Sunday 30 March 2014

FaceBOO


Posle Tvitera, Gugla i Majkrosofta, konačno je i "monstrum društvenih mreža" Fejsbuk došao na dnevni red po pitanju (op)tužbi za špijuniranje svojih korisnika i korišćenje njihovih privatnih poruka i podataka u cilju povećanja sopstvene zarade, tako što ih preprodaje firmama koje se bave marketingom i advertajzingom. Naravno, bez znanja i saglasnosti tih istih, da prostite - korisnika.


Tim povodom je u januaru ove godine protiv Cukerbegove firmice pred nadležnim sudom u Kaliforniji podneta tužba. Advokati tužbe navode da Fejsbuk krši dva američka zakona: Zakon o privatnosti elektronskih komunikacija i Kalifornijski zakon o privatnosti. Navode primere i tehniku kako se to radi. Jednostavno, Fejsbuk prati sve privatne komunikacije (poruke, komentare, objave, chat/ćaskanje), i posebno one poruke u kojima se nalaze linkovi ka drugim stranicama. Takođe im je interesantan broj tzv. lajkova koje posetioci FB i drugih povezanih stranica tamo ostavljaju. Sve to korisnicima podmeću preko raznih "plug-inova" i sličnih dugmića koji vam iskaču kada pokušate da koristite neku od aplikacija koju vam iznenada Fejsbuk ponudi.
Terabajte tih statistički poluobrađenih podataka potom prodaju marketinškim firmama kao sirovinu ili čak poluproizvod, od čega naravno zavisi i cena podataka koji bivaju prosleđeni dalje.
Tužitelji traže u ime američkih korisnika usluga kompanije Facebook sledeće:
- sudsku zabranu svih daljih nezakonitih aktivnosti koje krše privatnost njegovih korisnika,
- finansijsku nadoknadu, kao kaznu za nanetu štetu, u iznosu od 100USD za svaki dan u periodu kada je kršen US Zakon o privatnosti elektronskih komunikacija, i to posebno za svakog korisnika koga tužitelji zastupaju.
Naravno, portparoli Fejsbuka tvrde da su sve ove optužbe neosnovane i brane se ćutanjem. Kako mogu nešto da tvrde ćutanjem... pa, verovatno je to neka od američkih lokalnih specifičnosti.

Naravno, nije im dosta.


Početkom marta meseca došlo je do nove provale nekih aktivnosti koje Fejsbuk sprovodi "ispod žita". Šta se, zapravo, dešava sa silnim našim porukama koje svaki čas pišemo-brišemo, odustajemo od njihovog slanja, ili ih pošaljemo pa potom obrišemo?
Fejsbuk prati sve što je napisano, čak i kada ne bude objavljeno.
Svi mi ponekad provedemo podosta vremena u raspravama šta napisati i objaviti na fejsu; otkucamo neku poruku, prekucamo preko nje nešto drugo, ponekad sve to obrišemo i ne objavimo. Međutim, algoritam koji pokreće Fejsbuk sve to uredno beleži - pisano, brisano, poslato ili ne. Taj algoritam jeste tako koncipiran, da prati i beleži sve. Njegovog tvorca zanima čak i razlog zašto neka poruka nije poslata ili je obrisana.
Ispostavilo se da Fejsbuk sve vreme nadzire, prati i tumači sve, pa i ono što ne objavljujemo (postujemo, delimo, lajkujemo, četujemo). To, što "nismo kazali" prosleđuju dalje za ne baš male pare - od američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), marketinških agencija, uredništava medija, do određenih službi po megamarketima ili bankama zaduženih za praćenje korisnika njihovih kartica, čekova, kredita i računa.
Jasno je da se svi oni veoma lako mogu i bez našeg znanja nakačiti na naše telefone, web kamere, mejlove. To, kada mi neku poruku otkucamo, prekucamo, ne objavimo ili obrišemo - predstavlja naše lično pravo na privatnost. Jednostavno, ne želim da nešto javno kažem, pa to zadržim za sebe iako sam razmišljao naglas. Kršenje privatnosti je kada to bude snimljeno, arhivirano i klasirano po određenim kriterijumima i potom (zlo)upotrebljeno - kako za zaradu onoga ko to radi, tako i u "nacionalno-bezbednosne svrhe". Možda i za praćenje, ucenjivanje - baš nekoga od nas, koji smo odlučili da svoju poruku ne objavimo?
Pravo na privatnost svakoga od nas podrazumeva da ono što ne želimo da bude javno ili objavljeno, ostaje zaštićeno od svakoga za koga ne želimo da to zna. Kompanija Facebook zna za taj princip, što ih i dalje ne sprečava da naše neobjavljene stavove snimaju i potom prodaju onima koji su voljni da za to plate.


Ostavimo na trenutak po strani lične poruke intimne prirode; dovoljno je da pomislimo na to šta smo sve to jedni drugima pisali i brisali po društvenim mrežama i portalima, tokom poslednje budalaštine koju je neko neinventivno nazvao "predizbornom kampanjom" u sklopu nedavno okončanih (da li?) srbijanskih izbora. Koliko je tu neistina, žuči, foliranja, propagande, fiksacija, ali i dobrih ideja, privatnih podataka i nadasve emocija bilo napisano i objavljeno? I koliko je tek puta više toga bilo pisano pa obrisano, neobjavljeno, i iz kojih sve razloga... Mislite da i naše Službe i službice sve to ne zanima? Budite uvereni: izgoreše od žudnje da vas imaju u svojim verzijama algoritama poput Fejsbukovog. Stara je to škola, drevnija od tamo nekog fejsa.
Dovoljno je da bacite oko na desnu stranu svog Fejsbuk "zida", onu sa reklamama; pomislite koliko ste puta u sebi rekli "aman bre, pa odakle znaju da me baš to (ne)interesuje?!" Pa, eto - znaju, kao što se zna i kako i zbog čega.
Ko? Pa FacebookSerbia; šta ste mislili, da mr. Zuck. zna Srpski ili ima algoritam koji naša lupetanja prevodi na "američki"... Nema šanse, pored večitih Ilije i Đure.

***
Naravno, ovaj tekst nije poziv na autocenzuru.
Ukoliko imate volje i "vremena", pridružite se internet-peticiji koju će njeni organizatori iz organizacije Watchdog proslediti gosn M. Cukerbergu, sa ciljem da obustavi sistemsku šibicarsku krađu delića privatnosti njegovih korisnika širom sveta. U suprotnom, zna se: poput onih šibadžija koji u filmu prete Hulku Hoganu, pa kada ih pita da nemaju slučajno nameru da ga polome od batina, oni svi listom odgovaraju 'si ti bre normalan, ovo je Amerika - razbićemo te na sudu'.
Ovo nije Amerika, domaći zakoni o zaštiti privatnosti i ličnih podataka uglavnom služe za golicanje kršitelja istih, ni naši sudovi baš nešto ne liče na sebe, ali Čvorovići su svuda isti.


U međuvremenu, razmislite šta pišete, i podjednako - šta brišete. Zbog sebe, a ne zbog njih.
Ne bojte se: čak i da fejs pukne zbog neke presude, bankrotira ili ga gazde ugase, neće doći do smaka sveta. Priča se da još uvek postoje nekakve knjige u kojima piše da je bilo Života i pre pojave Fejsbuka (hm...) Drugovi Ilija & Đuro, pardon - Soko & Orao, sigurno znaju da li u svemu tome ima neke istine.
I drug Luka Laban, naravno! Umalo da na njega zaboravim, ne bi mi bilo oprošteno.

linkovi
Michael Hurley and Matthew Campbell filed a lawsuit against - See more at: http://www.nerdeky.com/facebook-blamed-facing-blamed-stuffy-spying-users-private-messages-without-their-consent-lawsuit#sthash.7R2GGWkU.dpuf
Michael Hurley and Matthew Campbell filed a lawsuit against - See more at: http://www.nerdeky.com/facebook-blamed-facing-blamed-stuffy-spying-users-private-messages-without-their-consent-lawsuit#sthash.7R2GGWkU.dpuf
Michael Hurley and Matthew Campbell filed a lawsuit against - See more at: http://www.nerdeky.com/facebook-blamed-facing-blamed-stuffy-spying-users-private-messages-without-their-consent-lawsuit#sthash.7R2GGWkU.dpuf

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...