnja aktuelna dešavanja u Srbiji i Negotinu u toku meseca oktobra i novembra 2005. godine. Početak ujedinjenja liberalnih stranaka u Srbiji. Formiran je predizborni blok GSS i LDP, kome se godinu dana kasnije pridružuju koraćeva SDU i Čankova LSV.
Pa, ima li neke razlike danas, u odnosu na tu 2005. godinu? Nije da nema, nije ni da ima. Suštinski, odnos LDP-a (koji se u međuvremenu ujedinio sa GSS) prema DS nije se bitno izmenio. I dalje je osnovna crta međusobnih odnosa aktuelnih (žutih) i bivših (crvenih) demokrata baš to: šta ih je sve to tištilo dok su bili zajedno. U Negotinu bi ova rečenica mogla da glasi: šta ih je sve to tištilo dok su bili zajedno u demokracke. Danas nema više kohabitacije DS i DSS. Danas, DSS počinje fosilizaciju pa neka se neko u budućnosti pozabavi njima kroz političku arheologiju. Sad, baš nisam siguran kako će tačno da izgledaju ostaci Kostunyarosaurus vulgarisa, obzirom da ovaj nikada nije ni izgledao. Danas, DS pere biografije Dačiću, Tomi, Palmi, Krkobabiću itd. - kupite Tajdić, skida sve tvrdokorne fleke prošlosti. Karića su toliko prali da se isprao, ili bolje reći preprao.
Čeda & co. su prešli cenzus do sada već dva puta i pokazali da ta opcija ima podršku u biračkom telu, tako da sada i oni mogu u vanstranačko-stručnjačku priču i kohabitaciju sa Dačićima po Beogradu i ostalim mestima gde su osvojili mandate.
Corax i dalje (na svu sreću) ima šta i koga da crta. Narod i dalje opipava lebac - valjda mu traži puls.
A negotinski ogranak DS povremeno merka nove ugledne članove, čisto da se ne zapuste.

A druga strana Fokusa, ona negotinska?
Krajina Vino - puklo. Stečaj. Na prodaju.
Poljotehna - pukla. Stečaj. Rasparčavaju je i čerupaju.
Štamparija (ne ona za beton) - pukla. Stečaj. Prodavana. Prodata.
IHP Prahovo?
Nijedna Vlada posle 2000. godine nije stigla da namakne malo vremena za IHP i pozabavi se ovom firmom. Konačno, uspeli su da je prodaju nekom grku. Onda je taj grk preprodao amerikancima. Onda su pre par dana posmenjivali kompletno poslovodstvo u IHP i doveli svoje rukovodioce sa strane.
Ua grcite!
Yankees go home!!
Wellcome US dollars, we love you!!!

... idemo dalje

7 comments:

Peščanik said...

....Eto napokon I Negotinu svanulo. Najzad je dobio prave ljude rukovodece za PRODAJU a bogami i za KUPOVINU...Neznas sta ti je bolje...
Sta li su predhodni radeli kada sve ovo nisu znali...A da nisu znali za dogradnju, ugradnju..da, da oni debelozidni tiplovi kazu odlicni su za za fiksiranje fotelja na pod -da se ne izmakne,Treba da se osigura .

Smenio kazes...steta.

Goran said...

A da li neko zna koji su to Amerikancite? Milsim, zanima me onako, profesionalno. Čujem da se neki od mojih bivših kolega spreamju da započnu uspešnu hemičarkso-menadžersku karijeru u IHP-u.
A što se Krajina Vina tiče: mislimda su tadašnji rukovodioci bili zaista pravi. Mislim, uništiti vinarsku kuću u srcu vingradarstva Srbije je zaista podvig koji ne može baš svako da ostavri. BTW, setio sam se jednog događaja iz Krajina Vina leta 2004. Odoh ja tamo sa još nekim prijateljima da se raspitamo da li možemo da merimo pH (kiselost, baznost)nekih voda. Pošto sam znao da KV ima pH-metre, odosmo tamo, do "laboratorije" u punioci bezalkoholnih pića (bivšoj)i ja pitam gospođu (možda tada gospođicu) tehničarku da li mogu da merim dve tri probe. Sve bi trajalo nekih 20-ak minuta.
Ona meni: Ne radi nam aparat!
Ne radi?, čudim se ja.
Ona: Šefica je rekla da ne radi! Pa kako merite kiselost proizvoda i vode koju koristite?
Pa, ne merimo!
Pogledam ja aparat, sada malo hemije, i vidim da je elektroda suva, da je aparata sav "slinav" ne zan se kada su ga čistili, ali bi inače bio OK. Mislim, treba samo formirati elektrodu i izvršiti kalibraciju, nekih sat-dva vremena. Bilo je tu i dosta drugog pribora, pitam se šta je sada sa time?
Ja odustajem od isplaćivanja duga KV ali bih da uzmem neke od pipeta, bireta, volumetrijskih cilndara i sličnog. Znam sigurno da su veliku količinnu pokrali i uništili, ja bih to bar čuvao :)

Peščanik said...

Pocecemo da se izvinjavamo i za drugi komentar a u stvari se price otvaraju same od sebe pa otud i komentara vise.Malo Vlastodrzackog vaspitanja ili razumevanja nije na odmet.
Ili da ne pisemo komentare.

To je vec bilo za neponovilo se.
A sta je sa vakumom vise od decenije.
Kao prazan prostor, pa ga ne vidimo.
Strasno

Radmilo Kračunović said...

@građanin
Ako je baš sablja za vrat, raspitat ću se tkoji su to ameri. Zapravo, morali bi da budu prijavljeni u JKP kao potrošači pa ćemo da bacimo auge.
Inače, nekada su svu aparaturu oni iz KV pozajmljivali Gimnaziji kada nam je to trebalo za laboratoriju (84/85). Ej, ono za pH preskoči sa moje adrese: em sam završio Gimnaziju u usmereno vreme i Mića Alhemičar mi bio razredni, em mi leća "doftor" - pH mi je u krvi od malena (khkhkhkhkh)
@peščanik
Što bi se bilo ko izvinjavao za n-ti komentar? Raspaljuj more!!!
Ne samo da ne treba da se izvinjavate za bilo šta nego slobodno predlažite teme za naredne postove.

Goran said...

dobro jutro,
ma nisam ja pH zbog tebe, nego zbog onih drugih koji možda neznaju. Za Amere me zanima jer čujem razne priče i kombinacije tipa:plata 1500-2000 € i tata, mama, strika ujka... sređuju. A za KV: meni je bilo čudno kada sam razgovarao sa ljudima tamo i niko nije stvarno imao pojma zašta služi oprema a kao hemijski tehničari. Neću da se razbacujem, ali ako su prošli Hemiju kod Miće, morali bi da znaju dosta toga. Ja znam, iz ličnog iskustva da se vežbe i gradivo,koje se 80-ih učilo u Gimnaziji u prirodnom smeru, u pojedinm zemljama na Zapadu gradivo za prva dva semsetra studija hemije! Pitam se kako su završili srednju školu a da ne znaju šta rade i kako je moguće da rukovodilac laboratorije kaže da nešto, što je poptuno ispravno ne radi? Znam, to je samo jedan slučaj u nekom malom preduzeću zvanom Krajina Vino, ali toga ima i u medicinskom centru(kome pričam :) ) i u mnogo većim firmama. Znam da je u Srbiji najviše cenjeno poltronstvo, i na zapadu e isto ali u manjoj meri, ali da je u tolikoj meri cenjeno to nisam znao.
Morma malo da se bavimnaukom sada, biće kasnije još.
P.S. kako napredueje peticija?

Radmilo Kračunović said...

More, Petizione ide pa cepa! Imamo podršku čak i iz Holandije.
Ne znam ko je sada u labu KV, ali kada sam u srednjoj školi tamo išao na praksu radila je Slavica Bećirić. Ne bih rekao da je ona spala toliko nisko da "nema pojma", mora da je to neko od novijih naprednijih kadrova, iz 90-ih...
Laboranti? Pa, šta može čovek da pomisli o njima kada neko pređe iz KV u MC? Jedina veza između ta 2 laba je alkohol u krvi.

Peščanik said...

...Pitam se samo kakve bi trgovce imali da smo imali Trgovacku u Negotinu , ovako je naravski razumljivo jer nisu ucili skole...Propast...
Koga je jos zanimala profesionalna unutrasnja i spoljnatrgovina TRgovina kome je to bilo potrebno davno, onda i sada.Ni proizvodnja nije bila bitna.Svi se dadose u politiku, zavrsili to sto jesu i smatraju da imaju pameti za sve i svasta. KAo da to ima veze jedno sdrugim, kao da je to merilo..
Ma daj...
Pa neka neko zamisli kako i koliko treba da se radi kako bi se imala plata od 2000, u bilo kojoj firmi kod nas.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...