Monday 19 January 2015

Kilavi Ponedeljak


Čuli ste za Blue Monday?
OK, jeste to jedan od najvećih hitova New Order (iz 1983), ali ovoga puta nije to u pitanju već jutrošnji tekst koji je objavljen na sajtu londonskog Telegrafa: današnji dan, 19. januar 2015. je ovogodišnji 'Blue Monday' - najdepresivniji dan u godini. Što bi se, po naški i u slobodnom prevodu, reklo - Kilavi Ponedeljak.
Prvi put se ovaj pojam javlja 2005. po britanskim tabloidima, kojima je "I don't like Mondays" omiljena fora svaki put kada ponestane pametnijih tema i taze tračeva. U stvari, tu foru su tada izmislili PR magovi sa TV kanala Sky Travel, u sklopu promocije aranžmana velikih turističkih agencija (ništa čudno, oni od toga žive). Navodno, odlazak na egzotična mesta garantovano leči depresiju, a svakome makar jedared u godini dođe Kilavi Ponedeljak. Ako baš ne možete da prošetate guzičice do Tajlanda, Švajcarske, Maldiva, Tahitija, Makarske, Kanarskih ili Kajmanskih ostrva - tu je, naravno, Sky Travel da vam na malim ekranima vaših TV prijemnika makar zamaže oči šarenim slikama, kad već nisu uspeli da vam počiste novčanik.
Kilavi Ponedeljak je pokretan praznik Kilavih Radovana koji pada u ponedeljak poslednje pune sedmice u januaru i, poput njemu sličnih crkvenjačkih, njegovo "padanje" se izračunava po sledećoj formuli:


Elementi formule su sledeći:
W = vremenski uslovi
D = nagomilani dugovi, obaveze
d = zarada, sposobnost plaćanja dugova
T = vreme koje je proteklo od božićnih i novogodišnjih praznika
Q = vreme koje je proteklo od dana kada smo ukapirali da nema ništa od ispunjenja najavljenih prelomnih & krucijalnih odluka u novoj godini
M = nizak motivacioni nivo
NA = osećaj potrebe da se ipak preduzme 'nešto'

Neki ozbiljni naučnici su se ozbiljno pozabavili ovom neozbiljnom formulom i utvrdili da je ona u matematičkom smislu potpuno apsurdna (čak i u sopstvenim okvirima), farsična, da čak nema ni merne jedinice kojima bi se iskazali parametri tj. sam rezultat proračuna. Toliko o ozbiljnosti ozbiljnih.
Oni neozbiljni tvrde kako, ukoliko dovoljno dugo blenete u ovu formulu pokušavajući da je prokljuvite, imate 100% šansi da vam Kilavi Ponedeljak dođe čak i u petak (a ne samo ostalim danima).
Doduše, neki od neozbiljno ozbiljnih smatraju da u ovo doba godine šolja tople čokolade sa malo mleka leči sve depresije i finansijske krize, ali i "bol u dušu".


Postoje i oni preozbiljno neozbiljnii, koji imaju još nešto da dodaju na ovu temu. Oni poručuju kilavim i depresivnim Englezima da, ne samo ponedeljkom već svakodnevno, gledaju samo Srbistanske televizije; ni 100 Sky Travela im neće pomoći. Ili, makar na današnji dan, 19. januara 2015. godine, neka bace oko na bilo koji od naših TV programa, da vide buljuke nekakvih vodozemaca (rod Amphibiae crux serbica) koji se bacaju u ladno&mutno MoravoSavoDunavo + ostale neplovne puteve i delove irigacionih sistema, batrgajući se od ledene vode i međusobnog gušanja oko para ukrštenih letvica, kao da im život od toga zavisi. Posle ih isti takvi al' obučeni povade na obalu, da ih redom pop dodatno poprska izmantranom bosiljak-vodom iz nekog bureta (oko koga su se pre toga neki grdni treći takvi isti gurali i gušali, ne bi li natočili po koju litricu pop-antidepresiva), dok onako ušajkačeni, u gaćama i skroz pomodreli kleče glumeći antifriz-vernike&četnike, držeći troBrstohvat ukočenih prstiju u znak prkosa Svetu i Svemu:
"Možda su nam se muda smrzla na ovol'ko (k'o onom plivaču dugoprugašu iz Felinijevog filma), možda i mozgovi, ali barem ih imamo. A i da nemamo, neka, jer stara srBska mudrost vazda važi: more, odoše jajca, al' kad nema mozga - nema ni depresije!"
horski unisono, triput vaskliknuvši.


Eto, na kapitalfašističkom Zapadu danas je Kilavi Ponedeljak zato što su depresivno potrošački besni. Kod nas je to samo još jedan uobičajeni ponedeljak, još jednog uobičajenog januara, još jedne od Kilavih Godina bez kraja. Oni sednu u kafić, popiju šolju čokolade da im bude lakše; kod nas se pobiju u crkvenim dvorištima za svetu vodicu, da nikome ne bude lakše. Plus, beskonačno in vivo dokazivanje aksioma srBskog:
"Voda ledna, antidepresiv je stoput jači od čokolade vruće i gaća vunenih."

Nekome je današnji ponedeljak bio plav, tužan ili turoban, nekome kilav, nekome pomodreo.

***
U Negotinu danas nije bilo trke amfibija-krstolovaca: voda iz pena-party SPS fontane ispuštena je još pre par meseci (čista preventiva, da ne padne neko bogojavljensko tepanje poput onog u Bugarskoj); nije bilo ni milenijumske kiše koja bi napunila akumulaciono jezero na parkingu ispred Intesa banke. Pade samo osveštana česmovača iz plastičnog bureta, na šte srca pre kuvane rakije i kiselog kupusa. A što da ne, crkva ionako ne plaća vodu & ostale komunalije. Rashodi nula, prihodi nemerljivi, jer za njih ne postoji merna jedinica ovozemaljska, baš kao ni za onu formulu sa početka teksta.
Kada bi Sky Travel i slični TV kanali emitovali emisije o nama i besomučno ih reklamirali, garant bi u Engleskoj došlo do kolektivnog samoizlečenja, čudesnog pada broja slučajeva depresije i smanjene potrošnje čokolade. Ništa ne leči tako dobro kao tuđa muka na ljutu ranu palanačku.
Blue Monday bi ostao samo muzički hit, i ništa više.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...