Tuesday 15 July 2014

Psi od slame i Ljudi od pruća


Nešto se čudno dešava sa ovim likovima u vlasti.

Povazdan se naokolo krste, ko o čemu oni o arapima, Rusiju i Evropu koriste kao poštapalice češće nego Zemunac znači, po medijima svako od njih barem jednom dnevno objašnjava kako se pravi reform-torta sa nadevom od lepka za prste i glazurom od zapečenog vazelina. Međutim, to su samo ovozemaljske iznutrice&iznukučine u poređenju sa nečim što ih je izgleda spopalo u poslednje dve nedelje: sve sam više ubeđen da su sa Vebera prešli na proučavanje Egipatske i Tibetanske knjige mrtvih, narodnog kulta, elementarnih sila koje sočinjavaju svet, keltskog običaja prinošenja ljudskih žrtava u Čoveku od pruća, ili možda Caamore - rituala pročišćenja kod džinova u Domaji, svetu koji je stvorio Stiven Donaldson?
Šta je sledeće, možda "Zagrobni život Indire Gandi: Je li dim bio crn, beo ili oba?" u ediciji čuvenih zemunskih izdavača-praroditelja.
Šta mislite, ko je sve od njih skoknuo do Boleča, na supu...
Da ih nisu možda pogodile neke Bardo Thodol tvrdnje:
  • Šta god bilo ovde, to je tamo; ono što je tamo, isto je ovde. Onaj koji ovde vidi različito susreće smrt za smrću. Jedino se umom ovo može shvatiti, a (tada) nema različitosti ovde. Od smrti do smrti ide onaj koji vidi kao da ovde ima različitosti.
  • Onakva kakva je čovekova žudnja, takva je i njegova sudbina. Jer, kakva je njegova sudbina, takva je njegova volja; a kakva je njegova volja, takvo je njegovo delo; a kakvo je njegovo delo, takva je njegova nagrada, bilo dobra ili loša. Čovek se vlada prema žudnjama kojima je privržen.
  • Onaj kome nedostaje sposobnost razabiranja, čiji je um nestalan i čije je srce nečisto, nikada ne dostiže krajnji cilj, već se rađa ponovo i ponovo. Ali, onaj koji ima sposobnost razabiranja, čiji je um staložen i čije je srce čisto, dostiže krajnji cilj, a dostignuvši ga ne rađa se više.
Ono što je zajedničko za sve gore navedeno je - vatra. Postaju sve više opsednuti njom, a to neće valjati, naročito zbog već viđenog. Odatle valjda i ovakve izjave:
04.07.2014. Dačić: Mogu da se spalim nasred Terazija ali Zakon o radu će biti usvojen.
04.07.2014. Vučić potpiruje prodaju Smederevske železare kod negdecirkaoko "pet ozbiljnih firmi" koje su zainteresovane da je pazare. Železara priprema visoku peć.
12.07.2014. Vučić: Šta hoćete?! Možete da upadnete u zgradu Vlade, da nas sve spalite, ali neću da popustim. Nećete me zaustaviti!

Nauka kaže:
Vatra ima pročišćavajuću, purifikacionu tj. lustracionu moć. Koristi se u narodnim obredima prelaza (transgresije, tranzicije), alhemijskom pretvaranju olova u zlato (putrifikacija).

Da li, u duhu ove definicije, prethodne izjave možemo čitati i kao:
- Mogu da se putrifikujem nasred Terazija ali Zakon o radu će biti usvojen.
ili
- Možete da upadnete u zgradu Vlade, da nas sve lustrirate, ali neću da popustim. Nećete me zaustaviti!
ili
- Vučić purifikuje prodaju Smederevske železare...
I tako redom koliko vam želja tranziciona.

Sledi najava (otkazanog?) kontramitinga podrške Nezaustavljivom nasledniku zemunskog trona, na sednici pročišćenog dela vlade održanoj u Otadžbinskoj vrhovnoj komandi.
Psi od slame ili Čovek od pruća (oba sa juga Engleske) - tek, razlika je sve tanja usled tolikog porodičnog nasilja, pa makar ga bilo trenutno samo u najavi.


Zapravo, sve mi se više čini da su zaokupljeni završnicom Šijanovih Maratonaca, onim delom kada porodični "novi biznis za budućnost" konačno proradi. Lako je njima da se sada igraju vatrom, kada više nema ni Đenke ni Maksimilijana. Džaba im ga je opravljao, jer ne znaju da rade drugačije.
Bez lopate.

Kremacija i lustracija nisu isto, niti im se vatre gase na isti način.
Isto važi i za spaliti i ispaliti.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...