Monday 29 September 2008

Predskazanje 2008


JKP Badnjevo u svojoj nadležnosti ima sve moguće i nemoguće komunalne delatnosti u gradu.
I kako sada čovek da shvati ovu poruku sa toplane u Borskoj?


Da li se to snima novi nastavak čuvenog horor filma "Predskazanje" (The Omen)?
More, UA PARTIZANi!
+ + + + +
Iskreno rečeno, zaista ne znam koja je loža Slobodnih dunđera na vlasti u Negotinu.
Ali, zaista me interesuje: Ko će bre da loži po negotinskim kotlarnicama ove zime?
Ponovo je proradila stara proverena farbara, niko više ništa ne zna, svi su zbunjeni, neko je i poludeo - i, po starom običaju, svako se u sve razume i niko ne radi ništa.
Mila nam & draga Predsednica nalaže komunalcima da nemaju ništa protiv da neko drugi koristi njihovu toplanu (u naselju Veljko Vlahović) i greje narod. Za svoju toplanu (onu u Borskoj, koju joj je poklonila IHP), pravi se blesava. Oni što sebe zovu odbornicima nemaju ništa protiv da komunalci nemaju ništa protiv. Komunalci trkom formiraju komisiju da odredi pravila igre koje eventualno "drugo lice" treba da ispoštuje, pa ako nema nikog takvog - s neba pada pomoć Opštine, šta ćeš.
Po starom proverenom boljševičko-birokratskom običaju - ako hoćeš da od nečega ne bude ništa, ti onda formiraj komisiju.
Ima tu nekoliko problema: JKP se slaže da neko drugi greje građane, jer to preduzeće nije u mogućnosti da to više radi. OK, ali ako nismo u mogućnosti da to radimo, kako postadosmo toliko sposobni da još i određujemo pravila igre "drugom licu"? Nemoj da se taj pojavi i sve nas ... zalepi.
Propast.
Radi se zapravo o sledećem: Ukoliko je drugarica Predsednica toliko zainteresovana (zagrejana?) za ovaj narod (poznatiji i kao "podgrejano biračko telo") onda je morala da iskoristi svoje Zakonsko pravo preče pogodbe i pod hitno obezbedi građane za zimu, kada već niko od lokalnih Pametnjakovića nije hteo da nešto uradi tokom leta. Zašto bi stavljala glavu u opozicioni tiganj, pa da je posle neko proziva za reket? Pa, zato ima komunalce-magarce, natrpajte u tu komisiju-za-odstrel sve one koji me prozivaju, i kada su toliko pametni neka ih narod sve povješa - šta god uradili.
Pomenuto pravo su mogli da iskoriste i u slučaju "File", ali to je tema drugog posta.
Pomenuti komunalci nemaju pomenuto pravo. Oni smeju samo da raspišu tender, sačekaju da prođe zakonski rok za prijave pa iste "dekovertiraju". Ako se neko javio - javio se. Ako nije - novi pokušaj, pa ako i to pukne onda ide povoljan ponuđač. Po kojim pravilima? Pojma nemam, verovatno će i za to da formiraju komisiju. E tada može i Ona da se preče pogađa. Pa i kada se pogode, treba zameniti razorene kotlove i raspadnutu instalaciju (toplovode, podstanice, ventile, vertikale, radijatore, ekspanzione posude, termometre, živce, reume, sinuse i plućna krila).
A radnici JKP koji su do sada radili u toplanama? Ko bre?! Šta nas za to briga, neka lupa glavu o tome onaj ko ih je dovodio u buljucima u JKP od 2002. godine ... mada, ni posle 2005. ih baš ne beše malo, da se ne pravimo baš toliko blesavi.
U komisiji je bar polovina imenovanih članova apsolutno protiv bilo čega što Graditeljica smisli. Ne daju radnike - super, drugo lice dovodi svoje. Ako hoće da se otarase radnika - super, drugo lice neće buljuke pa neće ni da greje, a vas neka narod umlati ledenim lušama pobranim po stanovima u decembru i januaru, plus što ćete opet da uzimate milione kredita za tu svrhu.
Hajde i ta naglavačka procedura, ali sve mi onda manje miriše na zakonski 15. oktobar, a sve više na 1. decembar. Dan nastanka Kraljevine Jugoslavije, čiji je prvi i jedini kralj bio Slobodni dunđer takođe?
KOme idu dosadašnja zaduženja za jul-septembar? KOme idu dosadašnje uplate za novu grejnu sezonu? KO plaća porez na imovinu za kotlarnice? KO radi obračune? KO deli obračune? KO naplaćuje? U stvari, još uvek se ne zna čak ni KOje toplane i kotlarnice idu na tender (iako je u opštinskoj Odluci to navedeno).
Svim tim stvarima će glavu da lupa KO-misija. I KO zna još čime, u KO zna koliko kratkom i ekspresnom roku.
I KO si bre ti da stalno nešto pitaš i buniš se?! Ja? NiKO. Samo, čini mi se da u boksu K.O. predstavlja nokaut ... a kada smo već kod boksa, zna se KO to voli u Negotinu, a i šire.
I da konačno prekinu da maltretiraju one koji su povezani na sistem centralnog grejanja, ali i da prestanu da vređaju one koji nisu povezani na taj sistem. I oni su ljudi, kojima je zimi hladno, a imaju biračko pravo.
. . .
p.s.1
Tokom '90-ih, u vreme embarga kada nije bilo goriva za toplane, po Beogradu se pričao sledeći vic:
Dođe čovek prijatelju u goste, a na radijatoru - ćebe.
- Što stavi čoveče to ćebe na radijator?
- Da ne bije 'ladno.
. . .
p.s.2
U utorak niška firma prska Negotin protiv komaraca. Plaćanje iz budžeta.
Alo bre, pocrkaše svi cincari od hladnoće još pre neki dan! Ne bacajte pare na gluposti, pomozite komunalcima i ne pravite (komisijski) budalama sve Negotince.
Džabe. Protiv Dunđera negotinskih izgleda ne pomaže ni sveta vodica ...

5 comments:

Peščanik said...

Cudim se cudu....

Pored opste frke NISKA FIRMA, bas TA, prska protiv komaraca u spt-okt mesecu.
Jer to neki vic? Ozbiljno pitam.
Ah, da pitam i ja svasta.Kako se obicno kasni resili sada blagovremeno da reaguju za sledecu letnju sezonu komaraca. Toooo majsorico.KO ce ga znati moguce da se budzet popunjava. Koji, Ciji , Svaciji. Tviji, Moji , Nasi nece sigurno. Pu, Pu..daleko nam bilo.

Sto lepo ne kazu da neznaju i da nisu sposobni.
10 Ovce da im das 12 bi pogubili. A to se vec vidi u prilozenom tj betonu u centru grada.

Naravski da kraj filma bi trebao da izgleda kako "Superlady" ulece i milosrdno pruza pomoc. Jerbo se za to i pripremala i nesto joj se ne mili za preuzimanje odgovornost.....da da...zna da se za to odgovara akoo...kako.Po necijoj reziji.

A ako postiji autogol, kako se kaze u buksu autonokaut ?

Radmilo Kračunović said...

KO - nokaut (knock-out)
TKO - tehnički nokaut, može i nokaut ali na hrvatskom
OKO - samonokaut (own-knock-out)
... hm OKO - O K O !!!!!! Lele!
Na japanskom bi se to moglo da kaže i "harakiri", ali nema šanse - kod njih je to bio dostojanstveni čin samouklanjanja samuraja ukaljanog obraza.
A kod nas ...
Kakav bre obraz, ma kakvo oko!
Po sred čela. Direkt.

Peščanik said...

nema veze.....zvacu ga bumerang...
mada dobro ti je own-knock-out
eto...

Radmilo Kračunović said...

Dakle, od srede 1. oktobra u Novosti Oglasima:
**********************************
Uslovi tendera za grejanje u Negotinu:
- rok za prijavu 15 dana
- jednokružni tender, bez ponavljanja, uzmeš i odmah nosiš
- toplane Borska i V.Vlahović, na mazut
- rok 10 godina
- cene pod kontrolom opštine
- uslovi pružanja usluge kao i do sada
- obavezno ulaganja 500.000€ (!!!) u skrljane sisteme grejanja
- vrši obračun i naplatu
- uzima par kotlara
- garantni depozit i/ili hipoteka na imovinu
- izmirene obaveze prema državi do maja 200_. godine (doslovce ovako piše!) itd.
Nije naznačena obaveza prijave 3 zainteresovana da bi se tender važio.
A što se tiče one magle po centru grada u 15:00h, naravno, to je bilo čuveno razjarivanje komaraca. Ej, idu 2 vozila jedno za drugim na po 50-ak metara rastojanja i dime li dime ko da srču hašiš na nargile kod Alije. Kako su prošli, i podavili sve koji u to doba za baksuza idu kući sa posla, tako se centar napunio rojevima letećih mrava! Pa odakle sad to?!
Narodno verovanje kaže da kada se na nekoj kući pojavi mnogo letećeih mrava, to je loš predznak, uskoro će neko da rikne ...

Peščanik said...

``Pakao nastaje onog dana kada nam "Bog" podari jasnu viziju svega sto smo mogli postici,svih DAROVA koje smo PROTRACILI,svega onog sto smo mogli uraditi a nismo.Po meni koncept pakla izrazen je u samo jednoj reci PREKASNO`` rece nekada neko...dj.k.m

Eto ti komentar na odradjene gluposti nasih majstorica i majstora.

Propast....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...