Sunday 24 November 2013

I oči i zubi


Vučji pogled - po ugledu na životinjski svet (vukovi i pseta), dečija igra zurenja u kojoj gubi onaj ko prvi obori pogled i podvije rep. 
Omiljena je kod srpskih politikanata, naročito onih koji koriste naočari - radi fokusiranja & pojačanja dioptrije razrokih igrača, ali i prikrivanja konstantno skupljenih zenica pa čak i njihovog potpunog nedostatka (vremenom ih gube oni koji mnogo menjaju partije i ideologije, svetlost im sve više smeta).

photo: Facebook

Oči nazivaju "prozorima duše" jer se iz njih često može otkriti šta neko misli ili oseća. Tokom razgovora sa drugom osobom, prirodan i važan deo procesa komunikacije predstavlja i praćenje pokreta njenih očiju. Obratite pažnju na neke od sasvim uobičajenih stvari, poput sledećih:
Pogled
Kada vas sagovornik gleda direktno u oči, to ukazuje da je zainteresovan i da razgovoru pridaje pažnju. Međutim, produženi direktan pogled možete osetiti i kao pretnju. Sa druge strane, prekidanje kontakta očima i često lutanje pogledom, može da znači rastrojenost, neprijatnost ili da sagovornik pokušava da prikrije šta zaista oseća i misli.
Treptanje
Ovo je prirodna reakcija, kojom se očna jabučica vlaži tečnošću iz suznih žlezda. Međutim, nije za zanemariti da li sagovornik trepće previše ili premalo. Ljudi često ubrzano trepću kada se osećaju uzmenireno ili im je neprijatno. Proređeno treptanje može da ukaže na to kako sagovornik namerno pokušava da kontroliše pokrete svojih očiju. Primer predstavljaju igrači pokera, koji ne žele da pogledom otkriju karte koje su deljenjem dobili (i ne samo pogledom, to je tzv. poker face). Tzv. čkiljenje može predstavljati slabovidost, ali takođe i prikrivanje ubrzanog treptanja - do trajno nepovratnog grča, poput strihininskog.
Narodno verovanje kaže da ako zatitra desno oko biće uspeha u poslu, a ako zatitra levo - biće svađe. Pa vi vidite, tj. gledajte, tj. tumačite govor tela. Narod kaže i za nekoga ko to mnogo radi, da "trepće k'o svraka na jugovinu" (vruć vetar usred zime koji hoće oči da suši, pa zato). Reflektori u TV studiju često izazivaju efekat jugovine, pa političari mnogo trepću zbog toga, a ne zato što lažu.
Zenice
Veličina zenice predstavlja jedan od najsuptilnijih znakova koji oči odaju. Ona fiziološki zavisi od količine svetla koja iz okoline pada na oko. Međutim, ponekad i emocije takođe mogu da utiču na njihovu veličinu. Izraz bedroom eyes označava uvećane zenice nekoga ko vas privlači.


Pokreti i izrazi ustiju takođe mogu biti važni za razumevanje govora tela. Na primer, grickanje donje usne može da ukaže kako sagovornik oseća brigu, strah ili nesigurnost. Pokrivanje ustiju rukom, da se prikrije kašalj ili zevanje, može da ukaže na nečije lepo vaspitanje, ali i da prikrije grimasu koja ukazuje na neslaganje sa vama. Osmeh predstavlja jedan od glavnih elemenata govora tela, ali i on se može protumačiti na više različitih načina. Osmeh može biti potpuno iskren, ali se sasvim može iskoristiti i za prikazivanje lažne sreće, sarkazma ili cinizma. Kada pokušate da "iščitate" nečiji govor tela, obratite pažnju na sledeće signale:
Napućene usne
Mogu ukazivati na gađenje, neodobravanje ili nepoverenje. Na Facebooku se koriste za reklamiranje jednog drugog (mada veoma sličnog) zanata, pored politike.
Grickanje usana
Ponekad može da ukaže na zabrinutost, anksioznost ili stres.
Narodno verovanje kaže "ugrizao se za usnu/jezik" kada neko laže i pokušava to da prikrije. OK, može i kada vas neko ogovara, ali to nikako ne možete da saznate ukoliko sa takvom osobom niste prijatelj na fejsu.
Pokrivanje usta
Ukoliko sagovornik želi da prikrije neku svoju emotivnu reakciju, pokriće usta rukom kako bi izbegao iskren ili zlurad osmeh.
Iskrivljena usta (naviše ili naniže)
Sitne promene položaja usta mogu suptilno da ukažu na to šta neko trenutno oseća. Ukoliko su malo povijena naviše, to ukazuje na osećaj sreće ili optimizma. Nasuprot tome, ako su povijena naniže, to može da ukaže na tugu, neodobravanje pa čak i neprikrivenu grimasu (figurativno rečeno: pretvaranje, licemerje).

Govor tela podrazumeva neverbalne signale koje koristimo u komunikaciji. Čine ga: izrazi lica, pokreti očiju, usta, gestovi, držanje ruku, nogu i tela, kao i tzv. lični prostor i njegove granice. Stručnjaci tvrde kako ti neverbalni signali čine veliki deo našeg dnevnog komuniciranja sa drugim ljudima. Od izraza lica do sitnih pokreta tela, stvari koje ne izgovorimo takođe mogu da nose veliku količinu informacija. Neki istraživači smatraju da govor tela čini 50-70% svih komunikacija među ljudima. Razumevanje govora tela jeste važno, ali je podjednako bitno obratiti pažnju i na druge signale, poput konteksta. Pored toga, pojedinačne signale je bolje posmatrati kao deo grupe indikatora, umesto kao pojedinačnu reakciju.

Linkovi:
Psychology.com - Kendra Cherry: Understanding body language
Care2.com - Beth Buczynski: How to decipher facial expressions and body language

***
Bela Lugosi je jednom prilikom izjavio:
"Ljudi, okovani monotonijom, u strahu da misle, svikli na izvesnost... 
takvi žive poput mrava."

Look into my eyes.
Deeper.

Sava Savanović i Bela Lugosi su upokojeni. Lažljivi paraziti, koji stvarno žive od tuđe krvi - nisu. Dugo ste čekali, počnite! Beli luk i kolac u ruke! Odavno se zna kako se oni najbolje koriste.
A oni vukovi s početka, šta sa njima?
Dolazi zima, počujte muziku Dece noći. Ona ume da bude tako divna.
Kako za koga.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...