Thursday 23 April 2009

Dosije X


Čudo jedno ovaj Negotin - 23. april, još uvek je proleće a situacija se toliko zakuvala da u loncu Velike Sestre sve ključa, kipi i preliva se. Na ringlu - pa smrdi.
Plus vruće pa cepa.
Svi današnji hepeninzi tiču se iste stvari - političke pornografije koja je u Negotinu dostigla kulminaciju kakva je poslednji put praktikovana 2001. godine povodom vanrednih lokalnih izbora, a akteri su tada kao i sada u najvećem delu ostali isti. Uskoro će i aktovi postati aktuelni, jer će mnogima ostati guzice ogoljene posle izbora koji najverovatnije slede.

Današnja pozorišna predstava izvedena je u tri čina, akta. Kao neki Mapet Šou palanački.

Akt 1

X-men 1
(hronika X sednice Skupštine opštine Negotin)
odbornici-mutanti

Zakazana u 10.00, počela na vreme - u 10.22. Časova i minuta. Mravoklop otvara sednicu sa jedinom tačkom dnevnog reda "Mandati - treći put". Pade prva klapa.
Zalupi se odbornička klupa kada ustade ona, Dopunjačica dnevnog reda & Predlagačica tačke r.br. 2. Sve se trese od predloga, zapravo i nije neki predlog nego obaveštenje da je već kupila Beli Dvor (... !) u Negotinu za opštinskih dva miliona, za sada samo dinara ali videćemo posle za penale. Odbornici, svih 20+3≠23, uredno izglasaše da mož' da stavu i ovu tačku na dnevni red. Tačka.
Draga Mašin.
Po prvoj tački dnevnog reda, svi uredno po treći put izglasaše da su mandati njihovi i ničiji drugi, a izređaše se s koca i konopca da objasne pred kamerama o čemu se tu radi.

Čuveni Đokica Treke-li-li smatra da su magistar Uruković i Đorđević doktor Ljubiša loše rešenje, i predlaže da Vlada Srbije ukine izbore u Negotinu, a odbornike i vlast treba da postavljaju sudije.

Betmen i Robin zastupaju stavove radikala.
Betmen (desno) tvrdi da ga ništa ne čudi jer "SPS krade na izborima unazad već 20 godina, imali su milion glasova na Kosovu a da ni jedan šiptar nije izašao na izbore. A ovi drugi, hepatitis, jer se tako zove žutica, i oni su nameštali svoje ljude ovde za izbore kad je bilo privremeno veće, sećamo se". Citira ministra Markovića (poput Gazdarice mu na sinoćnoj KZN), kako su izbori kruna demokratije i nijedna komisija ne sme da osporava pobedu ...
Zna on dobro kako to SPS krade, jer su se međusobno nameštali na razne funkcije mimo Zakona o lokalnoj samoupravi on i njegov sabrat Aca Ilić, kada su za njih dvojicu kao odbornike DSS glasali i socijalisti kako bi postali direktori JKP i JP za građevinsko zemljište, a ovi zauzvrat odradili izbor lidera SPS na opštinsku funkciju. Kasnije je i sam Betmen zalego u neku Opštinsku fotelju uz pomoć SPS, ali to sad nije bitno. Bitno je da je taj isti Betmen do 2000. godine bio član SPO, da je te godine došao u DS da pita za pomoć jer treba da mu dođe Koštunica (bilo ih je ukupno 26 na "dočeku" - 25 hepatitisa i on jedini), za ruku je doveo Čučuk Stanu u DSS 2001. godine, odradio joj izbor za predsednika OO DSS Negotin na Skupštini na kojoj nije bilo kvoruma (!!!), zajedno sa Puljecom razorio Privremeno veće čiji su lideri bili iz DS, posvađao se sa Radmilom jer nije dala da direktor JKP u januaru 2002. postane Aca Ilić, (koji je u julu ipak izabran shodno nazivu stranke iz koje se uDSSio, uz pomenutu pomoć SPS), posle pada sa vlasti koalicije DSS+SPS beži kod Obrena Joksimovića kome 2007. poručuje da je velika glupost ako ta stranka kolektivno priđe SRS i zato ide u Novu Srbiju, samo da bi bio kandidat za odbornika, potom u martu 2008. ulazi u radikale iz kojih javno izlazi u septembru 2008. i bega kod Toma & Džerija, ali se 15 dana kasnije pokaje i vrati Šešelju, a u januaru 2009. ponovo (opet) i Radmili Gerov.
Nuje bitno, kako kažu Vlasi, pošto "naprednjaci nisu opozicija jer imaju direktore nego zato što su vanparlamentarni a ako nekad i pređu cenzus onda više neće biti jedna od 600 vanparlamentarnih stranaka".
Robin (levo, liči na Rajka Dujmića) je bio daleko konstruktivniji: bivajući zamenik Mravoklopu otvorio je dušu i pričao "o plavom nebu kao simbolu čistog, nezagađenog vazduha, a crvena i žuta to su boje opasnih zagađujućih gasova". Čitao je poeziju Rajka Noga, i citirao njegovu pesmu o duvanu u kojoj "radnici svakog jutra gledahu u plavi nebeski svod, na istok, a ne na zapad tamo gde je ta njihova demokratija".
Kud baš na zapad, tamo gde ćete da vodite Gerovku. U Strazbur.

Msje Gidra Konjak se pojavio za govornicom u džemperu sa dezenom. Neki motivi mozaika ili lavirinta sa Peloponeza ili ostrva Lezbos, sto posto sam ih odmah prepoznao. Osim vizuelne senzacije utvrdio je da će "penteka i na ovi izbori da ima najmanje dvajestri i više".

Ovaj reče da "niko ne mož mu uze ono šta dobio u Jabukovac kad pobedio". To je jedan od onih +3.

Cvetkov cimer iz Braćevac je ipak bio malo konkretniji: "Opozicija oće izbori, pa evo, ja tvrdim da demokrate neće ni iljadu glasova da imaju sad. U Braćevac je Tadić imo oko 140 glasa (urukativ), penteka stotinu a demokrate za lokalne izbore triezdevet. Pa eto vidite da smo i mi glasali za demokrate, imali nešto više od četri iljade za lokal a Tadić skoro jedanes iljade. I koje su to demokrate tam? Ja samo Šucu što znam da je demokrata (pre DS je taj obitavao u SPO i G17 ali to je sada irelevantno, op.a.), ovo ostalo sve soci-jalisti (mora ovako, da bi ste ukapirali braćevački na-gla-sak). Ja sam i ranije predlago da idemo na izbori kad se radikali razišli, al sam osto u manjini. Mi će sad da osvojimo dvaestri i više mandata".

Topli Bostandžiu, iz Rjeeečku, imao je i jedan esej na temu bistrih virova uma: "Gde su to ove sudije završile Pravni fakultet, u Kragujevcu, Laznici, Žagubici kad ovako presuđuju? Lakše je danas u Negotinu dobiti kuću i nameštaj za kuću, nego jedno uverenje za odbornika. Potok je plitak ali bistar, a džep je dubok ali mutan".
Pa dobro, Toplica ima podosta iskustva sa sudijama. Naročito fudbalskim, kojima voli da zvekne pokoju šaku sa leđa pa onda pobegne u publiku i pravi sa da nije ni bio na utakmici. Spada u grupu onih sa naslednim odborničkim mandatom, koji je preprodao nekoliko puta - iz DS u NS pa u penteka. U istom sazivu Skupštine (2004-2008), kao i Gune Predsedavajući.

Za reč se javila i Gospođa, iako nije odbornik (nije ni Betmen, pa šta) niko je nije prozvao niti je na dnevnom redu bila tačka koja ima veze sa predsednikom Opštine. Komplet i mini suknja - pod obavezno.
"SNS nije opozicija, oni su u vlasti u opštini Negotin. Kako to da opozicija ima direktora preduzeća i predsednike i članove upravnih odbora?"
Kakve to veze stranačka pripadnost ima sa mestima direktora ili članova upravnih odbora? Pitam, jer tako ne piše na njenom predizbornom letku, nego neko mantranje o stručnosti, obaveznim konkursima i školovanim kadrovima.
Odgovor na njeno pitanje je: Tako, jer si ih ti tamo i postavila dok ste bili u ljubavi, sada pa nemaš odbornike da ih smeniš jer si promenila partnera, a imaš novogstarog, alavijeg. Eto kako. To.

Mravoklop se opet javi za reč, popljuva opet po sudijama, spomenu i neku korist, izjavi da ih je sve zvao da dođu i objasne odbornicima i građanima svoju presudu. Reče na kraju i da "ako sud i ovu sednicu poništi, ja podnosim ostavku na mesto prvog čoveka parlamenta negotinskog - srećan vikend".
Će poništi.
Bistro.
Odbornici potom sve lepo i uredno izglasaše, i mandate i da treba da su platili ona dva miliona za kupovinu zgrade u krugu propalog Kombinata, gde bi da smeste Rome iz Dunavske ulice jer se komšije žale na nešto. Biračka jedinica grad-16, bastion i rezervoar NTK glasova.
Za cigani se nezna, ali ovi beli će stoposto da glasu za njojzi ... komšiluk je to. Njen.

Izglasaše se i rešiše da idu na ekskurziju u Strazbur.
Na kraju i jedna pikanterija:
Tokom cele "sednice" Gospođa (po slikama, ali i na TV snimku) gleda u nešto ispod stola. U svoje ruke. Svaki iole ozbiljan psiholog će vam reći isto: taj gest, način na koji ona gleda u ruke (ima i onaj drugi, obrnuti, sa uvučenim kandžama) iskazuje osobu koja je samozaljubljena, tj. narcisoidna, puna sebe, ubeđena da sve zna i da je apsolutni autoritet u odnosu na okolinu po bilo kom pitanju.

Akt 2

X-men 2
(konferencije za novinare)
partijsko-padežne mutacije u Komitetu

I čin
KZN SPS-DS-SNS

KZN održana na spratu, Gornji dom Komiteta, prostorije SPS.
Prisutni (s leva, na desno):
1. Ranko Gajić (odbornik SDP, ali sa penzionerske kvote)
2. Slobodan Vidanović (poverenik SNS)
3. Milan Uruković (predsednik SPS)
4. Ljubiša Đorđević (predsednik DS, kome je istekao mandat u novembru 2008. al' to sad nema veze)
Na to, što su ovi nazvali konferencijom za novinare, ja nemam snage za komentar. Zato vam dajem sliku istih kao svojevrsan foto-rebus, a vi pokušajte da ga pravilno rešite.

Ispravno rešenje ovog rebusa bi glasilo:
(1.) Penzioneri, (2.) napred (3.) levim krilom (4.) u Evropu.
Inače, osmi padež urukativ je opet proradio punom parom, začinjen sa još par lapsusa:
Uruković: ... sad ću vam interniram ... (interpretiram?)
Đorđević: ... gradžani ... rasejana lica ... (raseljena, biće?)
Plus tužbe, klevete, prijave.
Konačna ocena: smor.
A može i na vlaškom: sa'mor. Da umreš.

II čin
KZN DSS-NRS


KZN održana u prizemlju, Donji dom Komiteta, prostorije DSS. Posle 2000. godine, članstvo se uglavnom samo spuštalo niz stepenice do ...

Prisutan Strahinja Ćirić, narodni radikal, okružen koštunjavim karijatidama (isto bre kao Rankić u Boru, pre neki dan).
Strahinja sve rek'o. Bukvalno. One ćute. Makar dišu, ako ništa drugo.
On, kao i obično. Centralna ličnost oko koje se vrti KZN, pored Radmile Gerov bio je i Rečanski pesnik Bostandžiu. Bistra uma, kao oni potoci po Rečkoj iz kojih barem jednom godišnje bukne epidemija žutice u tom selu, jer ih meštani koriste umesto kontejnera. Baš bistro.
Uočen nemali broj citata pokupljenih sa ovog bloga, i u većem broju sa Negotinskog Foruma. Da ne zaboravim, i oni iz Akta I (odbornici) su nekoliko puta izgovarali neke fraze pa i čitave rečenice, pokupljene sa pomenutih adresa.
KZN trajala li trajala, pa prošla.
Žanr: Strahinja i užas.

Akt 3

X-men 3
(Otvoreni studio bez Sučeljavanja)
mutacija TV-programske šeme

Od 21.00 počela emisija "Suč...... STOP, stani bre!
Nema tu ko da se sučeljava, od sad pa nadalje i ubuduće ovo ima da se zove "Otvoreni studio". Kako li bi u njega ušli/izašli da se zove "Zatvoreni studio"?
Kada se uzme u obzir sastav ekipe, veliki je rizik bio ostaviti naziv emisije "Sučeljavanje". Da se prisutni ne zanesu, pa ih ponese gradivo ... Prvo sat vremena oni mantraju, a posle još toliko ih njihovi puleni zivkaju telefonom i kao postavljaju im neka pitanja.

Voditelj: Dekidušo, nosi crvenu kravatu!

Gost #1: Bane OKO Petković. Predstavlja Udruženje privatnih preduzetnika iz Negotina. Otkrio u Popisu da u Negotinu ima čak 57,5 živih i nepismenih ljudi. Plus ostali procenti ...
Da citiramo Oko: "Ovakve emisije otvaraju oči!"

Gost #2: Dragoslav Šikić. Ispred Udruženja Negotinaca (iz Negotina u Negotinu).
Dovoljno.

Gost #3: Ljubiša Đorđević, ispred Opšteg udruženja privatnika. Kravata crvena al' vuče na oranž.
Opet rasejavao lica, bacao "hladnjaču na livadu". Hoće da proširimo zatvor i izmestimo Opštinski i Okružni sud na drugu lokaciju, reko mu to Dušan Petrović. Izneo u javnost frapantan podatak: Samo u Negotinu DS ne može da "priđe" udruženju penzionera jer ga vodi odbornik penteka, i zato što oni stalno daju pesto paketića i kompjutere penzionerima ...
Kada je na red došlo telefonsko javljanje gledalaca, ceo Opštinski odbor DS i svi odbornici navališe na impulse utrkujući se ko će pre da nešto pita onog preduzetnika što liči na njihovog Šefa.
Javio se i sindikalac Strahinja.
Javio se neki čak tri puta i pitao odakle Vladi Gerovu pare za 50 poker automata. Prisutni nesmu ič da zucnu, nemu pojam o tome. Gledalac - baš beše uporan.
Dosta više o ovome.
...

Da preskočimo sve budalaštine koje su javne ličnosti ovoga grada danas priredile pučanstvu. Ipak je kruna današnjeg ludog dana bio lično Nobel Puljecović kada se anonimno javio da nešto pita voditelja Grujića (koliko vi to imate radnika i kako se izdržavate, a ne ko neki što troše pare iz budžeta itd itsl etc).
Govorimo o istoj faci? O onom što citira Nobelovu knjigu i usklikuje Ala sam ga izbušio na YouTube-u? O onom istom koji je gazda TV Krajina? Načelnik Borskog Okruga? Inženjer ekonomije koji trenutno završava dva fakulteta.

***
Dakle, po polusumanutom ponašanju lokalnih politikopaćenika u sva tri akta, izgleda da nam vanredni lokalni izbori ne ginu. Da li će dosadašnja Pijavica ponovo dobiti dovoljan broj glasova da je potom imenovani odbornici ponovo izaberu na predlog samih sebe?
Lepo reče Bata Joca:
Balansero ...

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...