Thursday 31 October 2013

H2O13


Pravi naslov ovog posta je H2O13 - ovo je hemijska formula molekula vode koja curi prilikom ceđenja suve drenovine, tog omiljenog sporta svake vlasti u Srbiji.
OK, može i H2013 - Halloween 2013 - kad ste baš zapeli toliko.
Ništa nije nemoguće.


Holivudska mašinerija je 1998. godine u bioskope ubacila sedmi nastavak horor serijala "Halloween: H20" (tačno dvadeset godina posle prvog mesarskog performansa Majkla Majersa nad dežurnom ekipom klipana-žrtava, u režiji Džona Karpentera). Džejmi Li Kertis se tu priseća nekih tehnika upotrebe različitih sečiva u cilju odbrane i samoodbrane telesnog integriteta glumaca, koji uglavnom defiluju kroz film kao na traci za Carnex mesne prerađevine.
I tako, od prvog do sedmog dela - u krug.


Petnaest godina kasnije, koristeći se oprobanim inostranim formulama prestravljivanja i užasavanja domaćeg gledališta, kupivši jednokratno na lizing autorsko pravo na korišćenje ideje, domaća vlast lansira novi, ovog puta osmi, nastavak serijala "Noć veštica". 
Režija: Drugi Premijer i Prvi Sekundant.


U glavnoj ulozi: Energična Drugarica, čiji je cilj ovoga puta da sikirčetom nacepa što više Đilasa u cilju spasavanja preostalog fonda ogrevnog drveta pred nadolazeću zimu.
Mali spoiler: Tokom gledanja ovog filma, obratite pažnju na piljevinu. Na kraju filma ima veze sa...

. . .

Ukoliko vam večeras neki klinci zatreskaju na vrata, nemojte odmah pomisliti kako su to opet oni SNSkojevci koji obilaze glasače i pitaju "Ćeglasatezavučićaminećemosaespees?" - moguće je da su to ipak stvarna dečica maskirana u razne ale, bauke i karakondžule u lovu na slatkiše. Kesica bombona i osmeh su za njih sasvim dovoljni.
Naravno, to važi samo za ostali nenormalan Svet, ne i palanačku Srbiju u kojoj Ministarstvo prosvete zabranjuje "proslavu Noći Veštica u Zrenjaninu ... zbog incidenata od prošle godine kada su se bacale petarde". Verovatno ne bi branili da su korišćeni topovski udari, kašikare i minobacačke granate, tradicionalno inkorporirani u telo i dušu naroda koji je izabrao ovakva ministarstva i ministarke. 
Naravno da su kopirali ruski fazon, koga bi drugog. Nije Toma džabe išao u Moskvu po mišljenje.

Trick-or-VAT!

Zato je ovim parazitima sa slike sve dozvoljeno, pa i da vam treskaju na vrata i upadaju u kuće kako im se ćefne, prete i varaju vas, uzimaju bez pitanja slatkiše, plate i živote. Sa njima nema pregovora - ovi bi zajebali Đavola i Džeka Fenjerdžiju zajedno. Ne pomaže da pred vratima ostavite iskeženu bundevu, simbol još neupokojenih duša koje lutaju ove noći. Neki iz gornje ekipe naročito vole da pobeđuju glasovima koje su devedesetih sakupljali po alejama, parcelama i urnama.

Wikipedia kaže sledeće: 
"Trick-or-treat!", uzvik koji deca koriste tokom Noći Veštica, može se na srpski jezik prevesti sa "Smisalica ili poslastica!" ili u nešto slobodnijem prevodu kao "Daj te slatkiše ili ćemo morati da učinimo nešto pogano ovoj kući i ukućanima!".
Ostalim danima u godini važi sve ovo isto, osim što se ne odnosi na slatkiše već na račune za struju, komunalije, kredite, kamate, PDV, članarine, zdravstveno i socijalno osiguranje, grejanje, održavanje, udžbenike, garderobu, pelene, hranu i ostale iznutrice i iznukučine koje život znače.


BU! ili БУ! - odlučite sami.
Ionako mu izađe na isto.

*** 
Noći veštica, Petkovi trinaesti i Balovi vampira već godinama traju u Srbiji, nikako da prođu. Danas je Sveti Luka, crkvena slava negotinske Biblioteke. U srbistanskoj varijanti Noći veštica koja i dalje traje, protiv ala, bauka i karakondžula neće pomoći čak ni Sv. Beli Luka. Preostaje jedino još kolac.
Onaj Pekićev, naravno.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...