Sunday 16 September 2012

Otisak Nedelje - 16.09.2012.


Deder, malo da otisnemo prethodnu nedelju.

Predlog #1 - 47. Mokranjčevi dani - 3. kata


Program Mokranjčevih dana za nedelju 16. septembar izgledao je ovako:

08:00 
Crkva Svete Trojice, Negotin: 
Sveta Liturgija
Hor hrama Svete Trojice, Negotin; dirigent Svetlana Kravčenko
11:00
Crkva Svete Trojice, Mokranje:
Ženski hor Muzičke škole "Mokranjac", Beograd; dirigent Milica Đokić
12:00
Porta crkve Svete Trojice, Mokranje
Niti tradicije - KUD "Mokranjac" Mokranje, sa gostima
20:00
Dom kulture "Stevan Mokranjac", Negotin
"Balada o mesecu lutalici", Dušan Radić
"Sobareva metla", Miloje Milojević
Koprodukcija: Opera i teatar "Madlenianum", Muzikološko društvo Srbije

Danas, za razliku od jučerašnjeg duplog poklona ljubiteljima muzike - duplo razočaranje.
Kao prvo, Mokranjčevi dani nisu razdvojeni od crkve. Zašto bi bili, kada ni država nije. Srbija je ionako sekularna srboslavna džamahirija, sa najvećom istočnohrišćanskom građevinom posle Hagia Sophie. Nepar
ni je dan Festivala, i opet papazjanija, boršč. Verski obred (liturgija), uključen u zvaničan Program muzičkog festivala. U redu, religioznost, folklor, običaji, muzika... sve je to DEO tradicije, ali ne i sama tradicija - koja je, takođe, samo DEO kulture, a ne kultura an ženeral.


Kao drugo, večeras nema livestreaminga iz Doma kulture u Negotinu. Kao u prethodnom slučaju etno grupe "Klasje" (novosađani iz Rume), i sutrašnjeg koncerta Brodski Quartet iz Londona, izvođači ne dozvoljavaju direktan prenos i snimanje. Pretpostavljam da je u pitanju stil, i pravo umetnika na to.
Nije offline, već je offbrain.

Predlog #2 - Rainbow warriors

Još malo o teokratiji.
Knez Vladimir (Valdemar) je bio vikinški (varjag) vladar tzv. Kijevske Rusije, prve organizovane države iz koje je potom proisteklo Rusko carstvo sa tri najveća i najvažnija grada - Kijev, Moskva i Petrograd (po redosledu osnivanja). On je krajem X veka uveo Istočno hrišcanstvo u svoje kraljevstvo, jer mu se Zapadno nije zasvidelo, dok je za Islam smatrao kako "ima smrdljive verske rituale". I tako, odlučio je da ujedini naciju pod jednom verom i jednim bogom, Isusom Pantokratorom, pa u počast Hagia Sophiji (poput svih plemenskih megalomana, bio je oduševljen njenom veličinom - pardon, Nebeskom veličanstvenošću) u Konstantinopolju, podiže on kijevsku katedralu Svete Mudrosti. Kolateralno, naredio je da se spale i unište svi simboli slovenske paganske vere. Naravno, nemoj slučajno da bude drugačije.
Standardna priča o prelasku vlasnika mandata iz jednog u drugi blok.


Nemam nameru da propagiram pseudohrišćanski istorijat nastanka potonjeg Ruskog carstva. Međutim, nešto drugo bocka očni nerv i žulja mozak. Na svodu pomenute katedrale (ne "hrama") nalazi se mozaik na kome je prikazan Isus okružen oreolom od duginih boja. Kompljet, od tada dostupnih komponenti za iste - od plave (dnevno nebo) do crne (noćno nebo). Tu je svih sedam prstenova, u vreme kada se (kao) nije znalo za difrakciju svetlosti. Mozaik je slikan nevizantijskom tehnikom, do tada nepoznatom zografima. Onom, koju je potom masovno praktikovao čuveni Rubljov.
Sedam sfera, ne kao sedam Sauronovih prstenova za patuljke, već kao sedam sfera sveta postojanja. Eto nama filosofije, mudrosti iz naziva crkve, starije od hrišlama i sa epicentrom daleko na Istoku. Da ne spominjem potonjih sedam ravni vidljivog sveta, pre ulaska u osmu, Rajsku. Nevidljivu.
Molim, šta "astrologija"?! Iš bre!

levo: Russy Riot spaljuju poster posrnule Madonne zbog Pussy Riot
desno: Wussy Riot, porodična slika pred izlazak u grad

Vladimir P. Džugašvilijevič i njegove srBske supozitorije ovih dana zabranjuju Prajd na sto godina, organizuju rusoslavne "patrole za odbranu hramova od skrnavljenja", naše domaće dverinje i bratija traže ukidanje one lične i antiporodične slobode, pozivaju na zvaničnu zabranu zastave duginih boja...
Premijer unutrašnjih poslova se za sada čvrsto drži pendreka (Unutrašnji poslovi neće zabraniti Bgd-Prajd, a Premijer neka sam odluči kako će), ministar ONO&DSZ obilazi nemačke donatore hidrocentrala, Kradonačelnik mudroćutno čeka Novembar.
Greenpeace još niko ne priziva. Najebali su, samo dok ih se sete.

Predlog #3 - Vlajko i Savle

Baksuz, ovakav kakav sam, sećam se GSS-a 2006. godine, i odgovora na moje pitanje "Šta će bre ovde, u beogradskim prostorijama stranke, ovi tipovi iz SPO?!". 
Rekoše "Vlajko Senić je veliki liberal", i ostadoše živi - do maja 2007.


Dakle, danas se po medijima džapaju dva liberala. Jedan je iz četnomonarhističkog SPO, kao žabica po vodi, liberalno odskočio još nekoliko sajamskih puta, sve dok se nije zaustavio u narodnjačkom G17krst. Glave pobelele od držanja predavanja glede zuluma prethodne Vlade, sa kojom on i njegova banda, prirodno, nemaju nikakve veze. Drugi je preokrenuti preobraćenik, posedelih vlasi od valjanja po pepelu i brašnu. Branitelj dobročinstava prethodne vlasti, u kojoj nije učestovao ali (je) se jeste pridržavao.
Obojica su ekonomski magovi, diplomci Finansijskog menadžmenta sa Marsa.

Predlog #4 - Vlajko i Stojko

Za idući petak, 21. septembar, gromoglasno je bila najavljivana sednica SO Negotin na kojoj bi trebalo da bude izabran novi predsednik opštine. Zašto? Zato što je dosadašnji dr. Vlajko podneo ostavku na tu funkciju. Ko kaže da je zakazana nova sednica, kada nigde ništa ne piše?! Nije pisalo ni kada je ostavka podneta, sve dok nije opipan puls beogradskim komitetima i lokalnoj čaršiji, pa dogovoren naslednik Stojko. Međutim, Stojko trenutno nema dovoljan broj sigurnih odbornika (23) za sopstveni izbor, izdali su ga neki njegovi sigurni glasovi, nezadovoljni brojem kombinacija koje dotični ugovara sa strane, van njihovog tora.


Kakva je vremenska prognoza za Negotin, na dan 21.09.2012. godine?
Sunčano, sa nedovoljna 22ºO (odbornički stepeni, za merenje političke vrućine), u odnosu na početnih postizbornih 9ºO iz marta 2010. godine. Vetar, kao i uvek - crveni, obavezno sa Istoka i jugoistoka. Pojačana vlažnost i zagušljivost kafanskih i drugih zatvorenih prostora. Mogućnost padavina na toj temperaturi je izvesnih 100%. Čeka se Dvadesettreći čovek. Možda je u Beču?

Odbornički stepen je matematički identičan Celzijusovom.
Hajde da pretvorimo Odbornike/Celzijuse (ºO/
ºC) u Farenhajte (ºF). Formula za konverziju je sledeća:

F = (1,8 C ) + 32 = (1,8 x 22,39) + 32 = 40,3 + 32 = 72,3°F

Brat bratu, evo ruke Bing - da zaokružimo na 72. Baš kao broj biračkih mesta u opštini Negotin. Dakle, ne ginu nam novi vanredni lokalni izbori. Opet.

Predlog #5 - Mala matura

Nekako u senci muzičkog natpevavanja i političkog nadgornjavanja, prošao je novi incident u Negotinu, u kome su akteri ponovo maloletnici. Dve klinke su zbog baljezganja po fejsu, isprepucale treću, pa joj potom napola ostrigale glavu. Samo je još nedostajalo da je pospu katranom i perjem, pa da ugođaj obračuna sa saradnicima okupatora bude potpun. Po intervenciji policije, pored ošišane, fras je doživela i jedna od šišaljki, valjda usled frustracije nedovršenog posla.
Da li se neko seća onih, takođe maloletničkih batina iz 2008. godine, zbog obaranja cene polaganja oralnog dela ispita male mature? Pa i šišanje je neki zanat, zar ne? Isto kao i onaj najstariji, od pre politike. Po Negotinu se priča da je jedna od "frizerki" osoba koja je pre četiri godine učestvovala u projektu pomenutog prevaspitavanja cenovnika usluga. Dakle, stiglo se i do velike mature...
Da li je uopšte nekoga briga u ovoj zemlji, šta to zaista rade deca?

*** 
Republika Srbija ima za predsednika čoveka koji tvrdi da je vojvoda monarhističkog četničkog pokreta. Da li osećate blagi miris sumanutosti u toj činjenici? Zašto onda on, bivajući Taj i Takav, ne vrati mandat onom NJKV-u? Rešenje tajne leži negde na Dedinju. Vuk Drašković bi trebalo da zna tačne koordinate lokacije.

Očekujem crkvenjačko-politikantske zelote da se late četvorokrakih šurikena i petokrakih pendreka, pa nasrnu na blasfemični blog, tu ambasadu Zla & ličnih sloboda. Da slučajno ne zaostanu za svojom muslimanskom braćom i talibanima svih boja - al' pojedinačno.

Laka ti noć, Srbistane.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...