Thursday 28 November 2013

Dan zahvalnosti


Narodna poslovica kaže: Umiljato Janje dvije ovce sisa. U negotinskoj varijanti stvari su malo izvitoperene (kao i obično), pa je Umiljato Janje mutiralo u Tri Praseta. Ili su se, u stvari, Tri Praseta razotkrila kao Umiljato Janje?
Kako god, ta Tri Praseta su stvarno čudo - jedno od njih napravi kućicu od štafelaja, drugo od knjiga, treće od šarenog kamena. A onda dođe mr. Crvenvukbezkapice; još pošteno, siromah, nije ni zaduvao, zapuhao nit pasulj sa vešalicama na metar jeo, a kućice se same zatresoše i na klimavim temeljima zaljuljaše. Prasići, onako komplet zastrašeni, uplašiše se daljih potresa pa na ulicu istrčaše. I tako, ničim izazvana, ubi ih promaja. Crven vetar neki.
Samo što oni to još uvek ne znaju.
Stvarno, da li ste negde čuli za narodnu izreku koja tvrdi da Tri Umiljata Praseta dve ovce sisaju? Ili možda, pre bi se reklo, jednu tvrdoglavu ovcu i jednog krezubog vuka?
Mislim da to nisu ni janjad niti prasad, u pitanju je neosrBsko mitološko biće, izniklo iz poseljačene politike koja se praktikuje predugo da bi to bila samo mašta. Izgleda da se u našem kraju opet pojavilo Pragnje, sa tri glave i jednom pilećom pameću, himera sa doživotnom članskom knjižicom svih partija koje su bile, jesu i biće haračlije zdravom razumu. 
Biće nekog belaja, kako bi to narod rekao. Sluti na to, ovoga mi krsta, petokrake i eura - shodno tradicionalnim religijama našeg kraja.


Da se manemo palanačkih i politikantskih basni, nebuloza u kojima životinje govore nemuštim i ljudskim jezikom. Da vidimo šta je to današnji dan doneo ovom nesrećnom gradu, u kome od svih agrikultura najbolje uspevaju nekultura, laž, krađa, licemerje i posebno - strah.
Da vratimo tu ploču ljigavosti hronološki malo unazad, informisanja radi.

30.10.2013. (sreda) - Novoizabrani opštinski odbor DS donosi odluku o napuštanju koalicije sa SPS, jer više ne ide onako kako je bilo "dogovoreno" 2010. godine. U prevodu - stranka je na korak do raspada ukoliko se nastavi unutrašnje urušavanje pod komandnom palicom SPS. Izabrani su neki novi, ali i neki stari ljudi, koji bi da vode drugačiju politiku.


03.11.2013. (nedelja) - Odluka DS objavljena u medijima, na zvaničnom sajtu opštine Negotin nije. Naravno, nisu razumeli tekst jer nije bio napisan uočljivim crvenim fontom.
06.11.2013. (sreda) - Predsednik DS na sastanku u kancelariji predsednika Opštine Negotin, zvanično obaveštava predsednike SPS i URS da izlazi iz koalicije. Dakle, za to služi ta kancelarija, a ne samo da "neki" suše čarape na radijatoru kada zimi dođu do grada u pijačnu sredu. Tom prilikom URS traži za sebe sva "kulturna" direktorska mesta.
08.11.2013. (petak) - Konačno zaokružen spisak i potpisana izjava direktora lokalnih ustanova kulture, članova DS koji se ne slažu sa odlukom stranke. Od njih četvoro, jedan odbija da potpiše izjavu iako mu je više puta nuđeno. Indikativno je da taj što odbija, ima člansku kartu DS datiranu na vreme pre 5. oktobra 2000. godine.


11.11.2013. (ponedeljak) - Dan Primirja, neradan. Kako za koga, primirje ne stanuje na ovim prostorima niti se ikada poštovalo. Tada je najslađe dokusuriti protivnika.
12.11.2013. (utorak) - Direktori objavljuju svoju izjavu na opštinskom sajtu i u omiljenim novinama. Smatraju se izdanima od strane "njihove" stranke. Smatraju ih provaljenima, u stranci u kojoj nikada nisu iskreno bili. U stranci, koja zaista jeste njihova, smatraju ih za standardno topovsko meso, politikantski disposable bašibozuk koji je svoje odradio - ali neka ih, još malo.
14.11.2013. (četvrtak) - DS dostavlja medijima odgovor na brakorazvodnu parnicu krtica. Pred nadležnim organima pokreću statutarnu proceduru isključenja istih iz stranke. Naravno, opštinski sajt nema u godišnjem budžetu stavku za ovo. Kao ni za ono, ali to ionako niko ne zna.


20.11.2013. (sreda) - Objavljen saziv i predlog Dnevnog reda 33. sednice SO Negotin, sa 17 tačaka. Interesantno, 17 je prost broj, baš kao i pamet koja caruje u ovoj opštini u kojoj nigde uma.
24.11.2013. (nedelja) - Radmila Gerov (LDP) na svom fajsbuk profilu napada SPS zbog načina na koji se ulazi u postupak komasacije dela zemlje oko sela Radujevac. Predloženi predsednik komasacione komisije je istovremeno i sekretar SO Negotin, takođe i član SPS. To, naravno, nema nikakve veze kao ni predviđena apanaža od 750 hiljada dinara takvome u narednih godinu dana (na koliko je posao komasacije oročen); mesečnih 60 i kusur hiljada dinara nije neka para za funkcionere lokalnih samouprava u Srbiji, to već znamo. Sporno je što se radi o drugoj plati, pored one redovne koju imenovani već prima kao činovnik opštinske uprave, a takođe i naknade za svaku sednicu SO i njenih organa. Naravno, na to se ne plaća Krstićev porez u zbiru, već samo ako pojedinačno prekorači limit od 60 tisuća rajhsdinara. Deakumulacija ili komasacija prihoda - odlučite sami.
Btw, ako se već vade kako su pare za "projekat" komasacije obezbeđene od nemačkog GIZ donatora, i da nema šanse da Nemac dopusti zloupotrebe (sic!), što na opštinskom sajtu ne objaviše taj projekt, kompletan, sa finansijskom strukturom. Javno i na uvid pučanstvu, da vidimo na šta će sve to otići 60 hiljada evra koje ova opština nikako sama nije mogla da sakupi za 30 godina, koliko je proteklo od poslednje komasacije zemljišta. Tih šest miliona dinara umeju da spucaju za Mokranjčeve dane, pola sume na opštinsku reprezentaciju, tri miliona takođe na rekonstrukciju spomenika Hajduk Veljku. Za rekonstrukciju Zelene pijace (koja kasni u startu) najmanje 160 miliona dinara, Dakle, zato nije bilo para za ukrupnjavanje njiva oko jednog sela, i to manje od trećine ukupne površine.


25.11.2013. (ponedeljak) - Isključenje pragnjadi iz DS overeno i konstatovano. Na sastanku DS, "njihov" član opštinskog veća odvaljuje kako se ne slaže sa ovakvim prenagljenim odukama stranke i da neće da podnese ostavku u tom opštinskom organu (činjenično političkom, za razliku od "kulturnih" direktorskih fotelja - makar to bilo samo formalno), jer "nije ni stoiljade za bacanje, do kraja mandata". Kakav prosvetni radnik, takav mu i rečnik.
26.11.2013. (utorak) - Sednica opštinskog Veća; izvršen desant na predloženi Dnevni red ubacivanjem dodatnih sedam tačaka. Među njima je i javna egzekucija preostalog neposlušnog žutog direktora i imenovanje jedne ursuljice umesto njega. Tako treba! Naravno, Rade od stoiljada glasao za dopunu, smenu i naravno - ostade stoiljade do kraja mandata Veća.


27.11.2013. (sreda) - Sastanak odborničke grupe DS, dogovarana taktika šta će ko od preostalih odbornika stranke da radi tokom sednice SO, kako treba glasati po tačkama Dnevnog reda. Palo novo razotkrivanje crvenih spavača u žutoj pidžami. Neki odbornici najavili odsustvo sa sedice zbog hitnih poslova van grada, neki zavejani (a rado bi došli), neki objavili da su prešli u SPS odavno.
28.11.2013. (četvrtak) - Održano 33. zasedanje Negotinske Komune. Prisutno 40 vlasnika nemuštih mandata. Usvojene sve tačke Dnevnog reda. Pade komasacija para za predizbornu kampanju SPS. Izabran direktor JKP. Smenjen tvrdoglavi žuti arhivar, postavljena zamena. Za smenu je glasalo 27 odbornika, baš kao i prilikom streljanja žutog direktora JKP pre tačno 11 meseci. Padoše nova i ponovna (samo)razotkrivanja, neki se razvejali pa glasali za svoje - ali one prave. Ponoviše prošlogodišnju šihtu koju su masno potom naplatili. U odbranu ustadoše i govoriše samo dva odbornika SNS, nije im bilo jasno šta je to loše smenjeni uradio.

A jeste uradio, da se ne zavaravamo, i to vrlo gadnu stvar: 
Koliko god da mu je stranka otišla u aut, on lično i dalje previše miriše na Zorana Đinđića, što je neoprostivo. Dodatni problem boljševicima u svim redovima predstavlja činjenica da pola novog odbora DS miriše isto kao i taj smenjenik. Vratili su se oni koje je Tadićeva kamarila isterala iz stranke. Neki se jesu ponešto umazali, neki uopšte ne, ali osnovni miris i dalje opstaje i smeta ekipi na spratu negotinskog Komiteta, kao i onima koje su kroz oluk i druge cevi spustili u prostorije DS da riju.
Krtice se najbolje iz svojih rupa isteruju dimom zapaljenih žutih sumpornih traka; koliko god da se kriju, na kraju ne mogu da izdrže, pa izađu na površinu. A onda - zna se šta sa njima.
Janje, Pragnje, Tri Praseta, Crvenvukbezkapice, asinusi, krtice, slepo kuče, krpelji, pijavice, krokodili, mečke, veprovi, dodžovi, uholaže...
Stvarno - basna. Politikantska fauna, čista zoologija sa praktičnim uvodom u veterinu.


Kao šlag na 33. Obretenje usijanih glava, pade konačno i odluka o cepanju Zdravstvenog centra na koju se čekalo pune tri godine. Osnovali su Dom zdravlja kao lokalnu zdravstvenu ustanovu. Čim ga budu sveli na rang seoske ambulante povrh neke čuke, potrpaće u njega listom sve partijski (ne)podobne bele mantile, pa neka zavise od komasiranog lokalnog budžeta naredne vlasti, umesto da ćute, budu dobri i nastave sa parazitiranjem na račun republičkog budžeta - baš onako, po nadasve uspešnoj formuli Tomice Milosavljevića i Slavice Cipelice.
Najavljeno je i još jedno kulturno prekomponovanje sa uprepodobljavanjem, doduše samo nemušto promrmljano. Ovoga puta, izgleda da se potpis na direktorsku izjavu neće baš svakome isplatiti: URS traži i smenu poslušnog direktora Doma Kulture. Naravno, još uvek ne javno, jer Moskva krokodilskim suzama radosnicama ne veruje. Nema brige, dogovoriće se vrlo brzo i lako.

* * *
Dan zahvalnosti (Thanksgiving day) je tradicionalni praznik u Sjedinjenim Američkim Državama. Obeležavaju ga svakog četvrtog četvrtka u mesecu novembru, u znak sećanja na prvu uspešnu žetvu koju su evropski doseljenici ostvarili pre nekih 400 godina, zajedno sa indijancima sa kojima su tada živeli još uvek u kakvom-takvom miru. Danas se u USA ovaj nacionalni praznik slavi uz tradicionalnu večeru na kojoj serviraju one mini nojeve od severnoameričkih ćurki.


Sadašnja ekipa u negotinskoj lokalnoj vlasti, koja prvenstveno okuplja SPS i otpad DS, na vlast je 2009. godine organski, pa potom i 2010. koaliciono došla neprekidno mesecima mrsomudeći o čuvenoj sednici Vlade koja će biti održana u nekakav četvrtak, sa ciljem da njih takve ustoliči. I ustoličiše ih, sve takve Četvrtke. Posle su se još jednom malo dokomponovali, što se od raštimovanih frulaša i dalo očekivati. Današnje crveno slovo, Četvrtkovdan Zahvalnosti palanačkim budalaštinama, svečano je proslavljen - ali ne pečenim Pragnjetom, jednim ili više njih, niti žutim direktorom na ražnju.
Na meniju su bili drugi specijaliteti domaće, palanačke kuhinjice.
Danas su magarci pojeli sami sebe. Neka ostane naša mala tajna i kako, jer oni toga još uvek nisu svesni. U magarećim klupama su učinili medveđu uslugu sebi, pogurali "stvar" da u DS provetre prostorije i prodišu lakše, utrli su put SNS lavini, znalački očistili sneg sa staze LDP koji će debelo profitirati na magistralnoj gluposti i alavosti.
Ovoga puta, to je toliko očigledno i jasno, pečenje je pojelo samo sebe. To je jedina dobra stvar današnjeg Dana zahvalnosti požarevačkoj Lipi. Kako stoje stvari, uskoro slede nova statutarna konstatovanja odlaska odborničkog i drugog otpada iz žutog dvorišta. Neka, danas su krenuli i u izradu novog Plana upravljanja otpadom na teritoriji opštine Negotin. Da se više ne gomilaju divlje deponije na sve strane, već samo tamo gde jedino sme.


Nekakav vojskovođa bi svoju vojsku ovakvim glupim potezima doveo do uništenja. Tako i treba, zaslužili su. Međutim, problem i dalje ostaje: građani Negotina će i posle novog primirja, glasanja, prebrojavanja i upodobljavanja, biti ona strana koja će (ponovo) izgubiti u postizbornom miru koji na proleće sledi.
Tradicionalno, kao i uvek.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...