Tuesday 7 May 2013

Otisak Crvene Nedelje


Crvena Nedelja
01.05. - 07.05.2013.

Ova, Crvena Nedelja, počela je u sredu prvim neradnim a završila se u utorak prvim radnim danom. Ne znam kada se skoro potrefilo da u jednoj sedmici, dan za danom i slovo za slovom, listom budu crveni. Malo crveno, malo crkveno - pa šlag na kraju.

1. Živeo Prvi Maj!



Sve se zna, nema potrebe za dodatnim komentarima. 
Mrs, do bola.

2. Živeo Drugi Maj!!


Drugog maja se vari prvomajski mrs, počnu da se suše prvomajski karanfili, izbijaju prvi otoci od prvomajskih ujeda komaraca i krpelja. Led, umotan u crvenu pionirsku maramu, pa na čelo - obavezno.

3. Jajofarbara


Na Veliki petak farbaju se jajca u crveno (i druge boje, ali to nije bitno), za dug život em sreću. Od istih, potom se jedno odvoji da sledećih godinu dana "čuva kuću". Kuća se, inače, najbolje čuva tako što se pozorno vodi računa da se to jaje nikako ne razbije, naročito ne posle godinu dana. Nije preporučljiv eksperiment pokušaja utvrđivanja njegovog sadržaja pred naredno farbanje jaja.
Može da pomrači um, i bez gledanja Pinka.

4. Zercovska posla


Na ovaj dan, Jessica Rabbit krene da krije uskršnja jaja po kućama, šumama i gorama naše zemlje ponosne. Svrha ove skrivalice je da potom Uskršnji Roger Rabbit ima šta da radi. Pored crvenih, može i čokoladna varijanta, mada se to u nas nije nešto primilo osim kod gastarbajtera.
Na ovaj dan, pola Srbije kuka za Titom u 15:05 a druga polovina ga pljuje, istovremeno radeći u sebi isto što i prva polovina. I tako godinama.

5. Udri!!!


Čim Zeka Rodžer nađe jaje, nastupa jedan od najvećih dečijih praznika: Tucindan, kad mu vreme nije. Uskršnji post je, fala bogu, gotov, tako da se vernici mogu u mrsu konačno pridružiti svojoj sabraći nevernicima, kojima zavide danima pre toga.
Holesterol sve bliži kritičnim vrednostima, žučka već počinje da žulja.

6. Đole, ale, konji, trke, venci...


Ederlezi, tj. zeleno al' opet crveno. Na rados'.
Ove godine nije održana tradicionalna lokalna etnopolitička manifestacija, poznata pod imenom "slava Demokratske Stranke". DS se pridružila svojim pokojnim sestrama DSS i DHSS. Onaj jedan, što je cimao telefonom nekoliko dana ostale "članove" da kao nešto organizuju na tu temu, ostvario je polovičan uspeh: polovina pozvanih nije htela da mu se javi, od druge polovine je dobio raznih mrsnoća pride, kao da mu nije bilo dosta prethodnih nekoliko dana.

photo: K.M.

Kako god, bilo slave DS ili ne, neko im je pod prozore napisao šta im valja činiti. OK je to šta, ali problem i dalje ostaje - KO? 

7. Jagode sa šlagom


Zvanično, na današnji dan je rođen Veliki Balansero. Niko živ da ga pomene, valjda su istrošili sve nekrofilno-patetične baterije i ptijalin u subotu.  
Naravno, jagode još uvek nisu sazrele na današnji dan. U stvari, i ne radi se o jagodama...
Ovo je poslednji dan Crvene Nedelje i istovremeno prvi radni posle nje. Neko će se već zapitati: Šta je sad pa tu crveno (ako izuzmemo geburtstag Jozefa B.), zašto je i ovaj utorak Crven?
Zato što je danas učinjen još jedan korak u predizbornoj kampanji za neraspisane lokalne izbore, koji će morati da budu održani u Negotinu najkasnije do marta iduće godine. Zakon tako kaže, iako crvena ekipa u opštini u to nikako ne može da poveruje - lakše im je da se kunu u Deda Mraza ili Džesiku Rebit, nego da poveruju u postojanje Zakona o lokalnim izborima ili Zakona o javnim preduzećima (glede obaveznog izbora direktora po novom "sistemu", do 1. jula ove godine). Elem, palanačka politika se sve brže kreće ka predizbornoj kampanji, i to u dva smera.
Prvi: SPS je rešio da eliminiše svaku primisao u preostalim mrvicama DS kako oni još uvek saučestvuju u vlasti. U tu svrhu, prvog majskog radnog dana puče glas kako je aktuelni ladyspokesman lokalnog parlamenta prebegao iz DS u URS. Vitlale danas neke URSuljice i potpisanom pristupnicom, babe mi. Ukoliko je ovo istina, a čudo bi bilo da nije, onda je to samo još jedan dokaz teze da lokalne političke ptičurine umeju da preleću čak i dok se presvlače, mitare, opada im staro a da još nije izniklo novo perje. Ili je ono pravo, crveno perje, sve vreme tu, ispod privremenih peruški koje služe samo da zamažu oči glasačima. Kako god bilo, pomenuti ladyspokesman lokalnog parlamenta već je više puta praktično pokazao kako se ova akrobacija izvodi. Više puta.
Šema SPS&URS je toliko prosto očigledna, da klizi u prostakluk. Ako, tako i treba.
SPS izgara u naporima da armira trenutnu (sopstvenu) vlast, bavi se pukim političkim pleonazmima sve u parališućem strahu od mogućnosti da lokalni izbori budu održani kada i republički. Znaju da je to kraj. Strah od Vučićeve ekipe, naizgled kilave u lokalu, gori je od straha da se na vlast vrati agroliberalna ekipa bećara, koja im je prethodila.

 Možda je baš ovo opštinski auto kojim su opozicioni agroliberali išli na tzv. GO LDP?
I vratili se. 

Drugi: Paralelno sa paranojama socijalista, zaista je u toku formiranje velike antistojkovske, tj. anti-SPS koalicije, za još uvek neraspisane izbore. Pošto su njihove beogradske glavešine uspešno narodu ogadile politiku, više nema prepreka za saradnju svih sa svima, a protiv jednih. Ili je možda bolje reći - protiv jednog? 
Ko bi mogao da čini tu koaliciju? Pa, kandidata ima dovoljno. Prvo, to su svi oni koji trenutno sede sa Stojkom po kafanama, piju i žderu na račun budžeta opštine, arče opštinska kola za "opozicione" potrebe, grebu se asfalt do seoskih grobalja, za lopte i dresove, otvorene kafanske račune, sitne posliće i zadovoljstva. Tu su i oni koji još uvek nisu obavešteni da su izbačeni iz vlasti, iako su imali najveći broj osvojenih odborničkih mandata na izborima 2010. Takođe, u to nemojte uopšte sumnjati, dežurna ekipa kolaboracionista-stručnjaka je vazda bila i ostala spremna da menja stranu ploče. Konačno, podrazumeva se da će trenutno nevidljiva ekipa uskoro postati vrlo vidljiva, i krovna.
Aman bre, ne okoliši, ko su ti i takvi?!
Prosto rečeno: LDP i SNS, uz živčano cupkanje DS i URS sa strane. Svi osim SPS, možda je tako lakše reći. Striktno po caribrodskoj formuli. Nekome će crvena jagoda upasti u šlag, nekome u šećer, a neko će se upecati kao som.
Bude li 12. maja, za Dan opštine Negotin, (ne)najavljenog koncerta Ane Bekute, mnoge će stvari postati (ne)jasne a tako očigledne. U vlaškom kraju je i dalje čest običaj tzv. "davanja kola za mrtve", ali i dizanja pogrebnih spomenika za života - ima se, može se.
Videćemo i to čudo, još jedan u nizu danse macabre palanačke politike.
Crveno, al' bre kume nešto mu sve manje vuče na rados'...

***
Crveno je boja Đurine ljubavi.


Zato će nam on oprostiti što nas je tukao, pod uslovom da od sad radimo za naše.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...