Monday 10 September 2012

Superćuk


Ne, ne radi se o nekom supertajnom liku iz serije Alo Alo, engleskom obaveštajcu i članu francuskog pokreta otpora. Superćuk (Superciuk) je originalno italijansko ime za čuveni lik otimača koji krade od siromašnih i daje bogatima, leti na balonu, nosi mider i davi okolinu zadahom pospešenim sirćetom i još koječime.


Da, Superćuk - tj. Superhik, naravno. Glavom, podvaljkom i starkama lično.

Nekako mi originalno ime Superćuk više odgovara ako se uzme u obzir sve ono što sluđeni narod Srbije naziva politikom. Ćuk mu dođe nekakva noćna sojka koja se oglašava slično - ćuk, ćuk. A može i čuk-čuk, ako ste iz podunavskih vlaških sela gde postoje ili samo tvrdo/meko Ć ili tvrdo/meko Č.
Ovde se jednostavno više ne zna ko je Superćuk a ko Grupa TNT ili njeni pojedini članovi, ker, gorila, piton ili papiga Klodovik. Grupa TNT je nekako u originalnom stripu bila ekipa simpatičnih lupeža uglavnom nesposobnih da nešto više naude kriminalu i sistemu, dok je Supećuk (kao njihov Arhiinfidel) predstavljao sve to i još gore, pijanduru koja zajebava komšiluk, krade sirotinji frižidere plus dnevni pazar po dućanima i svaki božji put volšebno vaskrsne taman kada TNTovci pomisle da su ga smotali.


Nekako me to TNT podseća na mutavo izgovaranje SNS - Tweety u crtaću kaže: "I Tawt I Taw A Putty Kat!", njegovo ime u originalu jeste Sweety, mada bi Silvester to izgovorio više kao FNF. Podseća, ne kažem baš da jeste...
Nekome bi Alan Ford zaličio na Vučića, Sir Oliver na Đukanovića, Jeremija Lešina zaista liči na Crkobabića Drevnog, Debeli Šef na Mrkonjića, Broj Jedan na izbeljenog Vuka Draškovića, ker Nosonja podseća na Dulića, Bob Rok na Srđana Šapera, general War na Đilasa... a nekima Supehik liči na Mikija Stankovića.
Jedino nikako ne mogu da se setim neke asocijacije po pitanju možda najsumanutijeg (istovremeno najgenijalnijeg) lika - Grunfa. Izumitelj dostojan višeslojne ličnosti, u nas poznate i kao Nebojša Krstić. To što taj izmisli nema šanse da ne poleti - i vrijedi. A cijena je, naravno - prava sitnica po džepu glasača.
Dačića i preostale pronađite u plejadi likova koji paradiraju ovim stripom.
Međutim...


... ovaj lik je zaista zajebo vek, što bi se reklo. Tolika sličnost je bolesna, a on sam je kao ministar ispao gori od tri debela Gradonačelnika zajedno. 3 u 1, i to kakav!
Sve u svemu, kada sagledamo domaće političare i uporedimo ih sa likovima iz stripa Alan Ford, teško da se možemo konceptualno odlučiti kome dodeliti koju ulogu jer se svi nekako uklapaju u sve. Baš onako kako su Max&Magnus nameravali.
Do sada još uvek nije dokazana istinitost tvrdnje kako je epizoda "Alan Ford: Grupa TNT u Beogradu kod Tita" zaista originalna i da je bila zabranjena u SFRJ. Nekako mi se čini da je tadašnja Jugoslavija bila sitan zalogaj i nebitna za samu suštinu priče o Grupi TNT, i da je ceo "slučaj" pre bi se reklo naduvan prilikom potonjeg osrbljavanja zabludele jugonacije.
Kako god, Superćuk je neodvojivi deo sistema u kome danas živimo. U sebe je inkorporirao sve aktere današnjeg političkog teatra apsurda i samo ih povremeno ispusti u agregatnom stanju zadaha prilikom zavlačenja ruke u džep hominidima poznatijim i kao domaće biračko telo.

***
Namera mi nije bila da se sada, bez nekog jubilarnog povoda ili podbadanja, bavim uporednom analizom likova i dela iz stripa i života. Naši životi su ionako previše nalik stripu, i to loše nacrtanom.


Zapravo, poklanjam svima jedinu animiranu epizodu ovog stripa koju su autori uradili 1988. godine i nadenuli joj naslov: "Alan Ford: il gruppo TNT contro Superciuk". U prevodu - Alan Ford: Grupa TNT protiv Superhika.
Ne izvrćite, nisam rekao Grupa SNS protiv Superćuka, oni su svi na istoj strani.
Crtać sam našao na YouTube, naš prevod na nekom forumu, sve to zalepio i ponovo okačio. One kvačice u prevodu, umesto naših slova Č i Ć, baš zgodno dođu.

Noćni ćuci imaju običaj da se oglašavaju kada padne mrak i svojim ćukćukanjem remete san Naciji. Supećuk, za razliku od Tvitijevih rođaka, svojim čukčukanjem u mozak remeti non-stop 24 časa, kao dragstor. Valjda računa da je sa njim mrak izvestan, siguran skoro kao posao, nova radna mesta, investicije, izbori...

Uživajte.
Dok možete.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...