Tuesday 11 August 2009

napred - nazad


Ne, ne, ovaj post nije o tarlahanju, što bi rekli u sarajevskoj "Audiciji". Niti o keksu, što bi rek'o Čkalja.
Radi se o izdajnicima. I to onima iz Srpskog Pokreta Napred-Nazad (SPN-N).
Vreme njihovog bivstvovanja na srpskoj političkoj sceni može se obeležavati sa Pre Raskola (skraćeno - PR) i Posle Raskola (opet - PR). Da bi se godine "pre" i "posle" razlikovale, ako 2008. uzmemo kao referentnu za Raskol, onda bi npr. 2000. bila -7.PR a ova 2009. je +2.PR.

Nekada je ljubav bila jaka. Za njega bi i kwv dali, ako tweba! A posle Raskola, ne bi mu dali krv, ni da (mu) treba. Ako treba da daju. A treba. Što češće - al' svoju.
Dakle - Raskol. Pukla tikva. Razvod. Razlaz. Rastur na partiju. Sikter.
Zašto?
Sumnjam da je unutar preraskolnih radikala došlo do cepanja zaista zbog nekakve koncepcije. To nije ni postojalo pa da bi imali oko čega da se glođu. Možda je negde zaiskrila slutnja na nastanak nečega sličnog, pa su se onda podžapali oko autorskih prava i programske orijentacije - da li će stranka udesno ili u desno.
Napomena: radikali nisu desničari ili monarhisti. Ukoliko uzmemo u razmatranje tu stranku, poštujući neke osnovne i opšte kriterijume definisanja i karakterizacije političkih organizacija, oni ispadaju - boljševici, sa blagim primesama začina poznatog i kao "musolinijevština". Pa, čega su se to odrekli Tomisti ne bi li postali naprednjaci, umesto onih koji su ostali nazadnjaci?
Možda su otkrili čemu služi onaj otvor na muškim gaćama, i tako ukapirali zašto taj deo ide napred, a ne nazad?
Ne.
U sve je umešao prste ženski faktor: Jelbre more muže, dokle će budeš ti večiti zamenik na Šefa, pa će stalno gubiš na izbori jerbo si drugi iako si prvi, a ne mož se ni prne u tu vašu stranku a da se ne telefonira s Holandiju?
Tako se teoretiše po raznim dnevnim novinama, ali, bivajući srpska domaćinska patrijarhalna stranka kakva SNS jeste, teško da će to da prođe u javnosti.
Dakle, ostaje jedino logično rešenje: Toma je ukapirao da od Šešelja nema više leba&igara, pa se lepo presvuko ki zmiče, glumatajući naprasno čoveka kome ni ta "fašistička tvorevina od EU" nije mrska ako opravdava cilj. Formiranje Napredne stranke omogućilo je ogromnu lavinu urušavanja unutar domaćinsko-patriotsko-narodnjačkih stranaka i strahovitog preleta kadrova u novo mitraljesko gnezdo. Posebno je uočljiv takav trend kod Koštunjara - pa šta/gde su do juče bili Radoš Ljušić ili Tihomir Arsić? Tu je i Bidža, i još sijaset sličnih pripadnika skupštinske menažerije iz devedesetih. Naravno, tu je i bulumenta dojučerašnjih radikalskih perjanica - širom Srbije.
Postoji tu i onaj bezbednosno-agencijski faktor ... doduše.
Tako je i u Negotinu. Lokalni SNS za sada striktno čine bivši pripadnici SRS. Za prebege sa strane se još nije čulo, osim priče o jednom demokrati. Ako je to i bio. U SRS je ostala ekipa koja se sredinom septembra 2008. - pardon, +1.PR - javno deklarisala kao grupa zadužena za političku opciju koja se tada zvala "Napred Srbijo" (potonja SNS), što je trajalo do početka oktobra kada su razmenili dresove i opet obukli stare samo da ne budu sa onima koji su danas SNS.
Veoma objektivan politički stav, mora se priznati. Dosledan i konceptualistički, desničarski. Na desno uvo da uđe, na levo da izađe. Promaja.

Dok su raskolnici (ma - šizmatici jedni, bolje je reći) bili cuzamen, onda su i cuzamen preskakali zaključane kapije negotinske Zelene pijace i lepili na sve strane plakate i ispisivali grafite po zidovima, u duhu najsvetlije otporaške tradicije. Zajedno se učlanjivali, delili funkcije, čuvali vlast za Radmilu Gerov.
I onda puče. Tek tako, iz čista mira, kao "kad iskoče osigurači na hidroelektrani".

Tako je nastalo i "izdajničko ćoše", ugao zgrade na početku ulice Generala Pavla Ilića u Negotinu, mesto kraj koga mora da prođe svako ko u grad dođe autobusom ili vozom.

Ni zid ograde oko Zelene pijace nije bio pošteđen razaranja uzrokovanih radikalskim (nikako građanskim) ratom.

Tek kada su se razdvojili jedni od drugih, oni preostali nazadnjaci po odlasku naprednjaka rešiše da malo farbaju stvarnost. Plus da naprednjake malo razbucaju po firmi. Bitna je startna pozicija za naredne izbore, kad god to bilo. Po sistemu "daj šta daš", hajde da priznamo kako te zgrade izgledaju makar interesantno ako ne već nešto drugo.
Ali ...

Naravno, na kraju je moralo da se desi to što se desilo. Na slici se sve vidi - po fazama. Opet Toma Napredni. Čas ga ima, čas ga nema. Sad ga vidiš, sad ga ne vidiš. Ovoga puta je žrtva bila novookrečena fasada zgrade računovodstva JKP "Badnjevo". Dakle, sve se vrti oko para.
Bez veze, i bez imalo pameti na obe strane.
Stvarno, i te puste pare, bestraga mu glava ko ih izmisli! Ma, proklet bio do ___ kolena !(upišite želju sami)

Da malo razmotrimo neke odrednice:
Izdavati - za pare, jašta. Svi lepe neke oglase na drveće i fasade, po ulazima i banderama. Čekaju mušterije. Imaju nešto svoje, čekaju jednu ali vrednu mušteriju, ne bi li to svoje naplatili.
Izdati - za džabe, na prvi pogled. Svi se svuda lepe, na ista mesta kao i prethodni slučaj, ali još više na funkcije. Sačekuju duše da uskoče u biračke kutije. Nemaju ništa a očekuju što više mušterija, ne biraju, svi su dobrodošli, u što većem procentu izlaznosti sa što manjim izborom. Ne da nije džabe, kako se reklamira, nego na kraju uvek ispadne - najskuplje.
Dakle, ko tu ispada budala?
Ono sa komunalskom fasadom je tako huliganski ispalo, da je baš glupo.
Stvarno, da li je, šta i koga to Toma izdao? Da li je uopšte izdao? Naprednjaci nazadnjačkih manira. Nazadnjaci kalcifikovani do bola. Svi u rikverc.
Ko je tu veći izdajnik?

Koji je vaš omiljeni filmski par?

Bravo, deco moja, tako sam vas učio! Vi ste oni koji će vratiti Pravi grb Srbije na pravo mesto, u duhu Pokreta.

***
Po trenutnom stanju stvari u Negotinu, posle silnog prošlonedeljnog vrištanja po Opštini, bezglave jurnjave za raznim papirima i hadžiluka do Beograda u ponedeljak, našem gradu se sve više smeši raspuštanje Skupštine i uvođenje privremenih mera. Dakle - vanredni lokalni izbori.
Sve što je poslednjih nedelja bilo krečeno, farbano ili kako vam drago da zovete - biće uništeno. Onom ponudom koja na kraju ispada preskupa.
A možda i neće - ne zbog savesti Oglašivača, nego ... možda Deda Mraz i ne raspiše vanredne izbore?
Kako god ispadne - najebaće flora od faune ...

3 comments:

Reminder said...

Teško si ga nama sa takvim naprednjacima ? Kakvi li su oni unazađeni kad su nam naprednjaci ovakvi ? Što se tiče slike našeg grba smatram da bi tu zvezdu petokraku trebalo okrenuti naopkao jer takvi smo mi naopaki, a dvoglavog orla bi trebalo zameniti dvoglavim teletom ili pak nekim ćuranom jer daleko smo mi od orlova. Pozdrav !!!

Radmilo Kračunović said...

he he he
mućku jedan ti što si ...

Reminder said...

Sram me bilo !!! Evo idem da se stidim.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...