Saturday 8 November 2014

Ovcimizam


Optimist (def.) - osoba sklona očekivanju najboljeg mogućeg ishoda, oslanjajući se na one aspekte određene situacije koji ulivaju najviše nade u takvu mogućnost; optimizam predstavlja mentalno stanje ili način pogleda na svet, smatra se da može biti nasledan u određenim uslovima
Ovca (fig.) - u urbanom govoru označava onoga ko slepo veruje nekome ili nečemu

Od ova dva pojma nastao je novi, bolesno karakterističan za domaće podneblje: ovcimizam. Ovcimizam predstavlja jedno posebno, ne-optimistički euforično stanje duha palanke.
Zaista, šta bi to moglo biti?


- Kada verujete da će vam biti bolje samo od tog što su vam rekli da će vam biti bolje.
- Kada verujete u vest da je kompletno poharana baza podataka Poreske uprave i da će to ugroziti bezbednost građana, da za to nije odgovoran direktor udbaš, da to što imate priznanice o plaćenom porezu ne znači ništa jer će onda svi to znati ako se objavi, da to nema veze sa onima koji taj isti porez nisu plaćali i pritom uživali zaštitu države, da za ovakvu vrstu provale podataka treba imati najviši nivo bezbednosnog pristupa istima ili da njihovo obezbeđenje uopšte ne postoji (iako se na njega troše nenormalne količine novca, naplaćene od građana), da ne sumnjate u to da li je ovakva vest uopšte istinita i do koje mere.
- Kada verujete da je za sve današnje muke kriva prethodna vlast, iako je ova sadašnja sama sebi bila prethodna pre dve ali i pre dvadeset godina.
- Kada verujete da su Vojislav Tadić i Boris Koštunica samo slučajno bili tu gde su bili i radili to što su radili između dva mandata crveno-crne koalicije.
- Kada verujete da će ovcama biti bolje ako vlast zakolje i odere komšijinu kravu koja vredi više od 25 hiljada rajhsdinara, da će sitna stoka volšebno izbeći sudbinu krupne.
- Kada verujete da će Beograd na vodi zaista biti izgrađen, da će tu neko raditi pa čak i stanovati. I još, da prostite, kako će ispod toga ići metro.
- Kada verujete da je Putin oslobodio Beograd 16. oktobra 1944. godine.
- Kada verujete da su Vučić i Dinkić u šemi od juče.
- Kada verujete u reinkarnaciju, tj. Aleksandra Ujedinitelja i Aleksandra Upropastitelja - Drugog.
- Kada ovce popasu sve što im serviraju Vuk, Vučić, Vučelić, Vučićević, Vujović i ostale kurje oči ovog društva.


Ovcimizam najbolje opisuje jedna stara i dobro nam poznata basna:

Čuvao neki dečak ovce, pa svaki čas podvikivao 'Vuk! Vuk!'. Svaki put kada je on to činio, sakupe se seljaci, dotrče, pa zajedno sa kerovima krenu u hajku, a dečak se smejao tome kako su po ko zna koji put naseli na njegovu neslanu šalu. Beše tako, sve dok jedared iz gore zaista ne siđe vuk. Dečak opet udari u dreku, ali iz sela ne dotrča niko, do samih ovaca koje mu rekoše:
- Šta seee breee, deeereeeš. Pa vidiš da jeee to samo Vučić.
Utom stigoše i seljani, sa kerovima ali i transparentima podrške, znajući za jednu još stariju priču u kojoj dečaka vuk zaista pojede a Drug Tito ipak obiđe svaku palanku. Videvši kako stoje stvari, svi zajedno složno zapevaše nacionalnu himnu svoga sela, držeći raširena tri papka na desnoj strani grudi (gde se, kod te sorte, nalazi srce):

Čini nam se vekovima, 
vuk sa ovcom nešto ima. 
Kad je vidi kako pase,
on od strasti ne zna šta će...

... drugo.


Ne znam da li je tačna tvrdnja, koju na osnovu nedavnih istraživanja iznose psiholozi, da postoje naznake nekih naslednih faktora karaktera vezanih za pojavu optimizma (inteligencija, temperament). Postoji mnogo više razloga za sumnju kako je ovcimizam kod naše sorte zapravo podjednako stečen i nasledan. Baš kao i sklonost presvlačenju, ta tradicionalna narodna travestija maskiranja vuka u ovcu i obrnuto.
Optimizam ili ovcimizam, biće dobro pečenje.


Stvarno, Dejzi - posle svega još uvek veruješ u basnu kako ti je dobro, da na kraju neće doći i po tebe?

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...