Friday 29 August 2014

Berlinski kongresi


Onaj Berlinski kongres održan je od 13. juna do 13. jula 1878. godine (naravno) u Berlinu, pod pokroviteljstvom tadašnjeg dojčkanclera Ota Eduarda Leopolda fon Bizmark-Šenhauzena. U Berlinu su tadašnje Evropske velike sile (uključivši Rusiju i Tursku - zbog kojih je Kongres i sazvan, jer su preterale sa međusobnom šutkom u čemu su ostali videli šansu za sopstveni ćar) krojile sudbinu Balkanskih plemena. Nemačka je izabrana za organizatora krojačnice a her Bizmark za oštrača makaza, jer u tom istorijskom trenutku nisu imali nikakvih sopstvenih (nemačkih) interesa na Balkanu koje bi trebalo zastupati ili braniti (ehm), pa su kao "relativno neutralni" preuzeli dirigentsku palicu.
Srbiju je predstavljao liberal Jovan Ristić, tadašnji 2-u-1 predsednik vlade (po treći put od ukupno četiri) i ministar inostranih dela (po četvrti od ukupno pet puta).


Rezultati I Berlinskog Kongresa: 
Turska dobija po nosu na Balkanu i biva primorana da prizna suverenost Rumuniji, Srbiji i Crnoj Gori, Bugarska je ispušila za prefiks "Velika" na koji je računala pod pokroviteljstvom Rusije i ostaje kao kneževina u okviru Turske imperije, zbog bugarašenja Srbija odustaje od daljeg rusofiličarenja i okreće se Miteleuropi, čime Rusija gubi tradicionalnu monetu za potkusurivanje sa Turskom (sve do majskog prevrata 1904.) a Austrija nastavlja svoju "kartografsku" misiju u regionu, Kipar je uskočio u engleske a Bosna u austrougarske gaće. Jovan Ristić je uspeo da ne uvredi nijednu od sila, i da istovremeno za Srbiju izboksuje maksimum onoga što se tada moglo postići.

...

Čitavih 136 godina kasnije, 28. avgusta 2014. godine, ponovo Kongres i ponovo u Berlinu. Ovoga puta je nazvan "Konferencija o Zapadnom Balkanu" a dirigent parade je fraukancler Angela fon Merkel - jer u ovom istorijskom trenutku nemaju nikakvih sopstvenih (nemačkih) interesa na Balkanu koje bi trebalo zastupati ili braniti (ehmehm), mada niko nije smeo da ih ovoga puta nazove "relativno neutralnim" - verovatno pod uticajem Ajnštajnove teorije, za koju onomad nisu mogli da znaju, inače bi... garant. Ponovo su prisutne sve EU sile od prošli put, ali bez prisustva Rusije i Turske (čije su balkanske posebne potrebe u sve težem povlačenju i pored periodičnih ritanja bez nekog većeg efekta osim nerviranja). Balkanska plemena su ponovo privedena šnajderu na šnit, s tim da će ovoga puta posao biti daleko efikasniji jer im je mera poodavno uzeta.
Srbiju predstavlja tim domaćih vedeta: aktuelni sve-u-1 predsednik vlade Aleksandar Vučić, ministar inostranih unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar domaće rahmetli privrede Dušan Vujović & plejada neznanih satelita čija imena i devizne dnevnice nikada nećete saznati.


Rezultati II Berlinskog Kongresa:
Nemačka konačno preuzima sve poslove na završetku mapiranja Balkana, ovoga puta bez austrijske terenske filijale; osim što danas Bugarska punim gasom beži od Rusije kao đavo od krsta a srbijanska "spoljna politika na četiri stuba" više liči na zadriglu stonogu nego na diplomatiju, Tursku su zamenili arapski prijatelji a Obrenoviće Karađorđevići, skoro sve ostalo je na Balkanu ostalo isto kao pre 136 godina.
Trenutno, zabeležene su sledeće izjave naših, iz kojih se daju naslutiti makar neki od rezultata učešća Srbije na II Berlinskom kongresu:


"Susret sa Ramom biće razgovor odgovornih ljudi."


"Ovo prvi sastanak lidera dve zemlje posle 68 godina, i ni nemačka kancelarka Angela Merkel, kada sam joj to rekao, nije mogla da veruje da su se Tito i Enver Hodža poslednji put sreli 1946. godine, kao i da posle toga nikada nije bilo susreta na vrhu."


"Očekujem i mnoge druge investitore iz Nemačke, ekonomsku sliku bi najviše promenio dolazak najvećeg nemačkog proizvođača mesa koji ima sedam i po miliona svinja. Poređenja radi, u celoj Srbiji ima tri miliona svinja."


Nemačka kompanija "Treklajt" odlučila je da početkom septembra u Ćupriji otvori fabriku i zaposli oko 1.500 ljudi. Fabrika će se baviti proizvodnjom delova za "Mercedes".


"Mi moramo da radimo u interesu Srbije, a tražićemo podršku i pomoć Nemačke u tome. Ne plašim se da će se Srbija naći između čekića i nakovnja. Mi smo na evropskom putu, ali ne možemo da rušimo neka tradiconalna prijateljstva i ono što su ekonomski interesi Srbije."


"Činjenica da su danas svih osam premijera, ministri spoljnih poslova i privrede sedeli zajedno jeste dokaz toga da se poslednjih godina u regionu mnogo napredovalo, a Evropska komisija i članice Evropske unije žele dalje da pomažu. Dirljivo je kada se vidi da svi zajedno sede za jednim stolom, da se ne svađaju, već razgovaraju konstruktivno o zajedničkoj budućnosti", rekla je nemačka kancelarka.


Po završetku konferencije Vučić će prisustvovati radnoj večeri sa kancelarom Angelom Merkel i ostalim učesnicima konferencije.

(izvor citata: Tanjug, Beta, B92, Politika, Kurir, RTS)

***
Vučić & Co. su takođe uspeli da ne uvrede nikoga od Silnika. Naravno, zato što im to i nije posao. Vređanje zdravog razuma građana Srbije je neka druga, unutrašnja i samo naša stvar, folklorna sportska disciplina neuvređenim Silama apsolutno nezanimljiva.
Čini mi se da je to razlog zašto je Nemačka bila ponovo domaćin novog Berlinskog kongresa. Striktno u duhu one Bizmarkove: "Balkan nije vredan ni malog prsta ili kostiju jednog pomeranskog pancir-grenadira". Za evre tada nije znao.
Interesantno, zakazan je i III Berlinski kongres za iduću godinu, čiji će domaćin biti... pogađate - Austrija. Jbg, iskustvo je iskustvo. Ono kartografsko, naravno.

p.s.
Ako ćemo o našoj "unutrašnjoj politici" i četiri stuba na kojima ona počiva...


... ona počiva. Makar je ta stvar je sasvim jasna.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...