Saturday 17 May 2014

RMZO


Savez radio-amatera Srbije punom parom prati aktuelni potop. Članovi Saveza su non-stop na vezi i pomažu spasilačkim službama u svakoj situaciji kada su veze otežane ili prekinute. Od 1999. godine postoji njihova radio mreža za opasnost (RMZO) koja je pokazala svu efikasnost tokom NATO intervencije, požara, zemljotresa, snežnih oluja ili sadašnjih poplava.


RMZO možete uživo pratiti ovde.
Aktuelniji su i nepakovani, za razliku od "nacionalnih" medija.
Ovu stranicu treba periodično osvežiti (refresh) svakih dvadesetak minuta, zbog velikog broja korisnika interneta koji povremeno zaglave taj link. Radio-amateri su tu sve vreme, oni ne prekidaju svoju komunikaciju.
Komunikaciju radio-amatera preko repetitora R1 na Avali i informacije koje oni prenose, možete pratiti ovde.
Takođe, na sajtu Poplave.rs sve vreme idu aktuelne informacije o poplavama i organizovanoj pomoći ugroženima širom Srbije.

Hvala Gordanu Gruboru i Nemanji Pejiću na linkovima.

***
Ukoliko neko od Negotinaca ima aktuelne informacije (ne dezinformacije, paranoje ili čaršijske abrove!) o stanju nasipa kod Radujevca i Kosnog grla, neka slobodno okači komentar ispod posta. Obično je to tako, kada u opštini imate oficijalni sajt i lokalne medije kakve imate.
Svoju pomoć ugroženima možete doneti u prostorije negotinskog Crvenog krsta, u Hajduk Veljkovoj ulici br. 17. Kontakt telefoni: 019/545-164 i 063/603-190.


appendix
utorak 20.05.2014.

Poput nekoliko sajtova i blogova na kojima su iznesene kritike na račun ponašanja najviših funkcionera i nekih službi države Srbije, sajt Poplave.rs/info je bio uklonjen sa interneta. Alternativni link se nalazi ovde. Da podsetim, u ponedeljak 19. maja i radio-amateri (rmzo) su isključeni iz daljeg učešća u mreži obaveštavanja odlukom nekakvog "načelnika" čije se ime ne zna. Malo nam je prirodna katastrofa, samo fali još i ludilo ovih na vlasti.
Paranoja je ionako trajno trpno stanje na ovim prostorima.
U međuvremenu, oko ponoći je Poplave.rs vraćen na net, redizajniran. Baš kao i RMZO, na predajnik R1 na Avali - ali uz konstantno ometanje i krčanje.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...