Monday 28 July 2014

Laste i vlaste


1.


Vučić naložio smenu bahatog zamenika direktora Laste
- Smenjen.
Predsednik NO Laste Babić, predložio smenu kompletnog IO Laste zbog nerada, rasipničkog i neodgovornog ponašanja. 
- Smenjeni.
Kompletna vlada danas dvospratnim autobusom Laste otputovala za Niš da tamo održi sednicu posvećenu stogodišnjici Ultimatuma koji je Austrija uputila Srbiji posle sarajevskog atentata. Tim povodom predložena smena 7 direktora javnih preduzeća. 
- Smenjeni. (napomena: među smenjenima su i direktori Železnice i Aerodroma Beograd; do daljeg će umesto vozova i aviona putnike šinama i nebom prevoziti Lasta - čisto da se i to zna).

2.


Beše tako neki mladić, koji je sav svoj novac spiskao na kocku i ugodan život pa mu od sve imovine koju je imao ostade samo jedan ogrtač da se ima čime pokriti od lošeg vremena. Videvši tako jednu lastu koja je prerano doletela, on zaključi da dolazi proleće te proda svoj plašt i novac uloži u poslednju šansu da kockom povrati izgubljeno. On izgubi i taj novac, a loše vreme se povrati. Kada na putu naiđe na onu lastu, koja je uginula od hladnoće, on je optuži da je za sve kriva jer ga je obmanula.
Na kraju, i mladić doživi lastinu sudbinu, smrzne se i postrada.
ili
Kao što jedna lasta ne čini leto niti ga čini jedan lep dan, tako ni ceo dan ili samo trenutak sreće čoveka ne mogu da učine u potpunosti blaženim i srećnim. Za sreću je potreban ceo život.
ili
Jedna lasta nikada nije činila proleće,
Možeš kupiti krunu ali te to ne čini kraljem,
Čuvaj se bižuterije koju ti nudimo.*

*Poslednji primer je pesma New Model Army posvećena brljotini u koju se pretvorilo ujedinjenje dve Nemačke; još uvek ima onih koji kroz zube neretko progunđaju izanđalu frazu 'mi (zapadni) izdržavamo one (istočne) neradnike' tj. 'zašto mi (istočni) nemamo iste plate i standard kao oni (zapadni)'. Nemci, naravno.

3.

Lasta - ptica iz roda vrapčarki, pevačica i selica


Ovu barabu smo našli kada je ispala iz jednog gnezda u komšiluku. Čuvali je 15 dana, nosili sa sobom na posao, hranili mlevenim mesom pomoću pincete (laste, bivajući mikrograbljivice, love i hrane se u letu insektima - dakle sinko, striktno proteini...) i ponekom muvom, pojili vodom iz malog šprica, kap po kap. Kupali i čistili vlažnim maramicama. Kada je ojačala i pokazala da ume da leti, pustili smo je na slobodu, među njen soj. Gde joj je i mesto.

Što dalje od dvonogih megagrabljivaca (i po kojeg mačora).

***
Do juče je građane Srbije vozikala firma Krstić & Slin, koja je zbog personalnih promena u upravljačkom kadru sada promenila naziv u jednostavniji i daleko lakši za pamćenje:
Vlasta - društvo sa neograničenom neodgovornošću, koje će vam dočarati sve draži upravljanja lađom bez kormila.


Dok su se danas klipani vraćali sa jednodnevne ekskurzije do Niša & rikverc, da li je Vođi puta bila poznata odredba po kojoj je zabranjena vožnja maloletničkih ekskurzija posle 20h? Šta kažu roditelji na to, da li su im se deca javila iz nekog usputnog karavansaraj konaka ili su ipak po mraku stigla na domicilnu polaznu adresu predškolske ustanove u Nemanjinoj 11, uprkos slovu zakona?
U stvari, oni su po mraku pošli i stigli, jer se tada najbolje kreću, tako da nema razloga za strah&brigu. U mraku su sve mačke, miševi i vlaste ionako sivi, bezbojni.
Zar ne?

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...