Tuesday 27 January 2015

70 godina kasnije, još uvek grmi


Smrt fašizmu

Facebook: Ateisti Srbije

27. januar je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, dan kada je 1945. godine oslobođen nacistički logor Aušvic-Birkenau. Dan kada je istina svom snagom pokuljala iz tog pakla u lice celog Sveta, koji je dotad u neverici okretao glavu od priča o Zlu. Svaka slika i najmanji predmet iz Aušvica još uvek odišu užasom koji je osetila svaka od preko milion žrtava ludila koje je obuzelo Nemačku tog doba, i to samo u tom jednom Pogonu Smrti (a kojih je ukupno bilo stotinak). 
Posledice su ostale neizbrisive, i još uvek na njih nailazimo.

David Seymour / Magnum Photos

Ova fotografija je snimljena 1947. godine u Poljskoj, u jednoj instituciji za zbrinjavanje dece sa psihičkim problemima. Devojčica se zvala Tereza (na tabli piše Tereska, što bi na poljskom otprilike značilo Terezica). Odrasla je u nacističkom koncentracionom logoru, i nekim čudom preživela Pogrom. Kada su joj rekli da nacrta svoj dom, ovo je bio rezultat. Poslovica kaže "dom je tamo gde ti je srce". Pitajte se doveka, nacidioti, šta su to vaši "ideolozi" uradili tom detetu da ovako vidi svoj dom, svoje srce.
Tako izgleda život kada vam ga kroje fašisti, kako neskriveni tako i oni prikriveni, daleko podmukliji od uličnih bandi ćelavaca. Zlo se ne može nikada sakriti, pojaviće se kad tad na površini. Crno na belo ili kredom na tabli, svejedno.
Da, smrt fašizmu.

***
Pitate se, zašto se stalno kroz ove tekstove o fašizmu ponavlja grmljavina kao motiv? Razmislite malo: da li su SS-ovci kao najekstremniji deo SA (sturmabteilung - jurišnici; takođe, može i "olujnosni", u slobodnom prevodu sa Nemačkog) slučajno odabrali za svoj simbol dva slova S stilizovana kao dve munje (blitz), naknadno tumačene i kao sig-rune? Ili da je sasvim slučajno za muzičku pozadinu njihovih noćnih akcija eksterminacije za Rajh nepodobnih, izabrana Vagnerova olujna tema juriša Valkira? Oluja, grmljavina, munje, juriš... asocijacija na prirodne elemente je namerna i planska, odabrana da ukaže i stalno podseća na silu i neminovnost Vođe, Partije, Rajha.
Što se tiče elementarnih nepogoda, tu smo već na domaćem terenu. Ne morate da budete premijer neke kilave države, da biste umeli da saberete 2+2 ili S+S.

Swastika - sreća, povoljan ishod, četiri elementa (sunce, vetar, voda, zemlja)
Odal  - porodica, krvno srodstvo, rasna čistota
kada su zajedno, onda su tu obavezno i čast, tlo, krv, čelik... nema šanse da bez toga prođe

Jedan sveže ofarban lift u ulici dr. Ivana Ribara, na Novom Beogradu. Uslikano 24. decembra 2014., oslikano neposredno pre toga - nešto svakoga dana po malo, a nešto na juriš. Baš, onako, u stilu kojim su natenane i na prepad (po potrebi) bili trovani Nemci tridesetih godina prošlog veka. Poruka je jasna svakome ko hoće da je vidi.
Da - smrt fašizmu, sedamdeset godina kasnije.
I dalje se oseća nepodnošljiv miris spaljene ljudske kose.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...