Saturday 28 February 2015

Zimovanje u Bohnenfeldu


U petak 27. februara o.g. sa početkom u 11 sahata, na intervidovskom poligonu "Pasuljanske livade" kod Ćuprije, izvedena je izvanredna taktička vežba sa bojnim gađanjem, pod kodnim nazivom "Zima 2015". Na ovoj vežbi sa temom "Ojačani pešadijski bataljon VBA u odbrani sa prelaskom u napad na kordon žandarmerije", učestvovalo je 808 pripadnika Kopnene vojske, 22 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva & protivvazduhoplovne odbrane i nepoznat broj izvanrednih pripadnika Ličnog obezbeđenja članova Gospodarove Familije. Od borbenih sredstava upotrebljeni su tenkovi M-84, borbena vozila, samohodna haubica, oklopni transporteri, helikopteri, minibacač... i izvanredni protivpešadijski šurikeni u vidu ukradene lične karte, naoštrenih ivica.
Posle uspešno održanog radnog dela vežbe, brojnim domaćim i stranim gostima, delegatima sedam tradicionalnih verskih zajednica i predstavnicima zainteresovanih medija, kao poklon priređen je izvanredni svečani ručak na kome je bio serviran stari srBski specijalitet kuće tzv. vojnički pasulj model VP-1, koji su zvanice mogle da konzumiraju specijalno za tu priliku izrađenim (od pozlaćenog aluminijuma) vojničkim JNA priborom M-69 iz XIV veka. Kao iznenađenje, gostima je dopušteno da pomenuti pribor zadrže za uspomenu, jer je svaki od elemenata pribora istovremeno i izvanredna USB fleš-memorija kapaciteta 1389 kilobajta.
Na kraju, posle izvanrednog taktičko-bojevog gađanja i počinjenog genocida nad posluženim pasuljem, svi prisutni su bili pozvani u poseban izložbeni paviljon-Zemunicu na licu mesta, gde im je premijerno po prvi put u istoriji svih oružanih snaga na Evropskom kontinentu, prikazana najsavremenija izvanredna tehnologija izrađena striktno od izvanrednih domaćih komponenti.


Po jednoglasnom uzdahu gostiju i učesnika vežbe "Zima 2015", najjaču impresiju na sve njih ostavila je praktična live prezentacija izvanrednog termovizijskog infracrvenog detektora bojnih otrova svih vrsta, model Santos-1B sa preklopnim objektivom, koji se može montirati na bilo koji optički uređaj (od mikroskopa, preko gas-maski i varilačkih naočara, nišanskih sprava, kamera za nadzor, teleskopa, pa sve do foto aparata i kamerica za selfije na mobilnim telefonima). Ovaj uređaj perfektno funkcioniše i služi svrsi u svim vidovima i rodovima pomrčine, zbog pomenute infracrvene karakteristike.
Po konačnom okončanju ovog nadasve inspirativnog izvanrednog jednodnevnog zimovanja u Pasuljanskim livadama, prisutni su se razišli odakle su i došli.

Koekude.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...