Wednesday 16 January 2013

SIVi dom


Palata Srbije
Bulevar Mihaila Pupina 2
11070 Novi Beograd


Cule, stvarno SIV!

Projekt KfW (Nemačka banka za razvoj) - faza IV - za sisteme daljinskog grejanja u 17 opština: Bor, Čačak, Jagodina, Knjaževac, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Leskovac, Negotin, Niš, Novi Pazar, Pirot, Ruma, Šabac, Subotica, Valjevo i Zrenjanin. Pomenuta nemačka banka dodeljuje novac koji je početkom devedesetih godina bio namenjen za SFRJ, tada najozbiljnijeg kandidata za ulazak u Evropsku Ekonomsku Zajednicu tj. buduću EU. U vreme kada je na čelu SIV-a bio Ante Marković. Ove sadašnje pare su deo kolača zapao samostalnoj Srbiji.



Sastanak u zgradi Palate Srbije (novokomponovano ime za nekadašnje Savezno Izvršno Veće), u sredu 16. januara, bio je posvećen prezentaciji koncepta nabavke, tenderske dokumentacije i realizacije ugovora za isporuku i ugradnju predizolovanih cevi za toplane u navedenim gradovima širom Srbije. Negotin učestvuje u tenderu kao naručilac cevi za sistem grejanja toplane Borska. Tender i realizacija poslova datirani su za 2013. godinu.
Negotinski komunalci su uspešno sklopili ugovor sa KfW bankom i Ministarstvom još 2010. godine, uz povremeno natezanje "struktura" opštine i JKP (što je trenutno "okončano" smenom direktora). U okviru projekta već je nabavljen novi kotao za toplanu u naselju Veljko Vlahović, kao i postavljen novi dimnjak umesto starog koji je bio pred urušavanjem. Ugrađeno je 8 novih automatskih kontrolno-mernih podstanica, održana javna prezentacija građanima o ugradnji individualnih mernih uređaja i naplati grejanja po utrošku.


Negotinski tal projekta težak je 520.000 EUR, od čega Bundesrepublik Deutschland daje 400 hiljada a MZ Negotin 120 tisuća evreja.
Shodno listi želja, sledi nabavka i ugradnja mernih uređaja za merenje isporučene toplotne energije (tzv. kalorimetri), u skladu sa zakonskom obavezom toplana da već od 2013. godine pređu na obračun grejanja po potrošnji. Projekt predviđa i ugradnju digitalnih kontrolno-mernih uređaja u toplanama i termopodstanicama (ukupno pedesetak), novu opremu za hemijsku pripremu i analizu vode u sistemu grejanja, kao i potrebu i mogućnost povezivanja novih korisnika na postojeći sistem. 
Građanima preostaje da sami kupe sopstvene merače za svoje stanove i lokale - i da plate koliko su potrošili.
Toliko o tome.

***
SIVi dom danas spolja izgleda kao u zlatno doba Nesvrstanih, kada je još samo falilo da Gadafi po njemu šeta kamile a Kastro provocira protivpožarne senzore. Sve je naizgled isto, nedostaje još samo Drug Tito. Mada, ni u to više nisam ubeđen, kad na kraju katodne cevi ugledam Aleksandra V. Rankovića.


Parking ispred zgrade je i dalje krcat napakovanim besnim i ostalim automobilima, u duhu pomenutog vremena SFRJ administracije. Koliko se negdašnja država teritorijalno i populaciono vremenom smanjivala, toliko je plovak koji obeležava nivo broja zaposlenih u ovoj zgradi konstantno bio na istoj, ako ne i većoj razini.
Zazor između zakrčenog parkinga i praznih hodnika bode oči pa cepa. Recimo da svi rade i ne izlaze iz svojih kancelarija. Bezrezervno bih u tako nešto poverovao, ali ovo je Srbija... damen und herren.


Kineski skeneri na ulazu i klima-uređaji po hodnicima izgledaju kao da su iz vremena Milke Planinc, ako ne i pre toga. Ne bi me iznenadilo da je Stane Dolanc, kao stručnjak opšte prakse (poput njegovog komandanta Vrhovnog Štaba), lično nadgledao njihovu ugradnju. Dok se celo naše društvo klimalo, a klima se i dalje, ovi inkubatori rade punom parom. Inkubatori kadrova, da se dopunim.
Izlizani tepisi, prastare fotelje i garniture, nahereni kancelarijski i drugi stolovi po aulama. Iz zidova poluizvučene utičnice za struju - prosto mi beše krivo što nisam poneo jednu glinericu, da lakše provalim koji je šteker ispravan a koji nije, i gde da udenem kabl za laptop.
Po zidovima konferencijskih sala i kancelarija okačene mape SRJ, Sveta, Evrope. Srbije nigde, posred sopstvene Palate. Kakva Srbija, takva joj i Palata.


Na info-tabli na II spratu piše: "Vlada: Služba za upravljanje kadrovima". Baš kako treba da priliči gužvi po hodnicima i na parkingu. Samo, nigde ne videh gde im je kancelarija Ler-službe, tj. Komisije za prazan hod. U pitanju je, da ne bude zabune, tzv. Istočno krilo zgrade, čini mi se da je enterijer sasvim u tom duhu. Klapa visokih gostiju iz Hrvatske bili je primljena u Centralnom (ili Zapadnom), možda je tamo atmosfera drugačije odgovarajuća. Krilu, jelte.
Susret kancelara Hrvatske sa domaćinima - Premijerom unutrašnjih poslova Srbije i njegovom senkom u liku&delu Aleksandra V. Čvorovića - na suprotnom kraju ovog arhitektonskog spomena na neka prošla vremena, samo je pojačao aktuelnu aromu i opor ukus koji ostavlja SIVi dom.
... Palata Srbije.

Nigde se u toj zgradi ne oseća više ni miris, a kamoli primisao na jedinog čoveka koji je zaista zaslužio da u njoj radi. Da, naravno da mislim na Anta Markovića.

Stvarno, sivo - da crnje ne može biti.
Tužno.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...