Tuesday 3 March 2015

The Big Fish


Samim tim što se Vučić jada kako nema podršku elite u Srbiji, a protiv njega ste - sebe ne možete svrstati u elitu. Elitom se ne postaje tako što je Vučić rekao da ste protiv njega, ili zato što zaista jeste protiv svih takvih, naprotiv - besomučni komentari su dokaz da je ponovo uspeo da veliki broj svojih oponenata navuče na oprobanu propagandističku foru izanđalih kafanskih pevaljki i penzionisanih američkih predsednika: bitno je da se priča. Ne nasedajte; ignorišite njegov "lik" i fokusirajte se na ono što je stvaran problem - njegovo "delo". Prazne priče, poput ove o eliti. Trice i kučine.
Ovoga puta je u farbanje uključio Blic, čisto da odglumata njihovu nezavisnost & objektivnost, kao i sopstvenu neselektivnost (koja mu btw. i nije potrebna, ali alavost čuda čini).
Radi se o opasnom lažovu i manipulantu. Da bi se to, više nego očigledno činjenično stanje shvatilo, uopšte vam nije potrebno čipovanje elitizmom, pa još iz njegovih ustiju. On jednostavno ne želi da niko uradi bilo šta konkretno i kvalitetno, što bi pokazalo koliko je tanka magla koju godinama prodaje. Ne dopušta nikakva iskliznuća iz kolotečine, iskakanje iz žabokrečine. Zbog toga je sada plasirao budalaštinu nazvanu "Njegov odgovor Njima - autorski tekst u Blicu" u kome kuka kako ga domaće društvo, ili makar elita ne voli. Bacio je kosku, pa ko voli neka se peca do besvesti. Gospodar Palanke će ga ionako vratiti u baru da bi imao šta i dalje da lovi.

The Big Fish

U pitanju je ista metoda zamajavanja javnosti, tzv. "trajno predizborno stanje" koje kradikali konstantno podmeću pred neku tešku pizdariju koju spremaju. Danas Vučić bulšituje o eliti (zapravo, on tu zaista misli samo na građanističku političku estradu koja mlati praznu slamu po medijima, i ni na koga drugog - za njega nišči fejsbuk/tviter hejteri uopšte ne postoje, njima se bavi onaj SNS-bašibozuk o kome mrsomlati prozvana "elita"). Juče, Nikolić lazmislja u akronimima (ej bre, "Toma razmišlja"... to je prava poruka), nedavno Tasovac lupeta da cenzura ne postoji jer se o njoj priča (voleo bih da ga vidim kako se u ovakvoj izjavi samoidentifikuje npr. 1942. na ulazu u Mauthauzen) a Dačić kenja o stolicama (no further comments). Svi smo naseli na lukavo, ali veoma profesionalno smišljenu reklamu za Vrnjačku banju, upakovanu u skasku o međunožnom preplaknuću Suzane Mančić...
I Mihajlovićka sigurno nešto peca onim mrežastim čarapama, pitanje je samo šta će ovih dana isplivati na površinu kao lovina.
Sve je to dobrodošlo kad već trenutno nema elementarnih nepogoda i sličnih smakova Sveta da odvrate pažnju od stvarnosti. Da ne polipše magarad do narednog Istorijskog Pomračenja, koje sledi već za par nedelja.
Aleksandar Vučić je ponovo potegao staru boljševičko-ljotićevsko-radikalsku, tako mu omiljenu, foru: "radnici, seljaci & poštena inteligencija".
Svi ostali, ovde nepobrojani, su naravno - elita. Ona inkapsulirana, koja u teatru apsurda i mržnje palanke glumata dežurnog infidela, uz debelo samopristajanje na tu ulogu u zamenu za koji minut medijske slave do naredne zgode.
Problem nije uopšte u tome da li ste deo "elite", proklamovane od strane Aleksandra Vučića lično. Problem predstavlja "sumanuta ideologija" pamćenja počinjenog i nikada sankcionisanog zla, od koje neki u ovoj zemlji nikako da odustanu. Pamćenje o nedelu, koje nikakvo peglanje lika i besramno laganje o "delu", baš kao ni čarobno ogledalo, ne mogu da resetuju. Logično je, a psihologija i psihijatrija kao nauke to imaju u svojim arhivama, da svako ko priča samo o budućnosti ima dokazano veliki problem sa stvarnošću (današnjicom) i naročito prošlošću.
Onaj deo Vučićevog teksta gde društvo koje je "lenjo za budućnost" treba da se mane prošlosti i sadašnjosti, neverovatno podseća - na nekim mestima je do u zarez isti - na jedan kvazilični tekst nedavno objavljen na blogu LDP, autora kome kurvarluk sa radikalima i potom naprednjacima zauzima istaknut prostor u prošlosti, pardon - političkoj biografiji.

beli na potezu

crni na potezu

U tekućoj partiji šaha, koja je zapravo samo bedna simultanka Njega sa samim sobom za sedam miliona kibicera, Aleksandar Vučić vuče poteze i belim i crnim figurama. Taj monohromatski vrtlog boja i poteza itekako ume da pomuti razum gledaocima, kojima ta šahovska partija, ali i ceo svet oko nje u kome oni žive, polako prelazi u 50 nijansi sivila. A tu smo onda stigli na teren sado-mazo društvenih odnosa. Dobrodošli u Srbiju, zemlju perverzije zvane svakodnevica.

varalica sa zvečkom

Nema potrebe da se dalje bavimo analizom najnovijeg u beskrajnom nizu gafova Vučića i njegove ekipe cirkuzanata. Sve to svakodnevno gledamo i bez njega, po svojim palankama, u izvedbi njegovih lokalnih žbirova i pelivana.
Pravo pitanje glasi: Dokle ćemo nasedati na varalice?
Današnja fejsbuk (i ina) pomama na temu antiprotivnog elitizma je samo ona zvečka na struni, koja oglašava da se opet nešto upecalo na praznu udicu.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...