Thursday 26 July 2012

Dragoljubov žuti prljavi taksi


Hajde malo o vožnji...

1. Dragoljubov

Da li se neko seća grupe Dragoljubov Taxi? Jedini album su izdali 1979. pa isparili posle njega. Bend je vodio Dragoljub Crnčević, i od cele priče uglavnom im je ime benda ostalo upamćeno kao jedna od stvarno poštenih budalaština domaćeg roka. Bio je to album sa ubedljivo najmanjim tiražom u istoriji jugoslovenske diskografije.


Nedavno je Dragoljubov Taxi oživeo, ali u jednoj sasvim drugačijoj i daleko glupljoj postavi. Izdanje 2012. poznatije pod umetničkim imenom "Poslanički klub Demokratske Stranke u Skupštini Srbije". Frontmen - Dragoljub al' Mićunović. Čiča toliko dobro vozi partituru, pardon - partijsku turu, da su već počeli naokolo da mu ispadaju saputnici, po regionima.
Dragoljub v.2.12 je imenovan za glavnog dispečera ove taxi grupacije "zbog kohezivnog kapaciteta". Bože me sakloni, kao neki super lepak ili bolje reći - čep. Btw, taj Dragoljub Kohezivni baš nešto i nije bio kohezivan kada je 1994. naduren napustio Demokratsku Službu i formirao Demokratski Centar.
OK, vratio se kohezivniji, priznajem bez mučenja.


Dragoljubov (skupštinski) Taxi u poslednje vreme ima neutaživu potrebu da pretrne svaki put kada ih novopostavljeni prvi špijun Srbije pogleda sa govornice, onako blago ribozomski, a da ih pritom doslovce ne spomene. Tada Dragoljub odmah uzima mikrofon iako ga niko ništa ne pita, pa se hvata nepoštovanja pravila lepog ponašanja na koja se do juče bacao koskama i lupinzima. Demokrate nikako da shvate da Vučić više ne mora da ih spominje kada laprda o korupciji bivšeg režima, umesto da priča o onome što je tema rasprave. Dovoljno je samo da klimne glavom prema njima i kamera uvek podobnog RTSa kadrira ceo žuti poslanički klub, u čijim čeonim redovima sede baš oni čija se imena najviše razvlače po Dnevnim Tariguzima. U eri elektronskog glasanja i evidencije apsolutno više nema potrebe da poslanici iste stranke sede zajedno, utoreni u ram kao cepanice za potpalu. A možda i ima, ko bi to znao reći...
Bitno je da saveti naprednjačkih US konsultanata efikasno funkcionišu. Očigledno da te iste savetnike, svojevremeno, žuti nisu pažljivo slušali. Našli su sebi druge idole.

2. Žuti

Pojedini beogradski taksisti ponekad zaista umeju da prirede predivne kružne turističke vožnje do obližnjeg ćoška nesrećnicima koji iz provincije usled neke muke zalutaju po Prestonici.


Ova firma se posebno izveštila u tome. Račun za vožnju još uvek nije isporučen ali više je nego očigledno da je suma poodavno prešla broj predviđenih cifara u taksimetru. Vožnja po Krunskoj ulici se ne naplaćuje, a za nazad se sami snalazite - gde god da ste se namerili.
Nedavno su formirali posebnu službu za masovnu vožnju, nazvanu BusTaxiPlus, koncipiranu tako da provincijalci ni na koji način ne mogu da se snađu u njoj.
Isto važi i za domoroce Prestonice, da ne zaboravim.

3. Prljavi

Da li se sećate još jedne vedete ex-YU roka - Zlatni Prsti, daleko poznatiji od izvornog Dragoljuba sa početka teksta. Frontmen je bio Moša, čuven i po svom irish pubu "Rivendell" u centru Zaječara. Njihov uspeh krunisao je drugi (i konačni) album Nokaut! izdat takođe 1979. godine. Jedna od najpoznatijih pesama ovog benda bila je Žuti Taksi.
Evo nama refrena za razmišljanje:


Onaj mali prljavi taksi, žuti taksi
bio je maksi.
Stisli smo se jedno uz drugo, i dugo mi dugo
šaptala ona.
Grli me, ljubi me, voli, 
voli me ti.

Zar stvarno verujete kako se oni u Skupštini svađaju, glože oko "nečega", ne slažu, sukobljavaju, usaglašavaju i preglašavaju, nadgornjavaju, dele na "poslaničke klubove" i mandate? Da se uopšte međusobno razlikuju? Verujete im kada nadureno kažu kako nisu svi isti i da postoje manje i veće zlo? Da ih uopšte zabole za bilo koga izvan njihove kaste?
Pogledajte ih kako veselo zajedno krljaju u skupštinskoj menzi, grle se i ljube tokom pauza između rundi besmisla i licemerja, kako su svi isti kada uđu u svoje blindirane limuzine i džipove tamnih stakala. Mislim, isti su oni i na rentgenskom snimku, ali da ne idem baš toliko duboko.
Bitno je da ne gledate te licemere. A ako to ipak uradite, nemojte se zbog njih svađati sa svojim ukućanima jer ta banda baš to i želi - sekuritatea metode su uznapredovale, da se ne varamo.

***
Danas je izabrana nova Vlada Republike Srbije. Novoimenovani Premijer Unutrašnjih Poslova po izlaganju ekspozea i polaganju zakletve da do daljeg neće menjati stranu i koalicione partnere, gromko je zapevao još jedan hit po kome se Zlatni Prsti pamte:

Zbogom ostaj mila moja

To reče pa se nasmeja, sa iskrom u oku. Ko se još uvek nije prepoznao, moraće i to ubrzo. Pala je moša. Sada sledi nokaut, i to ne tehnički već izbacivanjem iz ringa kroz konopce. Eksorbitalno lansiranje.

O kameleonima i pticama-pretrkačicama koji bi već da menjaju žutu za neku od kaki nijansi - uskoro.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...