Wednesday 30 January 2013

www.mojnije.ng


Čuli ste za web portal MojOdbornik?
Ako niste, citiram njihovu press agendu, čisto radi upoznavanja sa gradivom koje potom sledi:


„Moj odbornik“ je web portal/mobilna aplikacija kreiran kao jednostavni mehanizam za dvosmernu komunikaciju između građana/ki i njihovih izabranih predstavnika u lokalnim parlamentima. U prvoj fazi projekta kompletno smo obradili 20 lokalnih parlamenata gradova i opština (Kikinda, Novi Sad, Pančevo, Valjevo, Užice, Kragujevac, Kruševac, Novi Pazar, Majdanpek, Negotin, Zaječar, Niš, Pirot, Leskovac, Beograd, Vranje, Zrenjanin, Požega, Smederevo i Prokuplje).
Projekat „Moj odbornik“ sprovodi organizacija civilnog društva Proaktiv iz Niša uz podršku Američke agencije za pomoć i razvoj USAID, u oviru programa „Inicijative javnog zagovaranja građanskog društva“ koji u Srbiji realizuje Institut za održive zajednice (ISC)
Pored web platforme i mobilne aplikacije koja sadrži osnovne informacije o odbornicima (Ime i prezime, pripadnost stranci, godina rođenja, kontakt informacije, odnos stranaka u parlamentu i mnoge druge informacije), na jednom mestu ćemo imati i otvoreni dijalog kroz različite vrste blogova (odbornički blog, VIP blog i građanski blog).

U tekstu objavljenom u Blicu, autori portala požalili su se i na sledeće:

Ideja je zaživela u aprilu 2012. godine, ali je posao otežan sa lokalnim, republičkim i predsedničkim izborima, kada je od 20 gradova šest opština prekomponovalo svoju vlast. Članovi organizacije su nailazili na brojne barijere u sakupljanja podataka o odbornicima i da je većina odbornika odbila da dostavi fotografije.
"Imali smo situaciju u Negotinu da nam nisu dali fotografije, ali su za svakog odbornika dostavili privatan broj mobilnog telefona. U Majdanpeku nam je rečeno da odbornici nisu fudbalski klub, pa da se slikaju."

Dakle, opet Negotin...
Kada pogledate stranicu na portalu koja je namenjena Skupštini opštine Negotin i njenom aktuelnom odborničkom sastavu, pa potom sve to uporedite kako sa stvarnim stanjem "na terenu" tako i sa celokupnim istorijatom te gromoglasno gluvoneme lokalpolitičke burleske, videćete da stvari baš i ne stoje tako kako su prikazane na portalu MojOdbornik.
Elem, portal kaže sledeće: vlast u Negotinu čini 31 odbornik (14 DS, 14 SPS sa ostalima, 2 slobodna odbornika i 1 SDPS), dok je u opoziciji njih 14 (7 LDP, 3 VDS, 2 G17, 1 SNS i 1 SRS). Dati su poimence odbornici obe grupacije, klikom na njihove senke (ne daju slike) dobijate i lične podatke.
Nažalost, bez obzira na datum ažuriranja ovih podataka, stvari baš i ne stoje tako kako su prikazane, kako numerički tako i suštinski - što je daleko gore po politiku a naročito po građane od kojih se sutra očekuje da glasaju za nekog od njih.

Da biste uvideli zašto se ovaj tekst zove tako kako se zove, istorijat palanačkog poimanja politike koji sledi smatrajte posebnim web portalom za sve one koji misle da ti "odbornici" ne predstavljaju nikoga osim sebe i sopstvene pojedinačne i grupne interese, te da u tome idu toliko daleko da zaboravljaju u kom se partijskom članstvu (trenutno) nalaze - ne bi bilo pogrešno nazvati svih 45 "slobodnim odbornicima". Toliko kreativno tumačenje pojmova "slobode" i "odborništva" sebi mogu da dopuste samo oni koji, birani na partijskim listama, obmanjuju građane da ih negde u nečemu predstavljaju, tj. zastupaju.
Da krenemo, onda.

Na vanrednim lokalnim izborima, održanim u Negotinu 7. marta 2010. godine, građane Negotina zadesio je sledeći rezultat (prikazan u broju odborničkih mandata koje su osvojile izborne liste): 12 DS+SPO, 9 SPS+PUPS+JS, 8 LDP, 7 SNS, 4 G19plus+Pokret 'Živim za Negotin' (2+2), 3 SDPS, 2 VDS. Spisak odbornika koji su potom, zahvaljujući zaslugama za svoje, postali i vlasnici (da se ne zanosimo kvaziformulacijom "nosioci") mandata, možete pročitati ovde. Ne brinite se, taj spisak nije ažuriran od 2010. godine, iz njega ne možete naučiti ništa o palanačkoj politici. Ali možete ukoliko ga uporedite sa podacima objavljenim na portalu MojOdbornik. Jednostavno - ne poklapaju se.


Da vidimo, kako je tako nešto moguće. I naročito, pokušajmo da nađemo odgovor na pitanje - zašto
Sledeći podaci su dostupni javnosti na zvaničnoj internet prezentaciji Opštine Negotin. Prikazani su po datumu objavljivanja, i prvenstveno se odnose na oficijelne izveštaje sa sednica SO Negotin. Kompletne vesti se nalaze u linkovima (u datumu).

26.04.2010. - Konstitutivna sednica SO Negotin. Izabrani predsednik, zamenik i sekretar SO, neobjavljenim brojem glasova. Takođe, ne zna se ko je formirao većinu u SO.

11.05.2010. - 2. sednica SO Negotin. Izabrani predsednik i zamenik, kao i članovi Veća. Broj glasova ponovo neobjavljen, kao i sastav "Vlasti". Naravno, 

12.05.2010. - 3. sednica, ukoliko se Svečana broji - Dan Opštine Negotin.
Napomena: ukoliko se svečana sednica ne numeriše, onda nedostaje izveštaj sa 3. (numerisane) sednice.

11.06.2010. - 4. sednica SO Negotin. Umesto predsednika opštine i njegovog zamenika, DS imenuje nove odbornike. I dalje su svi na broju. I dalje nije objavljeno ko (i koliko) čini odborničku većinu (23/45), tj. ko vrši vlast. To su valjda grupacije oko DS i SPS (12+9), uz podršku odbornika VDS i SDPS. U opoziciji su LDP, SNS, G17, PŽN. Zbirno 26:19. 
Valjda...

31.05.2010. - Najava predstave "Menjamo žene".

11.06.2010. - Na sceni Doma kulture održana predstava "Menjamo žene". Po čaršiji krenuli abrovi o narednoj predstavi, "Menjamo partije, nedamo mandate" koja će biti održavana u kontinuitetu na Velikoj sceni Doma nekulture.

01.07.2010. - 5. sednica SO Negotin. Sudeći po priloženoj fotografiji, ako "vlast" sedi desno a "opozicija" levo, onda je prethodna pretpostavka o rasporedu snaga tačna.

17.08.2010. - 6. sednica SO Negotin. Usvojen budžet.

27.09.2010. - Na teritoriji opštine Negotin proglašeno besnilo. No further comments.

15.11.2010. - 7. sednica SO Negotin. Počelo je sa tromesečnim razvlačenjem održavanja sednica. Usvojene izmene i dopune budžeta, imenovani direktori preduzeća i ustanova. Za neke predloge "vlasti" glasali i zainteresovani odbornici "opozicije". Tačan broj - neobjavljen.

17.10.2010. - 8. sednica SO Negotin. Budžetska nadgornjavanja. Na slici se lepo vidi da ex-opozicioni odbornici PŽN sada sede sa desne strane. Jedan je prišao jatu SPS, drugi će kasnije onom oko DS. Dakle, počela je predstava. U izveštaju o tome ni reči.


30.12.2010. - 9. sednica SO Negotin. Jedan odbornik PŽN sada ponovo sedi levo, glasa "u interesu građana" po potrebi. Po hitnom postupku, pretposlednjeg dana pre isteka roka za usvajanje lokalnih akata vezanih za konkurs republičkog Eko-fonda. Padoše novogodišnje čestitke građanima, plus koktel i pokloni odbornicima.

11.02.2011. - 10. sednica SO Negotin. SPS po prvi put zvanično objavljuje da su im prišla 2 odbornika SNS. Neobjavljeno, odbornička grupa SNS se raspala u slobodne strelce koji su krenuli u lov na radna mesta i funkcije. Dakle, slobodni napredni radikali su zakoračili na tržište mandata.

11.03.2011. - 11. sednica SO Negotin. Berza radi punom parom - zvanična objava kaže da 2 odbornika SNS prilaze DS, a 1 se iz SNS seli u dotad podcenzusne SRS. Po trenutnoj matematici, ispada da DS ima 15, SPS 12, SDPS 3 i VDS 2 odbornika, što je ukupno 32. U opoziciji su sada LDP - 8, G17 - 2, SNS - 2, SRS - 1. Odnos je sada 32:13.

06.05.2011. - 12. sednica SO Negotin. Obznanjeno da 1 odbornik SNS prelazi u VDS. "Vlast" sada ima 33 (DS - 15, SPS - 12, SDPS - 3, VDS - 3) a opozicija 12 odbornika (LDP - 8, G17 - 2, SNS - 1, SRS - 1).

12.05.2011. - Svečana sednica SO Negotin, povodom Dana opštine. Ako se ova ne računa, tj. ne nabraja, šta je onda bilo sa onom u 2010. godini, tj. kada je to održana 3. sednica?

15.06.2011. - 13. sednica SO Negotin. Baksuz. Nema objavljenih transfera u ovom činu predstave.

11.07.2011. - 14. sednica SO Negotin. Usvojen Prostorni plan Opštine. Nastavljaju se aktivne kondicione probe za naredni čin predstave.

07.10.2011. - 15. sednica SO Negotin. Tri meseca, jašta. Na sednici nije objavljen transfer veka: u julu je raspušten Opštinski odbor LDP "zbog neaktivnosti", kao posledica menadžer (i odbornik) LDP prilazi onima sa desne strane, bliže prozoru kraj koga se lakše diše. Crveno se lepi na crveno; da, na SPS mislim. Sada brojke govore sledeće: DS - 15, SPS - 13, SDPS - 3, VDS - 3, LDP - 7, G17 - 2, SNS - 1, SRS - 1. Zaključak: 34:11 za sve brojniju ekipicu pokraj pendžera.

03.12.2011. - 16. sednica SO Negotin. "Prihvaćena inicijativa G17 plus i Pokreta živim za Krajinu..." Priznajem, ne znam šta je to "Pokret živim za Krajinu" niti ko su mu odbornici, jer takvo nešto nije učestvovalo na lokalnim izborima. Ali "Pokret Živim za Negotin" jeste. Broj odbornika? E, ta matematika od ovog trenutka potpada u one sa "nepoznatim" elementima... Kako god bilo, da tu ne sede članovi Opštinskog veća, leva strana skupštinske sale bi izgledala očerupano.

21.12.2011. - 17. sednica SO Negotin. Budžet, lokalne takse, vetropark, promaja.

 Las Vegas story

05.03.2012. - 18. sednica SO Negotin. Posle tromesečnog zimskog sna, desna strana vlasti se konačno vidi u punom sastavu i sjaju. Jasno je da PŽN više nema odbornike u SO Negotin. Zvanično je objavljeno formiranje odborničke grupe "UPC-BДСС" (ne brinite, ovo se stalno dešava na opštinskom sajtu, dešavaće se i dalje sve dok zakonom ne ukinu latinicu ili ćirilicu). Međutim, u poslednjem pasusu su objavljene izmene u nazivima odborničkih grupa, pa kažu i to da je LDP sada "Preokret" a da odbornička grupa DS-SPS-VDSS-SDPS menja ime u "Za Evropski Negotin". Dakle, VDSS je sada i u opoziciji i u vlasti. Kakav ZEN...
Nagradno pitanje glasi: Gde su Vlasi, u vlasti ili opoziciji, i koliko to sada odbornika broji SO Negotin ako po tri odbornika VDSS sede sa obe strane sale?

12.05.2012. - Svečana sednica SO Negotin. Opet je Dan opštine, opet nenumerisana sednica. Naravno, i dalje se ne zna kada je bilo to čuveno 3. zasedanje kriptodepresivnog parlamenta.

01.06.2012. - 19. sednica SO Negotin. Posle 3 meseca nadgornjavanja, zvanično je objavljeno da 2 odbornika SDPS istupaju iz te stranke i odborničkog kluba oko DS, ali ostaju u vlasti kao samostalni odbornici. Na sednici je pored ostalih tačaka Dnevnog reda, usvojeno "Rešenje za stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti umrlih izvan zdravstvene ustanove", šta god to bilo.
Raspored: vlast - 34, opozicija - 11. Možda jeste, al' ne mora da bidne baš tako.

15.06.2012. - 20. sednica SO Negotin. Budžet. Nove cene grobljanskih usluga i komunalija. Donete izmene lokalnog plana zapošljavanja - da li se odnose na nezaposlene negotince ili odbornike, pokazaće vreme.

07.09.2012. - 21. sednica SO Negotin. Posle tromesečnog letovanja, objavljeno je da je predsednik opštine podneo ostavku na funkciju, kao i da jedan samostalni odbornik (ex-SDPS) prelazi u SPS, koji sada ima ukupno 15 trutova u svojoj trmki. Odakle im sada 15? U Skupštinu su ušli sa 9, zvanično objavili prelazak 2 iz SNS i 1 samostalnog, plus neobjavljeno po 1 iz LDP i PŽN - što je ukupno 14. Kako onda imaju zbir od 15?! Ako znamo da DS ima 15 (osvojenih 12 + 2 iz SNS + 1 iz PŽN), SPS "ima" 15, VDSS - 3, SDPS - 1 i 1 samostalan odbornik, ispada da vlast čine njih 35. Ako opoziciju čine LDP - 7, G17 - 2, SNS - 1 i SRS - 1, što je ukupno 11 odbornika, odakle odjednom SO Negotin ukupno broji 46 a ne 45 odbornika?!
Odgovor možda leži u opštepoznatoj činjenici da jedan odbornik DS poodavno sedi u kratkim pantalonicama jedne od stranaka koje kolaboriraju sa SPS i na lokalnom i na republičkom nivou. U tom slučaju bi zbir ipak bio 45, a grupacija DS imala 14 odbornika. Ali, gde to zvanično piše?

21.09.2012. - 22. sednica SO Negotin. Izabran novi predsednik SO Negotin, glasovima 39 od 43 prisutna odbornika. Izabran novi predsednik opštine, glasovima 40 od 43 prisutna. Izabran novi zamenik predsednika, glasanjem 42/43. Objavljena nova skupštinska većina, da prostite "vlast", sa ukupno 33 odbornika: SPS+PUPS+JS - 15, DS+SPO - 13, URS-Vlaška stranka - 5. OK, jasno je da se G17 predstavlja kao URS, ali ko su sad pa ti "Vlaška stranka"?!! Na izborima je 2 mandata osvojila Vlaška Demokratska Stranka, kojoj je potom prišao 1 odbornik SNS. Ne postoji nikakvo zvanično objašnjenje za ovo. Ako zanemarimo poslovičnu aljkavost administratora opštinskog sajta, koji očigledno ne zna prave nazive stranaka koje imaju odbornike, opoziciju čine (shodno ovakvom izveštaju): LDP - 7, SNS - 1, SRS - 1. Gde su svrstali 1 odbornika SDPS i onog 1 samostalnog? I gde je još 1 nedostajući odbornik, jer 33 + 9 + 2 = 44?!! Tek to više niko ne zna.
Pitanje je, takođe, kakva je to opozicija kod rezultata glasanja 42/43? Posebna je priča glasanje za predsednika opštine, gde kod rezultata 40 "za" od 43 prisutna, potom barem njih pet na sve strane priča kako nisu glasali za izbor. Možda, ako se računaju i ona 2 opravdano odsutna...
Čuvena je izjava predsednika Skupštine opštine Negotin, koji je po obavljenom glasanju,  povodom rezultata 39/43 odvaljuje sledeće: "Ja već dugo godina pratim političku scenu u opštini Negotin i ne pamtim da je jedan kandidat dobio ovakvu podršku parlamenta." Povodom potonjih 40/43 i 42/43 nije imao šta da izjavi, niti pamćenje. Politička scena u opštini Negotin, takođe već dugo godina prati preletačko umeće dotičnog, i pamti.

23.11.2012. - 23. sednica SO Negotin. Zamenjena 2 odbornika grupe oko SPS. Poslednji odbornik SDPS napušta grupaciju oko DS i prilazi URS+VDS. Opet se volšebno javila VDS i opet malo matematike za pripravni razred političke škole: Postavlja se pitanje, da li je 1 odbornik DSPS bio uračunat u zbir oko DS ili nije, shodno izveštaju sa prethodne sednice? Ukoliko nije, onda su sada u "vlasti" ukupno 35 odbornika (16 SPS + 13 DS + 6 URS-VDS), a u opoziciji je njih 10 (7 LDP, 1 SNS, 1 SRS i 1 solo). Niko ne bi smeo da potvrdi kako je ovo tačna matematika.

21.12.2012. - 24. sednica SO Negotin. Sada već čuvena ludnica. Odbornici u transu izglasavaju saglasnost budućoj "TV Trans Negotin", budžet koji ima "akcenat na", naknade za svoje učešće u lokalparlamentarizmu, izmenu i dopunu onog rešenja sa 19. sednice, usvajaju još sve i svašta - po Dnevnom redu, jakako. Na kraju, odbornici DS (na zahtev SPS) smenjuju direktora JKP koji je član njihove stranke. Pravda o tome piše u članku "Političko ludilo", a Građanski Krug u blogpostu pod nazivom "DSPS". Ako većina na vlasti zaista ima 35 odbornika, gde im se dedoše nedostajućih 7 preko onih 28 glasova prilikom smene? 
Ni to niko ovde ne zna.


29.01.2013. - 25. sednica SO Negotin. Prva novogodišnja sednica, i prvi ovogodišnji odlazak vlasti i opozicije u kafanu posle njenog okončanja. "Preokret" je opet postao LDP. Opet brljotina administratora - objavljuje da je formirana nova odbornička grupa koju čine "Ujedinjeni regioni Srbije, Vlaška demokratska stranka i Srpska demokratska stranka Srbije". Dakle, Radovan Karadžić je formirao odbor stranke u Negotinu, a novosadsko-beogradski ljotićevci Švonjo i Lučić mogu da se raduju, jer dobiše odbor ni krivi ni dužni. Ispostavilo se da je ponovo u pitanju kreativnost administratora koji ne zna pravi naziv Ljajićeve stranke.
Ako je ipak u pitanju odbornička grupa URS+VDS+SDPS, kako piše na danas korigovanoj stranici opštinskog sajta (džabe, gornji print screen je corpus delicti kreativnosti), logično je pitati: Ko su sad pa ti odbornici SDPS i koliko ih je, ako su osvojili 3 mandata, a 1 je u SPS, 1 u VDSS i 1 samostalan?!!!

Ko je u Negotinu "vlast" a ko "opozicija"? Ko ima koliko odbornika, i koliko njih su članovi više stranaka i odborničkih grupa u isto vreme? Da li su unutar neke odborničke grupe jedni odbornici u "vlasti" a drugi u "opoziciji"? Da li su, čak, informacije postavljene na opštinski sajt zaista tačne, koliko su pouzdani oni koji ih objavljuju? Zašto nisu objavljivani neki od prebega, iako je očigledno da u odborničkoj matematici nešto ne štima?
Ovo su samo neka od pitanja na koja Građanski Krug ne može da odgovori, zato što to treba da urade oni koji građanima Negotina ovakvo ponašanje nisu spominjali u predizbornim obećanjima pred laku noć.

Ukoliko ste, posle svega uspeli da nepomućene svesti stignete do ovog mesta u tekstu, evo još malo horora: sve prethodno napisano, događa se samo u vreme mandata lokalne skupštine formirane na vanrednim izborima u martu 2010. godine. Sve to, pa čak i gore od toga, poletno su praktikovali i skupštinski sastavi pre ovog. Preleti i trgovine mandatima počeli su još u januaru 2001. godine, i nesmanjenim intenzitetom traju još uvek. Tehnologija komponovanja i prekomponovanja lokalne "vlasti" i "opozicije" i dalje je ista, a broj onih koji izgleda polažu doživotno pravo na odbornički mandat sve je veći. Ako i ne znate u kojoj su trenutno stranci, makar ste sigurni da ćete ih uvek naći u sali Skupštine opštine Negotin, sa dva prsta visoko u vazduhu, kao da im ide krv iz nosa. Pritisak neki, šta li je već.
Do kraja redovnog mandata ove bećarske skupštine ima malo više od 13 meseci, baksuznih i uglavnom po leđima i živcima građana opštine Negotin. Teatar apsurda se nastavlja.
The show must go on.

***
Kada se uporede podaci sa portala MojOdbornik i svega što je objavljeno (i neobjavljeno, a zna se) na sajtu Opštine Negotin, logično je zaključiti da podaci na portalu nisu tačni, niti to mogu da budu kada se u obzir uzme dinamika kreativnosti tzv. odbornika u Skupštini opštine Negotin. Ovolika količina trgovine mandatima, licemerje, preleti iz stranke u stranku, iz jedne u drugu odborničku grupu, iz opozicije u vlast ili tik uz nju - zasta je dalje besmisleno koristiti pojam "moj" uz odbornike. Oni nisu ni moji niti naši, tj. građana sa pravom glasa, koje su varali u predizbornoj kampanji, čak manje nego što to rade sada, posle izbora.
Portal, što se tiče odbornika u Negotinu, ima još jednu netačnost: niti su svi odbornici dali brojeve mobilnih telefona, niti su svi koji to jesu, dali svoje privatne - među njima ima i brojeva službenih telefona odbornika koji su zaposleni, iako imaju i svoje lične. A slike? Kakvi su, bolje je što ih nema; od nekih ponuđenih fizionomija i gramatika zaista ne bi moglo da se spava.
Elem, ima li odgovora na postavljeno pitanje: Zašto?
Ako je u korenu pojma "idiot" politička nepismenost, onda samo aktuelni idiotski izborni zakon može da opravda ovakve budalaštine koje se dešavaju u svakoj opštini širom Srbije, naravno i u samoj Narodnoj Skupštini.
Ovi odbornici nisu moji. Ne da nisam glasao za njih, već nisam za ovo u šta su pretvorili lokalnu skupštinu i politiku. Kada jednoga dana, milom ili silom, izmene besmisleni izborni zakon, i oni budu birani striktno većinskim principom u svojoj izbornoj jedinici, tada ćemo zaista znati ko su, šta rade i kako da im ispostavimo fakture za zadovoljstvo njihovom radom ili neslaganje sa njihovim ponašanjem. Kada taj i takav izborni zakon, takođe, utvrdi efikasne načine kontrole odbornika od strane građana u njegovoj, tj. njihovoj izbornoj jedinici, gde je opoziv nešto što će biti normalna sankcija za nerad i krađu izborne volje, tada će i gospoda drugovi odbornici zaista biti moji, naši.

Do tog dana, ostaje nam samo da što više pomognemo ljudima dobre volje koji uređuju portal MojOdbornik, tako što ćemo im dostavljati podatke koji će im pomoći u tome da im informacije budu što tačnije.


p.s.
Ukoliko se pitate šta da radite sa glasačkim listićem na narednim lokalnim izborima, ako sve bude isto kao do sada, posebni savetodavni web portal MojNije vam preporučuje da detaljno iščitate sve gornje linkove i stranice, pa kada na biračkom listiću ugledate ime nekog od tih preletača i prevrtljivaca, koji su vas godinama obmanjivali, krali vaš glas i zloupotrebljavali ga za sopstveno udomljavanje, jednostavno tu listu eliminišete iz svog izbora, bez obzira da li su vam preostala 44 kandidata (pored te jedne ptičice) možda i rođena braća. Onaj ko se sa takvima petlja, ili im poveri svoj glas, nije ništa od njih bolji - niti bolje zaslužuje. Ili to, ili opet nevažeći listić. Oni se, takvi, neće nikada promeniti ukoliko se građani sami ne promene. Nabolje, naravno.
Dakle - prvo moj glas, pa tek onda moj odbornik.
Jedino je tako normalno.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...