Sunday 10 May 2009

Otisak Nedelje - 10.05.2009.

Za Otisak prethodne nedelje kao da je glasao Pera Ždera: u Utorak. Vidi se iz prošlonedeljnih komentara da narod voli aktuelnu vlast u Negotinu, pa to ti je. Ili glasa za njih na izborima ili kontra njih tu i tamo. Ispada da se sve oko njih vrti.

Možda to i jeste cilj.
Vertigo
sveopšti, pa kao kod Hičkoka - tras sa krova.

Predlog #1 - ĐSS

Kada je Rade Bulatović proverio svaki kutak Kalemegdanske tvrđave, uključiv i offcourse ZOO vrt, te dojavio da su izgleda Turci definitivno svi do jednoga napustili lokal (ono, jes' da se to priča već više od 150 godina ali nije na odmet proveriti još jedared), slava Đurđevdanske Stranke Srbije mogla je da počne. Dobro je, Osmanlije više nisu tu, sada ćemo, iako smo rekli da na slavi nema politike, da proteramo i ove Dosmanlije iz naše prelepe Srbijice - oni prvi odoše na istok, ove ćemo na zapad, a mi u sredinu!
Kahvana "Kalemegdanska Terasa", baš kako treba. Sa pogledom. Ovoga puta nisu zvali Ugljanina.
Beše i Velja! Ponelo ga gradivo, vozneo se do visina patriotskih, umalo da upadne u kafez sa tigrovima, ali i tu nema čega da se boji: jes' rikn'o Arkan, Legija u tvorza, CB dobiše više nekako pink nijansu, al' to sve samo privremeno, zna se bre koj su patrijoti!
I tako, Drkoš Tunjavi se jedva probi od etno mase do švedskog stola sa nacionalnim specijalitetima - pa to skače na njega, svi bi da nazdrave Pobedniku, jelte on je Taj koji je pobedio a ne tamo bez veze neka meštrovićevština ...

Kada smo već kod tog Pobednika, taj je spomenik trebalo da 1928. bude postavljen na Terazijama, povodom 10 godina proboja Solunskog fronta, ali bivajući od autora go načinjen premešten je na Kalemegdansku tvrđavu i namerno okrenut da gleda preko Save na Zapad. Aparata okrenutog ka inostranstvu (ka Austriji). Mislim, to je bilo tako jer su se pobunile sablažnjene beogradske dame i fina gospoda ...
A nama osta da ga gledamo sa druge, guzičje strane.
Ovu "stvarčicu" ne zna svako: tek kada stanete ispod spomenika možete da uočite kako je malo nakrivo postavljen.

Da se vratimo na Slavaše današnje. Dakle, bi slava đurđevdanska, pa kada se i to konačno okonča domaćin se vrati ka svojoj klupici u parku kalemegdanskom, da nastavi partiju ... šaha. Kad tamo, ne lezi Vraže Izdajničko Zapadnjački! Ostali penzosi mu zauzeše tablu, i ne samo to nego pojedoše i kraljicu i kralja! A pioni, što ih bre ostaviste žive na tabli, Nesreće jedne, pa oni su tu da budu pojedeni, šta će sada garnitura tako obezglavljena i odkrunjena!
Aaaaaooooo kukuuuu leleeeeee, šta ću ja sad, šta će tek Srbijica bez Krunskog para?!!
U tom trenutku uočen je fenomen do sada nezabeležen u zoologiji: Na truta se počeše da sakupljaju opozicione pčele. Zbog onog after šejva "Божур", sto posto. Nisu to muve, ne ne nikako, pokvarenjaci jedni!
I ostade on tako, ni kriv ni dužan, stožer patriotske misli & опорбених дјелатника сербских.
p.s.
Izgleda da je rade B. promenio stranu (opet), i da nije baš sasvim proverio Terasu ...

Predlog #2 - Bilet-servis

U subotu, gužva ispred ulaza u Donji dom Komiteta negotinskog, tj. stranačkih prostorija DSS. Izgleda da im se No.1 lokalni konačno vratio sa slave DS lokalne, u košnicu. Neko im dojavio da će biti republičkih izbora pa se odmah to sjatilo da konačno obori izdajnike; zato je No.1 i bio tamo da špijunira, nije zbog krmetine (služilo se i to kad otiš'o pop) kolača i krvi Hristove - jokbre!
Ili je nešto drugo u pitanju: čuo narod da u grad dolazi cirkus poznat i kao "Nataša Baklavac", živa Barbika i vedeta срБских skandalnovina. Na ulaznim vratima im lepo piše "ulaznice možete kupiti ovde". Ne pristupnice za stranku, nego ulaznice. Pristupnice su naplaćivali od 2000. ali taj biznis je trenutno malo u stagnaciji, kriza jelte, pa hajde da vidimo ima li članarine, pardon leba, od estrade.
Eto, Radmila Gerov organizuje humanitarni koncert u centru Negotina povodom Majskih svečanosti, plus sakupljanje €priloga za neki od Dačinih ekstremiteta - a trutovi bi na njenom trudu još i da zarađuju! More, organizujte i vi koncert Slađane Патриотске Уметнице Milošević u Negotinu, evo može za Spasovdan - za Gradsku slavu. I obavezno da basira Bora Đorđević.
Neka, hvala im.

Predlog #3 - Baklava i slatko od dunja

Majske svečanosti u Negotinu traju nekoliko dana u počast oslobođenja od Turaka, u XIX veku. Slavi se 12. maj tim povodom, ne više 12. (dvanajesti) septembar. Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac. Vasilije na grčkom znači car. Sveta Vasilisa Negotinska Čudotvorka tek treba da dobije svoj dan. Više ne proslavljamo dolazak Rusa, nego odlazak Turaka. I ove godine Opština najavljuje nekakav spektakl tim povodom. Nema vatrometa, ali tu je Nataša Bekvalac - pardon, Baklavac.
Ko ne zna, to je ona što je nekada kod Minje Subote nedeljom prepodne pevala "Dunje ranke".
Dunje ranke ... Opet taj Rankić?!!!
Ehm, baš se mislim, da li će Nataša da peva i onu pesmu "Bolja sam od nje"? Ima tu nekoliko sasvim zgodnih stihova, prosto mu dođe kao neka himna aktuelne lokalne vlasti:

Dodji mi kad budes sam
I stvarno nemas gde,
A vidi svako normalan
Da bolja sam od nje
Ti kraj mene imas sve,
I bolja sam ti ja nego Druge dve...
Videces da ti kraj mene
Imas sve
I bolja sam ti ja nego Druge dve....

Hehehe, koje su to druge dve: DS i SPS? Sa kojima je Metalurg džonjao po negotinskim kahvanama i ugovarao vlast, pa se posle nenadano okrenuo na drugu stranu?! More bre, sve mi se čini da je Nataša posredovala preformatiranju lokalne vlasti, tamo negde pred Novu godinu. Lepo se vidi iz pesme. Zato sada mora da joj se vrati šihta, za zasluge.
Gledajući ono što se dešava po Boru, a od skora i u Zaječaru, i u Negotinu su se uzjogunile usijane SSSS-sindikalne sede glave, hoće da spreče bacanje 10-15 tisuća rajhsevra na baklavu i slatko od dunja, jer to su te pare koje će da spasu Negotin propadanja.
Ko zna, možda inicijativa i bude uzaludna, ako do utorka počne neki novi teniski turnir pa srbijanska Viktorija Nataša Bekam skokne da bodri nekog. I ne dođe u Crnu Rupu.

Predlog #4 - Prvi put sa v.d. na jutrenje

U petak se poranilo, sedam je sati, pođoše komunalci na piknik u svoju garažu. Mezetluk ostavili Aktuelnoj v.d. da prinese. Kada je konačno došla, videše svi da od toga nema ništa. Zato, odmah se raspalilo kolo komunalsko, udri po Gerovki ko, kako i čime stigne. Dok nije puklo među okupljenima, a onda se sve preokrete na v.d., onog pre nje i onog do nje. Organizatori Sabora najaviše da će do 15h da radnike obaveste o svemu šta će u oči da saspu Predsednici, kada odu kod nje u Dvor. Bili su. Obavestili nisu, kažu - u ponedeljak u sedam.
Situacija u negotinskom JKP više nije teška, preteška je. Kontinuirano dovođenje svakojakih zamlata na rukovodeća mesta, sve zabibereno politikom, prouzrokovalo je stanje do koga se došlo. Krivci su raspoređeni na raznim adresama, tako da u celoj priči skoro da nema nevinih ili kolateralnih. Zarad održanja na vlasti, Radmila Gerov je popuštala uglavnom radikalskim ambicijama jer su oni bili najjeftiniji za održavanje vlasti. Zato sada to može skupo da je košta. Sa druge strane, dovođenje kadrova na taj način toliko je zamutilo situaciju unutar same firme da se pojmovi poput "radna disciplina", "odgovornost", "sukob interesa", "kazne i nagrade", "autoritet rukovodilaca", "zainteresovanost za posao", "poverenje građana/stranaka" - komotno mogu da svrstaju u naučnu fantastiku. U JKP ne postoji nijedan rukovodilac koji nije tu došao po partijskoj liniji, i to najčešće iz već propalih preduzeća (poput IHP Prahovo, Kombinat, Poljotehna i slični stečajci). Pa i nova najavljena koaliciona kadrovska rešenja imaju istu formulu.
Cela priča koja se dogodila u petak, svojevrsno prvo poluvreme, može se svesti u govor jedne radnice gradskog zelenila:
Džaba mi ovde samo pričamo, neće ona nama da da pare. Nama pare daju direktori. Oni su odgovorni za sve, a ona je odgovorna što ih je ovde dovela. Naše je da radimo i da nam se to pošteno plati, a ako oni to neće onda neka svi idu iz firme ili opštine. Ne možemo mi da budemo žrtve njihovog prepucavanja, nas ne interesuje njihova politika, mi hoćemo leba.
Šta još može tu da se doda?
U petak je, odmah po skidanju blokade sa računa, radnicima isplaćeno preostalih/zaostalih 30% od plate za februar. Toga dana, iako većina radnika u gradskom zelenilu naprasno koristi godišnji odmor ili je na bolovanju, park i centar uređivao je Siki Bin Laden kome do juče nisu dopuštali ništa da radi (iako je inženjer hortikulture) - jer nije na liniji. Sa njim još 2-3 radnika koji su se zatekli u firmi i 5 "dobrovoljaca" iz Okružnog zatvora. Središe taj prostor, kako-tako.
U petak je bilo prvo poluvreme, u ponedeljak će drugo.
Čega?
Možda budu opet neke pare, npr. 6,873% za mart - ili čak 14,5109% jer je bio Majski vašar? Ima se ...

Predlog #5 - Dan pobede ...

Dan Evrope - 9. maj. Dan kada je 1945. godine pao Berlin a Nemačka kapitulirala. Dan koji u SSSR/Rusiji slave kao dan pobede u Velikom otadžbinskom ratu. Dan pobede nad fašizmom. Dan, kada je 1950. godine predloženo stvaranje Evropske zajednice za ugalj i čelik, od koje je nastala današnja Evropska Unija - Nova Evropa.
Evropa, čiji je moto "In varietate concordia" - Ujedinjeni u različitosti.
A mi, Srbija, šta imamo s tim? Naravno, na glupo pitanje dobijemo zaslužen odgovor.
Mislio sam se da li da u subotu, ovim povodom, napišem nešto na blogu. Odvratile su me dve stvari:
1. Overdoza Đilasovštine u izjavama svih naših funkcionera, kojima su usta puna Evrope, ukidanja viza, uspeha, integracija, transparentnosti, pobede nad krizom & svinjarskim gripom, slobode i tolerancije (aha, pričajte o tome ženi Šabana Bajramovića!), antifašizma, odgovornosti, napretka ... plus lavina informacija "na tu temu" koja je na sve strane kuljala iz medija. Samo sam još ja falio. Ionako plaćate pretplatu, zar ne?
2. DAČIĆ IVICA, nesrećni ministar i potpredsednik još nesrećnije demokratske vlasti u Srbalja. Držao negde nekakav govor, upozorio Evropu da dolazimo tamo jer nam je tu oduvek bilo mesto, povišenim tonom upozorio da niko ne sme da bude ugrožen jer nije Srbin, ali (urlajući) i da NIKO NE SME DA BUDE UGROŽEN JER JESTE SRBIN!
Zbog ovakvih Evropa danas slavi svoj Dan, i Dan pobede. I dalje čeka Srbiju, da konačno proslavi sopstveni Dan pobede - 6. oktobar. Bez urlatora.

Inače, i ovog Dana Evrope, u Novom Sadu je održana manifestacija "Ritam Evrope" na kojoj su ovoga puta koncert održali britanske pankerčine The Adicts. Pre njih su prošle godine odsvirali jedan od najboljih koncerata uopšte The Damned, kojima su na prva dva hepeninga (2006. i 2007.) prethodili punk ciroze Peter And The Test Tube Babies.

Ipak, za ovogodišnji Dan Pobede apsolutne zvezde ispadoše finski kozaci The Leningrad Cowboys. Subota, od 21h, u beogradskom Domu sindikata - baš tamo gde treba.
Šta mislite, da li su koštunjavi, nacipatriote ili otačestveni obrazi bili na ijednom od ovih hepeninga?
... u širokom luku.
Zato, ponavljamo onu staru slovenačku: EVROPA, ZDAJ!

Predlog #6 - Dedaaaa

Pitaj boga kada je ovo snimljeno! Verovatno '97. ili '98. Radiša Milošević radi za TV Krajinu prilog o lokalnom samodoprinosu za zdravstvo (i puteve - o tome još nije sve isterano na čistac, a u pitanju su pare od harača iz devedesetih, koji su na referendumu izglasali članovi SPS po kućama).
Deda uđe u kadar. Pa izađe.
Evo snimka: http://www.smesnisnimci.com/video/359/Deda
Radiša ovih dana konačno napusti tu nesrećnu TV Krajinu, jer je dogorelo do nokata. Sada radi za TV Zaječar. Za pare, za razliku od ovih negotinskih.

Sa Radišom je zajedno i njegov buraz Rade Milošević. Eto i njega, gde zajedno sa bata Vuletom (takođe ex-radnik RTK) pravi za RTZ prilog o Negotinu i Majskim svečanostima. Jeste da malo i šminkaju stvarnost - prvo su zajedničkim udarničkim naporima skinuli onu paletu za betonske ploče sa "Hajduk Veljkovog rimskog bunara iz XIX veka", odradili snimanje pa opet istim naporom vratili paletu nazad. Što su je skidali, baš joj je tu i mesto. Bolje tako, nego da se posle neko sa strane pojavi u Negotinu i počne da čudi odakle to na tom mestu.
Slikaše, i behu uslikani sami.

***
Jednoga dana umesto noći,
blesnuće rafal iz mitraljeza
kad drukčije svetlost ne može doći...

Oskar Davičo

3 comments:

drjackas said...

Predlog No 3. Prvo, u pitanju je tricavih 5 tisuca ojra, iz opstinskih izvora saznao.
Nicic se sinoc bas isprsio. Vatromet brateeeeee... kakav nato, kakvi tomahavci!!!

Nitogen said...

predlog broj 4,to što se dešava ovih dana u komunalu treba da se tiče svih nas koji u Negotinu živimo.

Radmilo Kračunović said...

Eto, bata Rade me danas u JKP garaži, u 07.15h demantovao - bata Radiša ne radi za RTZ, ima neki drugi posao.
Pošteno.
Plus, vidi se ko čita blog od ranog jutra.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...