Sunday 21 December 2008

Otisak Nedelje - 21.12.2008.

I tako prođe prošla nedelja. Što narod kaže: treća sreća. Ispade da je utisak ostavio predlog koji nema veze sa politikom, ali ima sa lepim manirima - koji nam svima podosta nedostaju. U toku nedelje, balvani su spremali skok u bunar, kandidati se bavili saobraćajnim sredstvima, kiša nikako da prestane, svetleća creva pomalo i ponegde varniče - to smo sredili, iznikoše i neke električne biljke ... i tako to.
Baš tako. Idemo dalje, bliže se Nova Godina, nastavak beskrajne sednice SO Negotin, izbori u demokrata.

Predlog #1 - Doktore ... šta ti je?
Da li ste čuli da je otvorena nova privatna ordinacija u gradu? Da bi mogli da naplaćuju recepte preko Socijalnog, otvorili su dve ambulante: u Kraljevića Marka br.6 i Age Rogožinarevića (kod Skvera).
Kažu u reklami, leče sve društvene bolesti, a posebnu pažnju daju alternativnim tretmanima:
- pijemo zdrav mozak (3 x 8h dnevno, pre Vesti TV Krajine u 16, 20 i 23 sahata)
- efikasno brišemo pamćenje metodom Tabula Rasa za vrat (ciglom je nešto jeftinije ali i manje efikasno)
- eliminišemo nepoželjne delove biografija, uz mogućnost davanja novog identiteta
- kaljamo tuđ obraz
- radimo naučne radove, seminarske, diplomske, maturske, grafičke i posebno doktorate
- nameštamo enterijer u vašem domu po našoj želji
- hapsimo predsednicu opštine po Vašoj želji
- vraćamo članarine malo-mnje
- vršimo retroaktivna učlanjenja i akontativne suspenzije iz članstva
- sarađujemo sa socijalistima i radikalima
- vršimo i sve ostale intervencije po želji stranaka
Surov je to biznis, pazite šta vam ja kažem. Nije lako prevaljivati toliku razdaljinu do Prestonice i zurück po nekoliko puta nedeljno. Mora se, ide se po medikamente i instrumente. Pa kada odete Tamo, a oni kažu "ostali napred, pamet stoj". Moraju ljudi, nije ni njima lako, sa koliko samo takvih ordinacija širom naše Otadžbine oni sarađuju, čudo jedno da im nisu i rogovi izašli! Kopita su za ove što stalno tabanaju.
E da, umalo da zaboravim naziv ordinacije, da je ne pomešate sa konkurencijom:
DSS - Demokratska Stranka Socijalista

Predlog #2 - Pogledi

Pogled br.1, iz ulice IX Brigade.
U pozadini, iza bandere, krije se Eko-fond.
Pogled br.2, en face.
Nekada je tu bio i neki ofucani polušarplaninac, ali njega su izgleda prvog reciklirali.
Pogled br.3, sa strane Mesne Zajednice, JNA 10, u kojoj se nalazi Eko-fond. Pogled je još bolji sa njihovog balkona.
O čemu se ovde zapravo radi?
U pitanju je privatni plac ili dvorište kuće u ulici IX Brigade broj 3, u Negotinu. Ili bolje reći - privatno đubrište. U njega se smeće baca sa obe strane bodljikave žice (na slici). Ne znam da li i ko tamo živi, ali da sam stanar okolnih kuća ne bi mi bilo sve jedno, a taman još da sam i dušebrižnik - kakav jesam.
Počinjem od Eko-fonda jer je to na 30-40 metara od njih, tako reći pod nosem. Kako mogu da ne vide tu sramotu, kada moraju makar da je namirišu jer u tom delu grada vetar duva baš iz pravca Radujevačkog puta prema Bulevaru. Kao, PVC kese i PET ambalaža ne smrde? Šta bi sa punjenjem, narode?
Apsolutno je u ovom slučaju nebitna nepovredivost privatnog poseda, jer se radi o javnom ruglu u širem centru grada.
Međutim, problem zapravo nije u Eko-fondu, jer su oni samo jedna od struktura lokalne vlasti koja nije direktno zadužena za ovakve slučajeve. Ali, to ih ne spašava odgovornosti od nečinjenja i neprofesionalnog ponašanja - da to po službenoj dužnosti prijave Opštinskoj upravi i Komunalnoj i Sanitarnoj inspekciji, onim pravim tragačima za zagađivačima životne sredine. Obavezno i dežurnom članu Opštinskog veća koji je za to zadužen. Pa da zatim oni lepo sačine zapisnik i izdaju radni nalog JKP Badnjevo da krene u "sanaciju terena". Ne bi bilo prvi put da tako nešto rade, samo nije ovo ulica Kneza Mihajla ... ili Donetova.
Ćute pored njih i razni ekološki pokreti i druga udruženja građana, kao da ih se ne tiče. Nije još došlo do njih, što da se onda u to mešaju.
Na šta bi ličilo kada bi svaki građanin, kada ga mrzi da čisti sopstveno dvorište, lepo nabacao gomile đubreta i još pozivao prolaznike da zveknu po neki smeč preko ograde, čisto mase radi? Pa onda reaguju državne institucije i o svenarodnom trošku očiste bunjište?
Ne bi ličilo ni na šta, ukoliko prvo ne bi tog istog "građanina" odrali od kazne, najmanje u iznosu predviđenom za: kaznu za vožnju u pijanom stanju + nevezan pojas + svetla ne rade + 8 putnika u Yugu. Pa da potom natenane pristupe poslu, a njemu još naplate i rad radnika i vozila za odvoz smeća.
Za šta li samo postoji ona Odluka o uređenju naselja na teritoriji opštine Negotin? Plus što uskoro postaje obavezno formiranje Komunalne policije u svakom gradu.
Svima onima koji su u prethodnom tekstu bili boldirani, Građanski Krug daje priznanje "Neprijatelj životne sredine" i jednu Crnu zvezdu pride:
Obzirom da znam da su Osmanlije imale prefinjen osećaj za estetiku, šedrvane, vrtove i bašte podjednako ukrašene cvećem, povrćem ali i lepim ženama - sumnjam da se nečija glava ne bi zacerekala ... čisto malo onako, ekološki. Ali, nekako sa druge strane ulice u odnosu na onu na kojoj se nalazi ostatak organizma zagađivača.
Narodski rečeno - obr'o bi bostan.
BOSTAN, reč poreklom iz Mesopotamije. U izvornom, Osmanlijskom, smislu predstavlja unutrašnje dvorište/vrt u Sultanovoj palati. Službenici i čuvari najbliži Sultanu, zvali su se bostandžije.
Nama je danas teško i kazne da naplaćujemo, a kamo li (daleko bilo) da ne gomilamo sopstvenu pogan.

Predlog #3 - Donacije i investicije
Na ovom mestu moram da se osvrnem na žestoku diskusiju koja se razbuktala na Negotinskom Forumu poslednjih dana.
Tema: Donacija za projekat izgradnje javnog WC-a na Rajačkim pimnicama, jednoj od najatraktivnijih turističkih destinacija u našem kraju. Tamo je toliko toga napisano pa bi najverovatnije trebalo da napravim poseban blog na tu temu - da bi se stvar razumela.
Sva tamošnja pisanija dosta govore o nama forumašima i blogerašima. Ali, naročitu muku ipak predstavlja činjenica da je sve to zapravo slika i prilika tehnologija vladavine lokalnih bećara, aga, begova, janičara i dahija. Ili je možda ipak bolje reći - bašibozuka?
Bilo je reči o tome kakva je sprega turista, pimnica pretvorenih u kafane i antropoidne fiziologije. Pomenute kafane ne bi mogle da rade bez sopstvenog sanitarnog čvora pa baš i nije jasno kakve to veze ima sa turistima. Mislite da nema, svi ti krkanluci i etno šenlučenja - pardon, turistički izleti? Šetnja prirodom uslovljena gastronomskim akrobacijama, kao obavezni deo izleta? Bacite oko onda na ponudu Turističke organizacije opštine Negotin ... varijanta - Rajac. Mezetluk je obavezan. U kafani koja bi morala da ima WC, za goste. Ako nema, onda zato grade javni toalet. Samo, kako onda kafana sme da radi? I tako opet sve iz početka ... po itineraru.
Da li je moguće u istu ravan staviti Đinđićevu donaciju za sređivanje gradskih ulica (2001) i Cvetkovićevu donaciju za WC na Rajcu (2008). I još da se lokalna vlast time kiti, a narod cveta od sreće. Đinđić je podržao svoje u tadašnjoj (kratkoj) lokalnoj vladavini, a Cvetković je iz Braćevca. Isto kao i čuveni Cvetko iz Njene varijante lokalne vlasti i patriotizma.
Zato, predlažem da kliknete na gornji link - vi koji do sada niste okušali sreću sa Negotinskim Forumom. Vi koji jeste, znate već na šta mislim.
* * *
Da ne ispadnem nekorektan prema Rajčanima, koji se ni krivi ni dužni nađoše u unakrsnoj vatri, stavljam dva sasvim pristojna linka ka njihovom predivnom mestu, poznatijem i kao Centar Vasione. Tekst jeste na engleskom, ali je autorka iz Beograda.
pimnice -link 1
stećci - link 2

ЂИЧ!


2 comments:

Anonymous said...

Предлог бр#2

Anonymous said...

Bilo kako bilo, ipak je, mislim, predsednici istekao mandat.A što se tiče ambulanti, biće tu gužve i dalje, jer gde ima gužve tu se nešto dešava, a desiće se i nešto lepo.
Mnogo gore stvari su se dešavale u dosadašnjoj vlasti, ma kako se oni zvali.
DS će ostati DS bez obzira kako je neki nazivaju.
Predlog 1 u negativnom smislu.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...