Thursday 9 August 2012

Jupipijuglupi


Sve na ovom svetu ima sopstvenu "hronologiju". Važi i za glupost i bezobrazluk.
Odavno nisam spomenuo Čučuk Stanu negotinsku.

Evo kratke hronologije:


 8. avgust, sreda

Mesto slučaja: Sikuoooleee

Čuveno rodno selo Čučuk Stane, verne Hajduk Veljkove ljube, ali i negotinska Guča. Mislim, kada je u pitanju Eldepe - čisto da parafraziram Tradicionalnog Ostoju. I u Sikuoooleee se isto trubilo kao i u Guču, al' samo jedan dan. U centar sela iznesoše sve stolove navatane po učionicama lokalne škole ne bi li auditorijum imao na šta da se nalakti dok konzumira estradnoumetnički kulturnozabavni program upriličen povodom dvanaestiputradicionalnih Čučuk Staninih dana.
Prisutni rame uz rame, skoro pa uz prsa, narodna poslanica u realizaciji i narodni poslanik u pokušaju. Zajedno, baš kako i priliči duhu svepomirenja i tadićevštine. Dobro, i u duhu interesa građana koji žita sebi za lebac imaju, a eto uživo dobiše i dva najistaknutija gladijatora lokalnog koloseuma nekada zvanog Skupština opštine Negotin. Na jednom mestu lideri oba crvenila - onog crvenog i onog drugog, premazanog svim bojama em nijansama.
Žokalo se, kntalo, iskriše narodne poskočice po etnotradicionalni 12. (brojka napisana ćirilicom, kako i treba - što važi i za tačku iza) put, narod se veselio i zaboravio na sušu koja lebac značiznači. Znači.
Glupi su pili Jupi, a Aca Lukac kiselu vodu. Žuto i bistro.
Dakle, u sredu 8. avgusta bilo je baš kako treba.

9. avgust, četvrtakpetak

Mesto, vreme i događaj: Ne postoje, jer su već odpostojali

Pošteno je reći da su se ovaj dan i datum već dogodili sutra jer to tako kaže zvanični sajt opštine Negotin, čuven po istini i apsolutnom autoritetu po uvidu u realnost i buduće svršeno vreme.
Kako treba, četvrtak, odnosno danas ne postoji jer se već desio sutra.


10. avgust, petakčetvrtak

Mesto i događaj: Čuveni sajt opštine Negotin

Kako rekoh, pravi dvodan koji u sebi spaja oba spomenuta crvenila koja su se do pre par godina zvala Četvrtko i Petko, ili narodski rečeno rogovi u vreći. Radi se o dva povoda za svađu prisutnih na ama baš svakoj svadbi, slavi ili pomani kada se spomene politika, provokatorima koji sve što rade čine u interesu naroda - da bude glup i srećan, ne pita za pare i normalan život.
To što u gornjem desnom uglu stoji da je danas 9. a u zaglavlju vesti da je 10. avgust, to ništa ne znači jer je vreme u Srbiji ionako stalo a Negotin nema nameru da štrči mimo bilo koje od vazda aktuelnih polimorfnih vlasti. Niti da uozbilji administratore svojih web stranica, što je ionako već postalo standard.
Pošto, kako rekoh, ja verujem opštinskom sajtu, to značiznači da je sutrašnji petak već bio danas u četvrtak, a današnji četvrtak je prošao jer se već desio sutra u petak. Takođe, to značiznači i da o svim sutrašnjim obavezama (od odlaska na posao, preko jela do disanja) nisam u obavezi da praktikujem jer sam do danas već odradio. To važi za sve nas, ne samo za mene, jer demokratska volja naroda kaže da treba poštovati vlast koja izražava volju naroda, a kada vlast nešto uradi u interesu volje naroda onda narod nema šta tu da još nešto dodaje. Tj. misli. Plus da ima volju.

Kako god, od đačkih klupa, preko odborničkih i poslaničkih, pa nazad u školske - teško da su nešto naučili. Šta to? Ono što vide svi osim njih koji se prave kao da im je pregorelo ogledalo.

***
I posle da mi neko kaže kako paranormalne pojave ne postoje. Danas u podne vidim ovu novu idiotariju sa opštinskog sajta, pa mi pade na pamet pomenuta asocijacija na Jupi i Acu Lukasa. Dođem kući s posla i imam šta da vidim u poštanskom sandučetu:


Hm, vlaška magija, Alan Čumak, Lav Geršman, Baba Vanga, Ljubiša Trgovčević, Milan Tarot, Persa iz Plavnu...
Pitanje je sad.

4 comments:

Taj sam said...

Nedostaje Hajduk Vlajko.Zna li neko gde je otisao?

Anonymous said...

vezba kuci nove hitove za nuntu la smbata

Anonymous said...

I najžešći protivnici znaju da se pomire i "zakopaju ratne sekire"!?
Nekog "gazi" vreme.
PS. Na olimpijadi sve je bilo u znaku CRVENOG.
Miša

Radmilo Kračunović said...

U redu protivnici, ali šta reći za ljude koji se u javnosti ponašaju kao da su krvni neprijatelji pa svojim ponašanjem zavade i dva oka u glavi, a gde ne bi oca i sina, braću, kumove?
Običan čovek fukari poveruje kako je iskrena u tome šta i kako priča da radi, za njih je spreman i pesnicu da potegne - a oni "zakopavaju ratne sekire"? Ili ih, bolje reći, nikada nisu ni iskopavali već se sve vreme samo zajebavaju i glume - i to vrlo loše.
Nešto drugo je u pitanju: prcaju oni sve nas odreda u mozak, koji očigledno nije zdrav čim se na ovakve prima.
Dobili su nezasluženo velik prostor, dosta o njima.

Btw, engleska crvena i naša nemaju blage veze jedna sa drugom. Iz totalno su drugačijih spektara koliko svetlosti još i više svesti. Kod nas kažeš CRVENO (ili bilo koja druga boja) ali uvek ispada CRNO.
Da crnje ne može biti.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...