Monday 12 May 2014

Upoznavanje


Vikend za nama je bio i početak naše neposredne komunikacije sa građanima. Postavili smo štand u  blizini Kalenić pijace i delili letke.


Interesantni su bili komentari građana. Osim onih koji se tiču imena našeg Udruženja i asocijacija na stari Građanski savez, zanimljivi su bili komentari na tekuću političku i ekonomsku situaciju, kao i dobronamerni saveti koje smo dobijali.
Pada u oči da su mladi manje zainteresovani od starijih sugrađana za aktivizam, iako je upravo među njima najveći procenat nezaposlenih i očekivalo bi se da je njihova motivacija za promene najveća.
Vidljiva je nedovoljna informisanost i svest građana o stvarnim uzrocima stanja u kome se naše društvo nalazi, pa se tako posledice (korupcija) ili korišćeni instrumenti (nacionalizam) smatraju uzrocima propadanja. Jedan broj građana uopšte ne vidi izlaz iz krize koju smatra toliko dubokom i stanje tako nepopravljivim, da svaki pokušaj menjanja stanja shvata kao uzaludan i unapred osuđen na propast. Ovo je logična posledica višedecenijskog kontinuelnog urušavanja privrede, društva, državnih struktura i moralnih kodeksa.
Sledećeg vikenda ćemo postaviti štand u Zemunu, a u narednim sedmicama i u ostalim opštinama.
Verujemo da ćemo od juna susrete sa građanima organizovati i u nekim opštinama u Vojvodini i drugim delovima Srbije.
Neprijateljskih reakcija nije bilo, kao ni provokacija.
Nadamo se da će ovakve akcije doprineti da se predstavimo građanima, obzirom da je to nemoguće učiniti preko medija. Da li će to upoznavanje posledično dovesti i do većeg broja aktivista, videćemo.


Imam mučan utisak da smo se vratili na početak košmara dugog četvrt veka.
Danas smo prezadužena zemlja prezaduženih građana, bez perspektive, osim pukog preživljavanja od danas do sutra. Radićemo za bedne dnevnice i nećemo se buniti da ne bi i njih izgubili i time postali nesposobni da servisiramo kredite za stanovanje, školovanje, lečenje… Možda ćemo biti suviše umorni da se setimo da nije moralo tako.

Ljiljana Latinović


No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...