Wednesday 19 August 2009

Transfiguracija


Ma da, Preobraženje današnje - po starom kalendaru.
Uobičajeno trinaestodnevno ortodoksno kaskanje dovodi nam tek danas Probraženje Hristovo u odnosu na ostali hristijanski svet. Da, danas 6. avgusta.

Na današnji dan (kako se priča) Nazarećanina na Gori (da li Tavorskoj ili Hermonskoj - pitanje je sad ali i oduvek, ako je kome bitno) obli Svetlost Nebeska koju on potom isijavaše u beloj odeždi, uzdigoše se drevni proroci Mozes i Ilaja da s njim proćaskaju o unapređenju u Sina Božijeg, čemu posvedočiše tri apostola (Petar, Jakov i Jovan) - al' da ne zucnu do tri dana po Vaskrsnuću! Inače ... Naročito Petar, taj stari Magdalenin rival i osnivač Svete Crkve ... c, c, c. Da, taj je znao da ćuti, naročito. A i druge da ućutkuje.
I prećutkuje, kanonski.
No, kako bilo, ovaj dan se obeležava kao jedna od dvanaest velikih hrišćanskih godišnjih gozbi, (pro)slava. Ovaj dan prvenstveno obeležava Preobraženje Isusovo, ali simbolično i sva druga preobraženja (krštenje, preobražaj u činjenju na bolje ali podjednako i na gore, lošije - kako god samo da je transfiguracija). Ovo drugo poimanje je malo više ezoterično, nego što bi to prosečan vjerujušči i njegov pastir mogli & želeli da podnesu.
Zato u našim krajevima (Istočna Srbija) na današnji dan ukućani u kompletnom sastavu izlaze u polje, na imanje, u voćnjake, i tamo vrše poslednju obrednu "žetvu" ovogodišnjih letnjih plodova, jer se veruje da od toga dana isti više nisu ukusni kao do tada, da počinju da venu i gube na kvalitetu i ustupaju svoje mestu jesenjim "sortama". Kakva bre ezoterija, paganski običaji prelaska, pardon preobraženja u jesen - pa još i osveštani, kako je red. Danas se grožđe nosi u hramove gde ga Pastiri blagoslove. U srboslavlju, da se razumemo, a ne u nekoj tamo drugoj, odnarođenoj, šizmatičkoj ... sekti. Dok pravoslavci slave preobraženje u čast Svetog Trojstva, svi "ostali" to rade striktno u čast Isusovu. Eto, tako.
Od danas nema više kupanja u rekama (tako običaji nalažu), za more ne kažu ništa da ne pokvare vansezonske aranžmane. I noći postaju sve svežije. Baš vala, evo u Negotinu je u ponoć 27C - drastična razlika, odma' se to oseti (pre 24h, u ponoć je u Negotinu bilo 32C pa vi vidite ko u ovo doba može da spava).
Ovaj Preobražaj, transfiguraciju, ne treba mešati sa Prelaskom (passover, izlazak Jevreja iz Egipta), koji predstavlja something completely different.

Mislim, isijavanje ...

Danas su tehnologije rekonfiguracije spolja i iznutra nešto uznapredovale, tako da smo od transfiguracije (više internog karaktera) dobili transformaciju. I Transformerse, namesto Transfigurersa. Japanska tehnika, čudo jedno neznabožačko. Mada, Japanska Pravoslavna Crkva nije zanemariva - po broju vernika.

Stvarno, kada smo već kod tog preobražaja, te transfiguracije ili transformacije, šta god bilo u pitanju - kada će se to dogoditi i ovom narodu? Da, baš nama. Da li je zaista nemoguće da onaj ko je devedesete proveo u sumanutoj trci da u trbušinu potrpa što više, danas sebi priliči katarzu i kaže "Dosta bre više, pući ću!", pa za početak stane, osvrne se i konačno sebi prizna "U bre, šta sam sve napravio za sobom ..."?!
Ili će pre, sve do sada progutano jednostavno da ekskrementira, pa nastavi da se aloše i dalje?
Da li je moguće da su u Negotinu (ma, u celoj Srbiji) preobražaj doživeli samo stara kaldrma u štampani beton, drvoredi u nešto nalik banderoredima, ili presipanje iz šupljeg u praznije od praznog? Ono, koje više ni mala deca ne nazivaju "politikom", "ekonomijom", "društvom"?
Niti životom?

U jednom podrumu živelo je nekoliko propalih ljudi, odatih alkoholu i neradu. Svi su se uzajamno mrzeli, svađali, tukli i tako moralno tonuli. Jednoga dana, došao je među njih da živi neki starac-hadžija, koji je u tu atmosferu mržnje i greha uneo svežinu dobrote, čestitosti i gotovosti da im svima pomogne. Za svakoga od njih imao je reči utehe i ohrabrenja, i oni su ga slušali i tražili njegovo društvo. Kada je starac otišao dalje, govorili su o njemu sa simpatijama i želeli da postanu makar slični njemu, ali ...
Sve je ostalo samo na rečima i željama. Nastavili su po starom i nije došlo do transfiguracije, do preobraženja, do preporoda.


Maksim Gorki
"Na dnu"

***

Transgresija je izdizanje nivoa mora i širenje morskih površina po kopnu.
Potop, da počisti grešnu zemlju.
Zbog preobraženja, transfiguracije, od nedovršenog naroda sa nedovršenom državom i istorijom - u ljude.

1 comment:

Reminder said...

TRANSFIGURACIJA je jedino moguća samo ako se prethodno izvrši TRANSPLANTACIJA mozga !



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...