Thursday 18 July 2013

Lajanje na zvezde


Kako TANJUG javlja...


- Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril uputio je čestitku novoizabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, javila je Verska informativna agencija. Rezultati izbora svedoče da imate visok stepen poverenja naroda.
- Pripremamo se za velike događaje na kojima je potrebno da država i crkva sarađuju.
- Patrijarhu sam rekao da nemamo nijednog saveznika na Zapadu. Odgovorio je da SPC to razume i da postoje razlike u pristupu, ali ne i u suštini, rekao je Ivica Dačić.
- Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija želi najveću moguću saradnju sa Rusijom i dodao da ruskim zvaničnicima nikada nije smetao evropski put Srbije. Srbija je mala zemlja, koja treba da sačuva svoju teritoriju i koja mora da pokuša da ima dobre odnosa sa svima.
- Irinej je kazao da je Vučić na Saboru vladikama objasnio probleme sa kojima se država suočava i da ne postoje suštinske razlike između crkve i države po pitanju Kosova. "Crkva ima svoje, a država svoje metode, ali ne postoje suštinske razlike", rekao je Irinej.
- Irinej na sastanku s Kirilom rekao da je „naše rukovodstvo pod uticajem Zapada“; Kiril dodao da srpski političari nemaju snage.
- "Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, koji se sa sveštenom pratnjom nalazi u mirnoj (kanonskoj) poseti Njegovoj Svetosti patrijarhu moskovskom i sve Rusije gospodinu Kirilu i Ruskoj pravoslavnoj crkvi, krajnje neprijatno je iznenađen lažnom informacijom koju su danas objavili neki mediji u Srbiji da je u razgovoru sa svojim domaćinom izrekao kritike i optužbe na račun državnog rukovodstva Srbije. Ova dezinformacija nije samo zlonamerna, anticrkvena, već odaje nameru njenih sastavljača da poremeti tradicionalno bratske odnose i poverenje između srpskog i ruskog naroda.", navedeno je u demantiju kabineta patrijarha srpskog Irineja.
Stavovi vrha Srpske pravoslavne crkve o Kosovu i Metohiji, izneti u sredu u Moskvi, nisu iznenadili srpsku javnost, ali jesu Crkvu.
- Rusi ne bacaju pare u bunar.
- U Šapcu je osnovana Ruska Partija. Po zamisli tvoraca, ona objedinjuje potomke emigranata, "savremene" Ruse, koji žive u Srbiji, kao i Srbe za koje zvuk otkucaja sata sa Spaske kule moskovskog Kremlja zvuči ubedljivije od obećanja iz Brisela. U Intervjuu za Glas Rusije predsednik partije Slobodan Nikolić govorio je o izraelskom peršunu, evroazijskoj integraciji i prozapadnom kursu svog prezimenjaka.


Pa da, Slobodan Nikolić - a ko bi drugi? Ili taj, ili Tomislav Milošević.
Kako i ko god, uvek ispada isto - boršč.

***
Stvarno, kada pogledate gornje naslove šta bi vam drugo palo na pamet nego - lajanje na zvezde. Ne Šotrin film, po Vitezovićevoj knjizi, već najnovije ostvarenje u palanačkoj produkciji, sa domaćim i bratskim nam starovima & starletama, tim hudožnicima beskonačne neme burleske Bezumlja.


Stvari postaju dodatno jasnije kada bacite oko na spomenutu Spaskaja kulu u Kremlju. Tu je lajanje, tu su i zvezde, rubinske & krasnaje. Na sveopšte veselje Palanke.
Potaman.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...