Wednesday 23 July 2014

Montevideo, ko te video


Ovaj program je kao torta, red zabave pa red sporta.
Boris Bizetić
(džingl za radio-emisiju Vreme sporta i razonode)



Predsednik NDS Boris Tadić učestvuje na samitu Progresivne alijanse koji se danas i sutra održava u Montevideu u Urugvaju, saopštila je ta stranka. Samit okuplja oko 50 levičarski orijentisanih partija iz celog sveta, a NDS je jedini učesnik samita iz Srbije i iz regiona. Učesnici će diskutovati o tome kako pronaći održiva rešenja u konfliktnom odnosu sveta kapitala, rada i politike, dok će Tadić održati govor koji će biti i uvodno obraćanje učesnicima samita. Tadić će, kako se navodi, tokom boravka u Urugvaju sa predstavnicima drugih levičarskih stranaka razgovarati o uspostavljanju socijalne pravde i jednakih i pristojnih uslova za rad u uslovima ekonomske i socijalne nejednakosti u svetu. "Kao lider snažno socijaldemokratski orijentisane stranke, Tadić će govoriti o iskustvima naše zemlje i razmenjivati iskustva sa liderima levičarskih partija iz drugih zemalja", navodi se u saopštenju NDS.
Progresivna alijansa je globalna organizacija koja okuplja levičarski orijentisane partije iz celog sveta i zamišljena je kao alternativa Socijalističkoj internacionali. Cilj ove levičarske globalne alijanse za 21. vek je, kako navodi NDS, "demokratski, socijalni i ekološki progres”, a Tadić je jedan od osnivača alijanse.
B92
(22.07.2014)


Ivica Dačić: "Ne možemo sa socijalističkim zakonima i idejama ni u kapitalizam ni u EU."
Tanjug
(19.07.2014)


Lider SPS Ivica Dačić otkrio je da već duže vreme razmišlja da u okviru predstojećih reformi u stranci sprovede sveobuhvatne promene, ne samo kadrovske i organizacione, već i u imenu i zaštitnom znaku SPS. Uoči kongresa koji će biti održan krajem decembra, socijalisti će sprovesti opsežno istraživanje među članovima i građanima da li bi i kako bila prihvaćena eventualna promena imena i simbola stranke. U slučaju pozitivnih reakcija, nije isključeno ni da novi naziv, ali i politika socijalista, budu formulisani "na talasu" nove međunarodne političke organizacije koja je u osnivanju "Progresivna alijansa" - a čijem članstvu SPS teži. Inače, SPS je odustao od članstva u Socijalističkoj internacionali i već duže vreme radi na pridruživanju "progresivcima", novom pokretu koji okuplja stranke levo od centra sa ciljem da postanu protivteža najuticajnijoj političkoj organizaciji u EU - Evropskoj narodnoj partiji (EPP).
Kako nam je potvrdila Nataša Gaćeša, internacionalni sekretar SPS, oni su krajem aprila učestvovali na konferenciji u Amsterdamu, na kojoj su obavljene pripreme za start ove organizacije, a da će krajem godine znati više o načinu organizovanja i radu "Progresivne alijanse". "Tema konferencije bila je kako da učinimo progresivnu politiku delotvornijom. Potrebno je da građani u nama vide ekonomsku alternativu i da mi, spektrom mera, podržimo razvoj i sigurniji život građana. SPS će i nakon redizajna u svojoj suštini biti najvitalnija politička platforma u Srbiji, otvorena za promene, koje su uslov napretka i razvoja", kaže ona.
Večernje Novosti
(11.05.2014)



Bjelogrlić je u intervjuu za novogodišnji broj Blica istakao da je po političkom opredeljenju “iskreni levičar". Šta će onda jedan iskreni levičar u seriji "Ravna Gora"?
"Ulogu Tita nisam mogao da odbijem", odgovorio je on.
Svet
(05.01.2014)


Počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić učestvuje u radu konferencije Nove progresivne alijanse koja se održava u Rimu. Progresivna alijansa je grupa partija socijaldemokratske orijentacije koje imaju zastupnike u Evropskom parlamentu. Na konferenciji je bilo reči o budućnosti stranaka levičarske orijentacije u novom okruženju i načinima na koje mogu da odgovore izazovima u vreme krize.
Boris Tadić obratio se učesnicima konferencije tokom panel rasprave. On je rekao da je neophodno reagovati na nove izazove na drugačiji način. Lider nemačke SPD Zigmar Gabrijel svoj govor počeo je citirajući Borisa Tadića koji je rekao da je novoj Progresivnoj alijansi potrebna nova politička filozofija.
saopštenje informativne službe DS
(15.12.2012)


Uprkos obećanjima sa Zapada da će Socijalistička partija Srbije ove godine postati članica Socijalističke internacionale to senajverovatnije neće dogoditi ni na Kongresu SI koji je juče počeo u Kejpatunu. Iznevereno obećanje nije, međutim, razlog zašto predstavnici socijalista Ivice Dačića ne učestvuju na skupu u Južnoj Africi, već, kako kažu, činjenica da Internacionala prolazi kroz svoj reformski proces u kome SPS sa statusom posmatrača nema šta da traži. Zato, jedina delegacija koja predstavlja Srbiju na Kongresu SI jeste ona Demokratske stranke sa Borisom Tadićem na čelu.
Nataša Gaćeša, internacionalni sekretar SPS, objašnjava da je praksa u Internacionali da prijem novog člana može da ospori stranka koja dolazi iz iste zemlje i koja je punopravni član. "U slučaju Srbije to je Demokratska stranka", podseća ona. Na pitanje da li u SPS očekuju da će ih DS blokirati, nakon postizbornog manevra socijalista i okretanja naprednjacima, Gaćeša nije želela direktno da odgovori. "Moj stav je da treba podržati lidera DS Borisa Tadića u izboru za potpredsednika Internacionale, ukoliko se kandiduje. Stav je da treba podržavati i sve stranke levice koje žele da budu članovi Internacionale, poput SDPS Rasima Ljajića i LSV Nenada Čanka. Kao što mi nudimo podršku, tako očekujemo i da nam uzvrate."
Danas
(30.08.2012)



Inspirisan velikim uspehom fudbalske reprezenatcije Kraljevine Jugoslavije na Prvom svetskom prvenstvu u Urugvaju, film "Montevideo, bog te video" trebalo bi bar na velike ekrane da vrati duh starog Beograda i sjajnu prošlost. Snimanje filma, danas je obišao i predsednik Srbije Boris Tadić. On je pohvalio glumce da su dobro uvežbali fudbalske akcije: “To jeste igra nad svim igrama, nema dileme i vidim da ste vi dobro uvežbali tu igru. Odlični su vam driblinzi, odlično štopovanje… Sve ste uradili što je trebalo, izbacili vazduh, smirili loptu i onda tačno postavili levu stajnu nogu”, ocenio je on.
U godini u kojoj reprezenatcija Srbije prvi put učestvuje na mundijalu, istorijski uspeh i osvojeno treće mesto pre 80 godina bili su inspiracija za film, ali i seriju, dokumentarac, monografiju i izložbu koji će uslediti, najavljuje reditelj Dragan Bjelogrlić: “Ako budem uspeo u ovom filmu da spojim moje tri ljubavi - a to je ljubav prema sportu i sportskom duhu, ljubav prema melodrami i ljubav prema svom narodu - ja ću biti zaista srećan i smatraću da sam svoj zadatak ispunio”, kazao je on.
Predsednik Srbije, koji je od filmske ekipe na poklon dobio dres, repliku onog koji su nosili jugoslovenski reprezentativci u Urugvaju, najavio je, razgovarajući sa glumcima, da će pratiti reprezentaciju Srbije na ovogodišnjem svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.
B92
(21.03.2010)


Demokratska stranka je na kongresu Socijalističke internacionale u Atini i formalno postala punopravni član te svetske asocijacije radničkih, socijalističkih i socijaldemokratskih stranaka građanske levice. DS je punopravna članica praktično postala još 2005. kada je Etički komitet Socijalističke internacionale doneo takvu odluku, ali je bilo potrebno da na kongresu te asocijacije preporuka bude usvojena aklamacijom. Preporuku Etičkog komiteta Socijalističke internacionale za punopravno članstvo je 2005. dobila i Socijaldemokratska partija Nebojše Čovića, ali ona u Atini nije predložena za punopravno članstvo. Uz DS, u punopravno članstvo Socijalističke internacionale je na kongresu, koji je početkom ove sedmice održan u Atini, primljen i Savez nezavisnih socijaldemokrata, premijera Republike Srpske Milorada Dodika.
Blic
(04.07.2008)


Serbian Progressive Party - Српска напредна странка
Wikipedia
(stranica na Engleskom jeziku posvećena SNS)





Ključne reči: 

Tadić, Montevideo, fudbal, politika, socijalistički, levičarski, socijaldemokratski, osnivač, DS, NDS, Progresivna alijansa, Nova progresivna alijansa, Socijalistička internacionala, SPS, Dačić, progresivno, napredno, SNS

***
summary/impressum:

Da li imate utisak kako vas neko ovde u kontinuitetu zajebava?
I to progresivno.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...