Saturday 15 March 2014

The Lord of the fingeRings


Poštovani štovaoci lika i dela profesora J.R.R.Tolkiena, danas premijerno predstavljamo najnovije prepakovano izdanje njegovog najpoznatijeg dela, namenjeno samo za domaću upotrebu & prilike - i to jednokratno, ovog vikenda.


The Lord of the fingeRings*
- The Two Towers -


"Morgoth je pod lipom, njegova desnica Sauron u Den Haagu, šta sad da radim kad sam postao gospodar vascele Srednje Zemlje?", razmišljao je mudri Saruman Beli Wargić u svom kabinetu bez kvaka, zagledan u drugu obalu reke Savanduin zamišljajući kako se tamo u budućnosti uzdiže kula Beogard, bela posestrima njegove crne kule Izemungard.


- Prvo ću da pozovem onog Tomangmara, nazgula iz Morgul-Bychetine, da vidim šta radi. Rani su večernji časovi, možda još uvek nije izašao iz svoje mogile... Ma ko ga šiša i da je hibernisan, saću da ga zovnem na palantir...


(zvoni, niko se ne javlja)
- ... e što me nervira, nikako mi ne uspeva da ga slikam za profil poziva kao ostale, sav je nekako providan od onih trava što mu žena kuva...


- Da? (iznenada)
- Alo... Tomangmare, ti si?
- Jok, ti si. Šta me bre budiš, još nije ponoć.
- Hteo sam da proverim da li ćeš sutra da izađeš...
- Ej, ne kenjaj, prisluškuju sve iako su naši. Znaš da ne smem da izađem pre 20:00.
- Jesbre, i to što kažeš.
- Znaš ti dobro da sam ja naš iako nisam vaš. Ajd mani me više, sad ću da idem da još malo odspavam pre nego što protegnem krila u gluvo doba. Sav sam ošamućen od onih travuljina...
- Dobro. E, samo da te pitam, ti se javio onaj Putin-kan Varjaga...
- Ne seri.
(veza se prekinula, nadasve nedostojanstveno)
- Hm, moraću onda da izdam naredbe ovim mojim nabildanim orcima. Uruk-Lurtz! Lurtz, Lurtz, Lurtz - k nozi!! Sofort, aport!!!


- Da, Gazda.
- Slušaj bre, Chaddalurtzu nijedan komandoski, da si odma otišo kod onog marinca Azoga Ubledelog i da ste se lepo ko orci dogovorili oko toga ko će da mi bude desna a ko će da bude leva ruka.


- Da, Gazda.
- I probajte da saznate gde je pobego onaj Debeli, kako se bre beše tačno zove, rođen u nekom Žitu ili tako nešto... ma nije bitno kako, priča se da je šatro pobego na istok kod Varjaga ali mi je Tica dojavila preko Ćokigasta da je u stvari pobego ko zec u neku zapadnu selendru koju zovu Брее. Proverite to obavezno. 
(pritom radosno pomisli na Ticu-dojavnicu i onog Ćokigasta, čarobnjaka kaki boje)


- Da, Gazda.

Sarumanu tada pade na pamet genijalna ideja: Pozvaće onog nadurenog magarca Grimu Drvoseču večeras na punč od lijandera, da vidi po poslednji put ima li s njim ikakve šanse za dogovor na vodi, koji budućnost u koju verujemo gradi. Potreban mu je Grima, sa svojim idejama i kritikama, baš kao što je i Saruman bio njemu 2008. godine Ovog doba.
Dok se mislio šta će sve ponuditi Drvoseči, nesvesno je stisnuo automatski poziv na palantiru, ono dugme za omiljeni broj. Prenuo se iz razmišljanja - na vreme. Čelo umalo da ga izda.


- Alo mali, gde ti je onaj Mali?
- Nema ga nigde šefe, kažu da je opet sa austrijskim ministrom, onim Kratkim.
- Oooo, jebote, dokle više bre... Ajde deder, nabavi mi još love negde, utanjili smo ga sa finansijama jer je sve više sigurnih glasova.
- Pa nemamo šefe, patuljci su sjebali sve zlatne rezerve, mithrila odavno nema na slobodnom tržištu, ostaje samo uvoz sirovina iz Ujedinjenih Haradskih Republika.
- Dobra ideja, malac! Dobra!!! Saću odma cimnem Bin Zajeb Haradrima na palantir!


- Alo, Bin? Ovde Wargić. Šta ćemo bre za onaj projekat Kule, sjebo sam budžet na ove sigurne budale za sutra, nemam više za Beogardsku kulu od prekosutra. Pomagajte drugovi!


- Nemaš frke. Znao sam da si alav Wargiću, po prezimenu sam to odma vido. Već sam si spremio posadu od dunđeri za ispomoć. Sve iskusni gusari-četnici, ko da ih je Zafranović izmislio. Nemoj se bojiš, već smo krenuli uzvodno i stižemo ti do ponedeljak s novi krediti, pijuci za rušenje železničku i autobusku stanicu, i s beton za kulu od naš specijalni pesak. Dovodimo i iljadu slonovi za teški zemljani radovi.
- A kamata?
- Prava sitnica, pusti sad to.

Pre nego što se konačno odluči da nazove Grimu Drvoseču, Saruman Beli Wargić okrete na palantiru još jedan pomalo zaboravljeni broj. Kao po običaju, ni tu se niko ne javlja već punih šest nedelja.


- Mjkmuga, već četres dana onaj Radugollum ne odgovara ni na jedan moj poziv. Kojmoj sam mu dao službeni broj da ga zadrži posle ostavke kad se na njega uopšte ne javlja. Aaaaa, pa će da mi plati već u nedelju uveče celo ovo živciranje. Neće da mi on solira kako mu dune, ne zvao se ja Aleksandar ako ga ne pritegnem već u ponedeljak ujutru. A i ne zovem se tako.


Saruman konačno zove Grimu na punč od lijandera, i ovaj uskoro stiže. Dok gost spravlja taj osvežavajući energetski napitak, domaćin mu pokazuje arsenal specijalnih efekata i vatromet koji sprema za nedelju uveče, za proslavu svečanog dočeka završetka izborne tišine. 
Zaintrigiran Sarumanovom pričom, Grima sa svećom u ruci krenu ka neodoljivo privlačnoj lopti punoj crnog praha...


- Stani bre budalo jedna, kud si navro s tom svećom u ruci!! Oćeš da obojica odletimo u Aman pre sudnjeg časa u nedelju, a?! 
Tu nastavi da ga upozorava da se ne igra vatrom jer je vatra dobar sluga ali loš gospodar, i da je voda ne može uvek ugasiti.
- Nudim ti saradnju, Drvosečo, da podelimo plen - svakom po jedna obala Savanduina, ali da me pustiš da ti ja sazidam Beligardsku kulu uz pomoć haradrimskih dunđera. Će da bude nešto i za tebe, kad se odbije Dinkićeva provizija.


- Paaa, štaznamja. Principijelno sam mojima reko da neću s tobom, ni Srednjezemski ni Beligardski, kako sad da pogazim zadatu reč? Nisam ja tamo neki Trol Okoštunjavi, ja sam ti bre - Drvoseča! Osim toga, ko mi garantuje da se opet nešto ne prenemažeš, možda čak uopšte nisi ni toliko silan ko što tuđim ustima stalno pričaš po svim palantir-stanicama...


Saruman, vidno iznerviran, izvodi Grimu na balkon crne kule Izemungardske...


... i pokazuje mu postrojene sigurne glasače koje će aktivirati već u subotu u 7:00, ako ne i pre.
- E jbg, znao sam da ste opet štampali pare! Pa lepo sam ti reko da to ne radiš, nego da ovog puta izmuzeš one Haradrime za tu svrhu. Ti baš hoćeš da vratiš Morgothovo doba, a ne Titovo kako sam ti nekad predlagao...
- Muči jado crvjezični! Sram da te bude tajkunu da bi tajkunu dabarski!! Mlatišumo, anathema te, anathema!!! Idi odma, da te moje bifokalne oči više do referenduma za ustav Srednje Zemlje ne vide!!!! Ma šta oči - obe žute mrlje, bre!!!!!
Utom shvati da je Grima pobegao iz crne kule Izemungardske, trčeći koliko ga mokre noge nose, još kod onog "tajkunskog" dela.


Radugollum je pomno pratio celu ovu furtutmu kroz otvor pećine, nadajući se da će ipak negde naći svoj Prekrasssni mobilni palantir od čiste 5% cenzuzlatne legure (koji za njega vredi kao trojka u poslednjem zrncetu peščanika). On ga je još pre šest nedelja zaturio negde u mraku preturajući po sefu sa ugovorima i projektima, u jednom kabinetu koji više nije njegov ali će (možda) opet biti. Nervozan je, jer nikako ne može da ga nađe iako uporno traži i ponovo prolazi sve korake kojima je došao dotle.
Hajde Saruman, ali šta ako ga je zvao Bata Raka?


Za sve ovo vreme, u selendri po imenu Брее negde zapadno od Maglenih planina, Debeli je zadovoljno glodao pozamašnu šargarepu, kad u njoj naiđe - na Bucka!
- Šta ćeš bre ti ovde, uštvo nijedna kukavička - što nestade kad si mi bio najpotrebniji?!!!
- Ćuti bre šefe, sakrio sam se u tvoju šargarepu (samo ti nju još nisu ozvučili, banane jesu) da me ne nađe ona Tica-zloslutnica. Sreća što ovde stalno pada neka kiša. Ona ne voli kad joj se pokvasi perje, inače bi me našla i pod gasovod da sam se sakrio.

***
Posle svega, red je zapitati se: Gde su u ovoj priči oni hobiti, mali narod skoro nevidljiv za ove velike, gore opisane? Pa zar kod njih nema neke frke u nedelju, za njih ne važe zakoni Srednje Zemlje?
Važe. I oni imaju nekakvo glasanje za kućne savete u tri zabiti Okruga. Samo što hobiti na to drugačije gledaju, baš kao i na taj silan "veliki" svet koji im kvari ustaljenu svakodnevicu i mir nezanimljivog života. Posebno se među hobitima ističe onaj ološ Bilbo Bagins, baraba zbog koje je i počela sva frka oko tog Prstena. On je taj ko je maznuo Prsten lutajući po pećinskom mraku, zbog čega je Radugollum totalno odlepio.
Kada je Saruman Beli Wargić nekim čudom uspeo da signal palantira dobaci do Hobitona i potraži Bilba, ovaj mu je samo poslao jednu sliku i jedan komentar, odbacivši sve dalje pozive.


Eto slike, a evo i poruke poslate uz nju:
"U Hobitonu vas ovo čeka kada dođete po naše male i bedne glasove. Slobodno navratite, imamo za svakog od vas po jedan. Čak i za repete, ako neko baš insistira."

U hobitima svakako ima mnogo više snage da se odupru primamljivosti zla, nego što bi se to moglo reći na prvi pogled. Nije Bilbo Bagins jedini - Saruman je tek sada saznao da je to što Bilbo drži u svakoj ruci zapravo glavni proizvod hobitske manufakture koji oni uspešno od davnina prodaju Velikima.
I tu dođosmo do kraja ove naše priče.
Možda...

_________________
* fingering (eng.) - Reč koja označava upiranje prstom u nekoga (nešto), ili praćenje prstom teksta koji čitate; takođe, u žargonu PG18+ subkulture ovaj pojam se koristi za nešto drugo što se radi prstima. Kako god, naslov možete prevesti kao Gospodar Upiranja (prstom) ili drugačije - po sopstvenom izboru.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...