Sunday 15 February 2015

Evo banke, romale


1. Beli Svet

Poreska pravda, šta to beše?


The Hongkong & Shanghai Banking Corporation je banka osnovana 1865. godine u Hong Kongu, tada još uvek koloniji u okviru Britanske imperije. To je jedna od najstarijih banaka koje danas postoje u svetu, i osnivač je HSBC bankarske grupe čije je sedište u Londonu.
Ta, HSBC banka je upravo uhvaćena na delu, pomažući neke od svetski megabogatih kompanija u izbegavanju poreskih obaveza. Zbog toga bi svako od nas niščih zaglavio zatvor, međutim, neke od svetskih vlada zapravo pomažu tim moćnicima kao da su oni preveliki da idu u zatvor. A nisu.
Podatke o klijentima HSBC koji su utajili porez vredan milione dolara, hakovali su i potom objavili 2007. godine neki od službenika u švajcarskoj filijali te banke. Kada su bili otkriveni, iz Švajcarske beže u Francusku gde bivaju uhapšeni. Zbog podataka o francuskim državljanima koji ne plaćaju porez, zahtev za izručenjem Švajcarskoj je bio odbijen, a oni dobijaju status zaštićenih svedoka. Medijsku podršku u objavljivanju ovog finansijskog skandala svetskih razmera pružili su im BBC, The Guardian, Le Monde i Međunarodni konzorcijum za istraživačko novinarstvo (ICIJ). Zahvaljujući podacima iz provaljenih arhiva HSBC, došlo je do hapšenja imena sa te liste u SAD, Grčkoj, Argentini, Belgiji i Španiji. Preko hiljadu imena onih koji su utajili porez prosleđeno je 2010. godine i poreskim vlastima u Britaniji; do danas preko 200 miliona dolara je povraćeno naplatom, u tišini, skriveno od pogleda javnosti. Imena nikada nisu bila javno objavljena, britanske vlasti nikada nisu pokrenule nikakvu zakonsku akciju protiv HSBC, a samo jedna (1) osoba sa spiska bila je krivično gonjena.


Afera je u medijima, u duhu raznih "curenja" koja su poslednjih godina sve više učestala, nazvana Svisliks.

Vlade US i UK godišnje gube preko 3 biliona dolara godišnje zbog eskiviranja plaćanja poreza od strane "nedodirljivih" korporacija i pojedinaca. Taj iznos je višestruko dovoljan da ovog trena okonča siromaštvo i glad u svetu. Ovo curenje para (i informacija) predstavlja najveći kiks u istoriji bankarstva - ukoliko se ono ne iskoristi za krivično gonjenje počinilaca, možda više nikada ne bude druge šanse.
Britanskom ministru finansija Džordžu Ozbornu uskoro sledi reizbor, dok američki državni tužilac Loreta Linč tek treba da se iskaže na svom novom poslu. Te dve javne ličnosti Britanije i Amerike - države, na čiji javni i onaj drugi, manje javni život, banka HSBC ima veliki uticaj - iskazuju nemali senzibilitet prema težnjama koje iskazuje javnost; ukoliko ta javnost na njih izvrši određeni pritisak (kroz institucije ali i vaninstitucionalno), oni bi, shodno položaju na kome se nalaze, morali da pokrenu istragu, krivično gone i pošalju jasnu poruku elitama koje izbegavaju plaćanje poreza: niko nije toliko moćan da izbegne odlazak u zatvor.

Kako?


Velika Britanija je matična država HSBC banke; takođe, UK i USA imaju jurisdikciju nad hiljadama poreskih vrdalama koje su povezane sa ovom bankom. Ukoliko bi oni prvi potpali pod udar zakona, to bi moglo da izazove cunami poziva na odgovornost svetskih razmera. Megabogataši svojim pomahnitalim spekulisanjem prečesto izazivaju veoma štetne finansijske krize, izvlače se uz kauciju koja ide na teret poreskih obveznika, a zauzvrat vode bezobraznu kampanju kresanja javne potrošnje na škole i bolnice u cilju pokrivanja nastalog deficita - pri čemu mnogi od njih izbegavaju da plate sopstvene poreske obaveze. Baš ta spirala mantre o "štednji" danas dovodi do ubrzanog porasta nejednakosti u celom svetu.
Danas, 85 milijardera poseduje bogatstvo vredno koliko i najsiromašnija polovina stanovnika Planete. To bogatstvo oni koriste da potkupljuju političare i urušavaju demokratske principe, sa samo jednim ciljem: da celokupni sistem funkcioniše samo u njihovu korist.
Zakoni su vrsta ugovora koji nas sve povezuju i obavezuju, podjednako. Mnogi od tih svetskih super-moćnika smatraju da su iznad zakona. Zarad opstanka demokratije i ljudskog društva, treba se pobuniti i toj nekolicini jasno staviti do znanja da nisu.

Dinkić Mlađan se ne spominje nigde na tom spisku, što ne znači da ga tamo nema.

izvori:
Avaaz peticija, poziv na akciju (14.02.2015): Vreme je za poresku pravdu

$

2. Komšiluk

Bankarska afera, zdaj!


Slovenačka vlada je najavila da će privatizovati vodeće državne banke u sledećih nekoliko godina; najpre će u celini prodati Novu kreditnu banku Maribor (NKBM), a kasnije i 3/4 deonica Nove Ljubljanske banke (NLB), koja je najjača banka u Sloveniji.
"Iza kampanje u kojoj se slovenačka centralna banka proziva za navodne manipulacije podacima o stanju u bankama pre nego što ih je dokapitalizovala država, krije se želja da se zaustavi privatizacija banaka. Ako bi se u tome uspelo i sprečila privatizacija banaka, to bi za Sloveniju bilo vrlo opasno."
Ne, ovo nije izjavio Mlađan Dinkić već tovariš Boštjan Jazbec, guverner SCB. 
Početkom sedmice u slovenačkim medijima su se pojavili napisi o tome da postoje indicije i dokumenti da je centralna banka nepravilno prikazala stanje u domaćim bankama pre nego što ih je krajem 2013. država dokapitalizovala sa oko 3,5 milijardi evra. Prema tvrdnjama slovenačkih medija, stanje u domaćim poslovnim bankama je bilo bolje nego što je prikazivala centralna banka, "pa nije bilo potrebe da se oduzmu podređene deonice privatnih ulagača, što je bio potez koji je navodno zahtevala Europska komisija".

Da još jednom boldiramo - Boštjan Jazbec, a ne Mlađan Bin Dinkić.

izvor:

$

3. Mrtvo more



Dobro, bre, koliko puta treba da vam ponovim - ono u sredini nije Mlađan Dinkić!
Šta vas spopade da ga ceo dan spominjete, kao da vam je krivo što ode sa Bin Zajebom na Milov rođendan. Odnesoše mu na poklon tortu u obliku Titograda na vodi, ključ jednog kiparskog sefa i ugovor o primopredaji Golubovaca Etihadu.

Evo tebi, kume, banka da ne sviraš više ni u šta, čak ni u onaj arapski oud. Imaš pravo tri puta da pogađaš kako se to ispravno izgovara po naški.

1 comment:

Radmilo Kračunović said...

kao appendix tekstu:

Islanđani poslali u zatvor bankare koji su ih upropastili (12.02.2015)

http://matrixworldhr.com/2015/02/15/udarna-vijest-islandani-poceli-zatvarati-bankare-koji-su-ih-upropastili/



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...