Thursday 17 October 2013

Oktobarska preporuka


Ova životinja naseljava severne krajeve Amerike (Aljaska, Jukon, Stenovite planine), Evrope (Skandinavija, Rusija) i Azije (Sibir). Pripada porodici kuna (poput daljih rođaka tvorova i lasica) i predstavlja najveći primerak te sorte. Hrani se lešinama životinja koje su ubile druge zveri. Takođe, veoma aktivno lovi irvase, zečeve, glodare i domaće ovce. Ne preza da nasrne na daleko veće primerke faune od sebe (vukove, medvede, jelene, stoku).
Iako nije brojna, ova vrsta ne spada u ugrožene, zbog svoje široke rasprostranjenosti i nezasitosti. Ne pravi previše problema oko razmnožavanja po ZOO vrtovima.
Ima je u literaturi, stripu i filmu: ona prirodna varijanta je detaljno i živo bila opisana u avanturističkom romanu R. Montgomerija, dok je M. Bulatović opisao i njenu socijalnu varijantu; stripovi i filmovi iz Marvelovog X-Men serijala priča su za sebe, i nemaju blage veze sa stvarnošću, za razliku od "primeraka" datih u knjigama.

wolverinez

Ljudi su tom živinčetu nadenuli razna imena, koja uglavnom opisuju njegov izgled ili navike: žderavac, wolverine, karkajou, skunk bear, quickhatch, gulo gulo, gorska kuna, rosomaha, järv, ahma, fjellfross...

***
Na FaceBook stranici Opštine Negotin možete da natrčite i na ovo:

žderavci

Preporuka za pogledati u Bioskopu Krajina.
Onom istom, u kome će (opet) biti održana sednica SO Negotin. Ovoga puta neće biti Istinitih priča #32, teme će uglavnom biti nekako komunalne. Doduše, iako su teme takve, u sazivu sobranija nema tačke na temu izbora inokosca nad komunalcima - još nije zrelo, iako je jesen.
Ne zna se da li ima novih preleta među odbornicima, ali se zna da će naprednjaci postaviti odborničko pitanje: Ko i zašto ne dopušta korišćenje hale sportova treneru i polaznicima privatne škole fudbala? Nešto se mreškaju i agrodžiberali: Zašto direktorka Gimnazije ne uvažava od strane roditelja "demokratski" izabranog organizatora ekskurzija (otkad li se pa to bira demokratski...), već favorizuje opštinsku turističku organizaciju, čiji je direktor (gle čuda) njen sin?! Što jes, jeSPS - ne može im niko ništa. Barem tako oni misle i ponašaju se.
Da li će po okončanju rekonstrukcije lokalnog budžeta & ostalog dvoprstog rukodizanja, pasti i tradicionalni odbornički grupni mrs i vešalice na metar - to ćemo videti već oko podneva, u vreme budžetlijskog ručka. Ako ih sretnete na ulici, samo pogledajte jesu li im izlizane rupe na kaiševima pantalona pomerene udesno, biće vam sve jasno.

Trebalo bi dojaviti administratorima Vikipedije da na spisak naziva onog mesoždera sa početka teksta dodaju još jedan pojam

NEGOTINSKI ODBORNIK

Ostatak wikiteksta ne dirati.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...