Friday 7 February 2014

Dobrodošli u Soči


Zbog čega je neko natovario ogroman drveni apparatus na automobil kritičara putinovštine?

Prošlog ponedeljka ujutru, kada je Katja Romanovskaja izašla iz svoje zgrade kako bi krenula na posao, otkrila je na svojim kolima ogroman drveni falus, dodatno za njih privezan lancem. Iskusno novinarsko oko je odmah uočilo da je centralni deo ove instalacije izrađen od jednog komada balvana, sa verno izdeljanim venama i ostalim neophodnim detaljima. Druga dva drvena komada bila su pričvršćena sa svake strane, kako bi poruka bila kompletirana & jasna. 
Celu skalameriju nije bilo nimalo lako ukloniti: težila je skoro 100 kilograma.


Romanovskoj je bilo savršeno jasno zašto se balvan našao baš tu. Ovu sliku je objavila na svom fejsbuk profilu, i ispod nje napisala: "Konačno je došao dan kada su obratili pažnju na ono što radim, i počeli da to cene." Zajedno sa svojim kolegom Arsenijem Bobrovskim, ona administrira jedan u Rusiji veoma popularan tviter nalog, pod nazivom "Kermlin Russia", na kome svakodnevno ismevaju putinovštinu.
Njih dvoje su i akteri teksta o neuspehu demokratskih promena u Rusiji, objavljenog u GQ magazinu pod naslovom "Rusija Vladimira Putina je slomila nezadovoljnike, ali i dalje se raspada".

- Kada sam ih prvi put intervjuisao u decembru 2010. godine, odbili su da mi kažu svoja prava imena i otkriju lica, čak ni nezvanično. Tada su tek počeli da dižu tenziju objavama na tviter nalogu "Kermlin Russia", čiji se vlasnik predstavljao kao "Persident of Ruissia", u kojima su otvoreno ismevali vlast zbog njenih laži, krađa i apsurdnih poteza. "Država Rusija uopšte ne mora da vas mlati motkom po leđima", pisalo je u jednom tvitu, blagim tonom kojim se Vladar obraća zastrašenim podanicima. "Možemo sve da vas sjebemo i šargarepom."
Kermlini su započeli svoj pohod u junu 2010. godine, kada je tadašnji predsednik Medvedev (poznat po sumanutoj strasti ka haj-tek zvrčkama) u upravi Tvitera u Silikonskoj dolini otvorio tviter-nalog pod nazivom "KremlinRussia". Do januara ih je već pratilo preko 50 hiljada tviteraša, što je primoralo Medvedeva da preimenuje nalog u "MedvedevRussia" kako bi izbegao dalju konfuziju. U naredne tri godine baza fanova Kermlina je narasla na 700 hiljada pratilaca. Kermlini tako uleću među najpoznatije "Internet hrčke", stanovnike ruskog web-geta od koga je potom nastalo jezgro protesta protiv putinovštine. -

Konačno, obelodanili su svoja lica i prava imena u prošlogodišnjem prolećnom izdanju magazina GQ za Rusiju.


Kermlini (ime pod kojim su danas poznati) praktikuju opušten humor i političku satiru, koji su tako potrebni na medijskoj sceni koja je opustošena Putinovim "pravilima službe". U Rusiji danas ne postoji nijedan pravi komičar koji sme da tresne istinu u lice vlastodršcima; jedini koji to smeju su Kermlini.
Zato je Sila uzvratila udarac, i to masivnim, drvenim pajserom.
Ovaj potez asocira na standardno kurčenje koje praktikuju "Naši", prokremaljski omladinski pokret nastao posle Ukrajinske narandžaste revolucije 2005. godine. Na taj način vlasti u Kremlju uvlače mlade u politiku, potplaćuju ih i ispiraju im mozgove, od njih prave zatupljene instrumente sopstvene sirove osvete. Tu decu, pretežno iz siromašnijih porodica, navlače na uvrnute fiksacije, najčešće skataloške i seksualne. Svojevremeno su čak imali i jednu državnu prostitutku, umetničkog imena "Mumu", koju su podmetali istaknutim opozicionarima, navlačili ih u neku ozvučenu sobu i potom kompromitovali snimcima. U te svrhe su uvek koristili državni novac.
Eto, na primer, postavljanje ogromnog drvenog penisa na auto nekog opozicionara, neminovno iziskuje odgovore na neka pitanja: kako su znali gde žive i koji je auto njihov? Kermlini su do prethodne večeri bili na konferenciji u Francuskoj, a kola su bila sve vreme na aerodromskom parkingu. Vratili su se kasno uveče, dovezli kući i otišli na spavanje. I - tras! Drvena patka. Očigledno da su sve vreme bili pod nečijom prismotrom.
Ova pitanja su im, u stvari, tek naknadno pala na pamet. Katja i Arsenij su ceo taj dan proveli u potrazi za nekim policajcem koji bi hteo da dođe na lice mesta i sačini zapisnik. Sve vreme su nailazili na podsmeh i "zauzetost". Isto je bilo i sa svedocima koji bi potpisali izjavu. Celog dana su se prolaznici slikali kraj njihovog "okićenog" auta, solo ili grupno. Katja je snimila i jedno vozilo sa diplomatskim tablicama koje je zastalo u prolazu; neki su se čak vraćali da se uvere u to što vide. U neko doba su Katja i Arsenij otišli sa prijateljima na večeru u neki restoran, i sve vreme su samo pričali o... privesku za retrovizor, koji su toga jutra našli.
Na kraju su morali da pozovu šlep-službu. Naravno, ne da bi im odvukli vozilo, već zato što su imali dizalicu. Pojavilo se i nekoliko prijatelja, pomogli da odnesu panj u stan. Kada im je to konačno uspelo, svi su se zapitali šta dalje sa ovim iznenadnim poklonom: dati ga na humanitarnu aukciju, pretvoriti u cepanice za loženje?? 
Konačno, kontaktirao ih je neki čovek, ponudio da otkupi drveni penis i odnese ga o svom trošku.
"Izjavio je da ima kolekciju drvenih falusa", rekao je Arsenij. "Ovo će mu biti dragulj kolekcije."


***
Soči...
... suši, susta, snos. 


Eto ideje domaćim krstašima šta sledeće da okače na retrovizore u kolima (mogu i oko vratova, što se mene tiče), a da budu u duhu aktuelnih rusocrkvofilskih vlasti. Mogu i da ga vade za Bogojavljenje, biće ga dovoljno za svakog od mrazom nateklih natjecatelja.
Kod nas olimpijada stalno traje, a Stvarni Kvarnići uvek pobeđuju.
Welcome to Serbia.


p.s.
Pade mi još nešto na pamet: 
A šta ako je onaj, koji je otkupio balvan od Kermlina, zapravo samo došao po svoje? Da ga vrati u soške do sledećeg puta. Pardon: u kolekciju drvenih penisa. Naravno, o istom trošku - a kako bi pa drugačije bilo...
Sve su to ipak naši, zar ne?

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...