Sunday 18 May 2014

11. zapovest


11. zapovest glasi:
Šabac ne sme pasti! Šabac mora pasti!

Naravno, Šabac će biti odbranjen od poplave jer su ondašnjem narodu, spasiocima i silesiji dobrovoljaca popucale kičme da srede nasipe i zaustave bujicu, sa rečne strane. Međutim, ne radi se o toj bujici, već o onoj s leđa, koja se spontano prelila iz autobusa Laste i GSB, sa samo jednom svrhom.
Sada znate već i kojom.
Preksinoć je mnogima stvar bila jasna, a današnja ostavka gradonačelnika Šapca potvrđuje tu teoriju&praksu zavere. Slepcima koji ne žele da vide, ne pomaže ni crtanje niti puštanje video-tripova na sajtu Kurira.
Spašavali decu iz bujice ili ne, najviši državni funkcioneri (premijer, ministar odbrane) ne smeju da rizikuju sopstvenu bezbednost, vozikaju se u spasilačkim čamcima pred kamerama, ali i da (zajedno sa svojim obezbeđenjem) zauzmu mesto nekome ko bi brže bio izbavljen iz poplavljene kuće. Ili nekom od spasilaca stručnih za taj posao, i kojima jeste mesto u tim plovilima - za razliku od budžovana, koji su fotelje privremeno premestili u vojne čamce i pred objektive kamera.
Bilo je bitno pokazati da nam ne može niko i ništa. Šta? Pa... to.
Ozbiljno vam govorim.


Sneg ili blato, voda predstavlja vezivni element naše aktuelne priče. Nauka kaže: Kult vode je duboko ukorenjen u narodnoj religiji, u kojoj voda ima lustrativnu ulogu. Pročišćava, što je ima više to se i teže breme prošlosti njom spira. Naravno, i brzina H2O ima svog udela u svemu tome.
Ukoliko nismo shvatili poruku o "biblijskim razmerama" ove prirodne nepogode, red je da nam se to i objasni: potop i silna vodurina predstavljaju neophodan preduslov kako bi potom Mojsije Ovdašnji imao šta da razdvaja, te povede narod u Obećanu zemlju
Da zastanemo na ovom mestu, i ne širimo dalje "defetističku propagandu" na spoznaju o samoskončavanju, poglede sa Neba (planine) i plemenska lutanja po pustinji narednih četrdeset godina.
Naravno, u spasonosnu Arku mogu samo spolno različiti primerci biračkog tela, i ta poruka je apsolutno jasna. Prajd je morao biti otkazan i zbog toga što bi, u slučaju da antipoplavni moleban proradi, po prestanku kiše na nebu osvanula duga. E, tek to ne bi valjalo...
Nikakva kritika upućena na račun ponašanja Proroka i Žreca neće omesti ili umanjiti napore svih onih koji su upregli poslednje atome snage i znanja da se odupru stihiji. Smetaće jedino Njemu - trenutno najvećem medijskom manipulantu na ovim prostorima, i buljucima njegovih narajcanih orukaša spremnih da u korenu počupaju svaku primisao umivanja i sagledavanja gorke istine. Parola "kad čujem reč informisanje, hvatam se za Velju" - i dalje važi.
Dragi naši lokatori, iako vas (očigledno) nismo istrebili devedesdevete (a nisu pre nas ni Čvorovići), nemojte se zanositi da ćemo posustati na sanaciji terena od domaćeg kukolja. Jer ste nam samo još vi preostali. Pa da potom zatvorimo kafanu, red je.

TBRS
Thom Baychetinus Rex Serborum

p.s.
Mnogi Srbistanci se ovih dana pitaju "kud se dede Thom, na sve strane vidimo samo Jerryja?". Pa, evo i ta misterija je razrešena: izgleda da i on, poput Isusa, luta po Indiji. Čeka da vidi hoće li Jona progutati kita, plus sprema nekakav novi advent. Svoj, naravno.
Kume.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...