Tuesday 18 November 2014

BITNO je


Članovi Borske internet organizacije (BITNO) su tokom aprila meseca došli na ideju da pokrenu akciju prikupljanja sredstava za nabavku računara koje bi poklonili osnovnim školama na teritoriji Borskog okruga. Tim povodom, podneli su projekt po konkursu koji je raspisalo Ministarstvo prosvete, u okviru kojeg bi darovali računare i paralelno održali niz predavanja učenicima od 5. do 8. razreda tih škola, na temu "Bezbedan internet za decu iz ruralnih sredina". Nažalost, ideja im nije prošla na tom konkursu Ministarstva.
Nakon toga, u septembru su raspisali konkurs za javnu nabavku kompjuterske opreme, koji uspešno realizuju tokom oktobra.


Srećom, kako to obično biva kada je u nešto upetljan DedaBor, kao sponzor ove akcije se pojavio TelekomSrbija što je ubrzalo realizaciju ideje, koja je startovala početkom novembra. Ovaj projekat je konačno uobličen kroz saradnju sa odeljenjem Ministarstva prosvete za Borski i Zaječarski okrug, kada je sačinjena konačna lista od deset osnovnih škola. Septembarske poplave u Istočnoj Srbiji samo su "pomogle" u formiranju konačnog spiska škola, jer je jedan od glavnih kriterijuma bio da su imale "sreću" da ih poplave ne promaše, kao i to da je pomenuto odeljenje Ministarstva neke od tih škola već imalo na listi onih kojima je bila potrebna nabavka kompjuterske opreme za nastavu.

Akcija se odvija u 3 faze.
U prvoj, koja je realizovana 4. novembra, obišli su 4 osnovne škole u opštini Kladovo:
- OŠ "Ljubica Jovanović Radosavljević", Podvrška
- OŠ "Hajduk Veljko", Korbovo
- OŠ "Svetozar Radić", Tekija
- OŠ "Vuk Karadžić", Kladovo


Druga je ostvarena 18. novembra, obilaskom 3 škole u opštinama Negotin i Kladovo:
- OŠ "Hajduk Veljko", Štubik
- OŠ "Pavlje Ilić Veljko", Dušanovac
- OŠ "Stefanija Mihajlović", Brza Palanka


Treća faza će biti realizovana do kraja meseca novembra, i obuhvata 3 škole u opštini Negotin:
- OŠ "Momčilo Ranković", Rajac
- OŠ "Pavle Ilić Veljko", Prahovo
- OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", Jabukovac

U akciji su do sada, pored pomenutog Vladimira Stankovića - Dede, učestvovali i borski blogeri Suzana Janačković Živković, Zoran Milojević, Đorđe Staniševski i Igor Mitrović. Ovo se odnosi samo na terenski rad, jer je u realizaciju celokupnog projekta uključeno daleko više ljudi.
Po uspešno okončanom drugom danu akcije, članovi BITNO su zadovoljni svratili i do Negotina, na kahvicu kod Mokranjca. Eto, tek i to da se zna.



Pozdrav za BITNO, vidimo se ponovo iduće nedelje.
Obavezno.


No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...