Saturday 28 April 2012

Nemoj...


Ko o čemu, ja opet o palanačkoj filosofiji...
Politike i "politike" nam je svima preko glave. Ako vam nije dosta ili mislite da ste imuni, onda ne računajte da ćete iduće prvomajskopredizborne poslednje nedelje ostati netorpedovani. Neće moći - neće vam se dati. Dakle, iznađite sebi nekakav bezbolan i efikasan način da živi i zdravi dočekate jutro 7. maja. Čisto da bi ste se nekima koji su pukli nasmejali u brk, a onima koji još nisu (tj. to umišljaju) da namignete i pokažete prst (u punom spektru vidljive svetlosti, bez neke posebne lampe i spreja). Jer, naravno, sve se zna a ništa još uvek nije gotovo.
Ukoliko nameravate da se razonodite, preporučujem sajt opštine Negotin. Ponovo ta pusta ćirilica i magarci koji održavaju taj, da prostite, servis građana.

„Еxцханге 3“

Ne vredi, koliko god ja bio ubeđen da u bilo kojoj školi (čak i danas) decu uče ćirilicu i latinicu, ovi majstori zanata su i dalje nenadjebivi. Neće bre da se uozbilje, da makar jednom pročitaju to što napišu pre nego ga puste u javnost. Pa, jebo ih onaj ko im dade kompjuter u ruke da "uređuju" opštinski sajt, da li je iko u toj blesavoj opštinskoj službi čuo za lekturu, korekturu, pravopis, proveru - bilo šta osim copy/paste pameti, Google translatora i aplikacije za pretvaranje latinice u ćirilicu?! Dokle će se time baviti ljudi koji vole frljanje stranim izrazima a da nemaju pojma strane jezike. Zabole ih, plata ide. Tačka.
Bezobrazno i dosadno, eto šta je u pitanju.
(ono „exцханге“ se u originalu na engleskom piše exchange, i znači razmena)
Kao što rekoh, razonodite se. Zato preporučujem zanimljiv i zabavan sajt Pravopas. Pohvale autorima, preporuka svakome od 7 do 77, a naročito nekima.

Kada smo već kod škole i padanja svega i svačega na pamet, šta bi ste rekli da vam dok šetate kraj neke škole padne deo fasade na glavu? Poput one nesrećnice kojoj je juče u Beogradu pao beton sa fasade neke banke posred čela, pa se sada nadležni prepucavaju u stilu Dulića "treba utvrditi odgovornost, i kada se utvrde činjenice neko treba da snosi i odgovarajuću odgovornost" (priča o curenju radijacije u Vinči, može se primeniti na sve čega se takvi poput njega late). Mudrost, koju klempavi crpi iz uljanih škriljaca već neko vreme. Moguće da tako piše i na uputstvu za upotrebu žute Pandorine kutije.
Mislite da se to dešava samo onima koji nemaju dogovor sa sudbinom, zlehude su sreće, bačena vlaška magija na njih, čačkaju mečku? I da je Beograd daleko, kod nas u Negotin to nema...
Ne spavajte na to uvo. Ima, i to na dva nimalo naivna i bezopasna mesta.

Prvo: 
Već treći mesec na pročelju osnovne škole "Vuk Karadžić" stoji kanap razapet od saobraćajnog znaka do jednog oluka, na koji je okačeno nekoliko papira sa odštampanim tekstom "PAŽNJA!!! PADA MALTER SA FASADE", pa još u boji. 
Upozorenje - ubilo se.


Svako ko se iz centra Negotina kreće prema školi i Todorčetovom konaku ne može a da ne vidi ovu bruku. Tu se negde otprilike postavljaju i autobusi koji đake voze na ekskurzije, okupljaju roditelji koji prate ili čekaju svoju decu, nastavnici i ostalo pučanstvo. Zar niko ne vidi i ne reaguje? Šta, kao, fasada škole je pod zaštitom države pa ne sme ništa da se radi ako nemaš befel i lovu? A deca, da li su ona pod zaštitom države...

Drugo:
Igralište predškolske ustanove "Pčelica" u Negotinu. Dvorište je oivičeno metalnom ogradom duž celog placa osim prema Zelenoj pijaci, gde se nalazi zid sa koga otpadaju malter i cigle.


Da li je to unutrašnji zid zabavišta ili spoljašnji zid pijace, tj. Komunala? Čija je nadležnost da taj zid sanira i tako omogući dečici bezbedan boravak u prostoru gde je sve drugo osim toga nedopustivo? Da li je uopšte bitno imovinsko-pravno prejebavanje (ne)nadležnih i činjenično nezainteresovanih da se ovaj problem reši, da li roditelji plaćaju mesečnu naknadu samo da im deca ne bi bila sama kod kuće? Da li je ovako nešto moguće u bilo kojoj drugoj (normalnoj) zemlji? Aman, koliko to može da košta pa da bude toliko nerešivo?!
Ne znam, ali baš mnogo pitam. Mnogo.
Ko zna, u kakvom su tek stanju seoske škole?
Ako o ovoj priči znate nešto više, slobodno napišite u komentaru.

Nadležni SPS prosvetni inspektor, njegov SPS ministar i njihovi SPS direktori koje su listom poustoličili, izgleda ne vode računa o školi koja je jedna od najstarijih i najuglednijih u Srbiji. Takođe, ukoliko je "Pčelica" predškolska ustanova, onda ona ima tretman tzv. pripravnog razreda koji postoji po seoskim školama. Dakle, trebalo bi da bude u nadležnosti  Ministarstva prosvete. Sunce li mu Žarko, da li treba nekom detetu da padne beton na glavu (deca u zabavištu neće biti odvraćena onom dronjavom gumenom mrežom, naprotiv - njena drečava boja ima sasvim suprotan efekat nego kod odraslih, privlači ih)?! Da li će fasada sa Vuka sjebati nečija kola parkirana na strani ulice na kojoj se ne naplaćuje parking, ili će to biti glava nekog prolaznika, ili deteta koje čeka školski autobus? Ima li uopšte nešto u tim usijanim politikantskim tintarama osim ovog izbornog ludila? Makar malo stručne i profesionalne savesti, brige za one koji ih preko budžeta plaćaju, i naročito za njihovu decu?
Ma jok bre.

Dobrano promislite o svemu ovome na Đurđevdan, kada se latite olovke.
Od toga baš zavisi šta će vam posle padati na pamet a šta na glavu.

***
Kao što rekoh u naslovu:


Nemoj.

p.s.
A oni sa početka posta, šta mislite da su preskočili: zabavište ili osnovnu školu? Šta li je njima palo na glavu kada rade tako kako rade...

тхе енд

6 comments:

Marvin said...

Volim ove palanačke teme. Inače to da se nadje opravdanje za ne činjenje je kod nas nezaobilazna pojava, i ne samo kod nas. Muka mi je od takvih ljudi, nemam ni malo razumevanja za "ne nadležnost" dotičnih. Nece da se nerviram, vise :-).

Radmilo Kračunović said...

Jesmo mi svetski prvazi u disciplini smišljanja izgovora za sve, to se vidi i iz gornjeg teksta.
Ali deca bre... Koji to izgovor ima smisla kada su deca u pitanju?
Stvarno smo kao narod odlepili.

Anonymous said...

Ja onako u prolazu.
Simpatično mi je u Tvom komentaru ono "prva(Z)i".
Svaki "gazda" svoju ogradu održava. A ono ispred ograde zna se ko je zadužen!?
Nedostaje u ovom gradu mnogo što-šta!
Miša

Radmilo Kračunović said...

HAHAHAHA, prvaZi, ćorav li sam bio u 5 ujutru!!!!
Srećom mene ne plaća niko iz budžeta, pa mogu da pišem kako god hoću do mile volje. Ovo je ipak blog, a ne TV Lale ili tako nešto slično, pa da imam posla sa opštinom...
Elem, nedostaje u ovom gradu što-šta, tačno. Ali ja nisam pisao o svemu, već o konkretnom problemu koji može da ima veoma gadne posledice, i to po decu.
Zajebano, vrlo.
Samo neka oni srede te fasade, gramatika tu nije bitna.

Anonymous said...

ograda je pijacna ali kako god, opstinska. a i vrtic i komunal takodje. komunal nema u planu da je radi, vrticu ne dozvoljavaju, mozda se ne uklopi u idejni projekat gradske pijace, tako da je "Pcelica" okruzena rusevinama, naravno dok i sam vrtic to ne postane. Ulaganja opstine u ovu ustanovu su nikakva, a mesecna placanja roditelja od 3000 dinara ne mogu da obezbede neka veca ulaganja ako se iz tih sredstava odvaja za hranu, ogrev, struju, vodu, igracke, posteljinu, sredstva za higijenu, nabavku namestaja koji je bio u stanju kao i ograda, sitna odrzavanja kao sto su slavine, bojleri, sijalice, kotlovi, masine za ves,lavaboi....
pozivam sve one koji smatraju da se od 20% ekonomske cene po detetu koju placaju roditelji moze graditi da pokusaju samo da prehrane decu 22 dana sa 3000 din.

Radmilo Kračunović said...

Interesantno, ali Pčelica i Komunal su dva svojevrsna siročeta opštine Negotin, večito na nekom ledu ili nišanu nekoga od debeloguzana u zgradi na Trgu Stevana Mokranjca broj 1.
Oba direktora su žuta, i oba neomiljena u "svojim" tzv. strankama. Čak su ih i nahuškali jedno na drugo. Ko? Pa oni koji i inače svađaju dva oka u glavi, savetuju i šapuću na jastuku, preleću sa stranačkih krovova i balkona, seru po svima.
Slažem se da cene u Pčelici treba da budu ekonomske kao što takvo treba da bude i ponašanje zaposlenih. Inače, nema ništa od naše dece. Imaju divan primer od malih nogu kako ne treba i šta ih u životu čeka.

Lepo kaže panker Sova svom ocu (Miki Manojlović) u filmu "Nešto između":
Twgni se bwe čale, otišo si u pičku matewinu.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...