Saturday 28 March 2015

Pomr(a)čina


18. mart 2015.


"Po Dačićevim rečima, rekonstrukcija Vlade je potrebna, ali kao rekonstrukcija palanačkog duha, da prestanemo biti mrtvo more, o kojem je pisao Radoje Domanović".

20. mart 2015.


"Predstavnik Astronomskog društva Ruđer Bošković Branko Simonović je pojasnio da se pomračenje Sunca dešava dva do pet puta godišnje, ali da je ova pojava lokalna i da se ne može često videti iz jedne zemlje. On je pojasnio da do pomračenja dolazi kada se između Zemlje i Sunca nađje Mesec. Simonović je za Betu kazao da je ovo delimično pomračenje i da se naredno, koje će moći da se vidi iz Srbije, očekuje 2020. godine."

28. mart 2015.


"U Beogradu će tokom Sata za našu planetu biti isključena rasveta Kalemegdanske tvrđave, četiri mosta na Savi, Skupštine grada i drugih državnih zdanja, Hrama Svetog Save i drugih crkava, Trga Republike, zgrada muzeja.
Srbija se akciji priključuje po sedmi put."

. . .

BETA...
Beše li to ona ista informativno-propagandna agencija koja je svima uvalila vest o vojnom helikopteru koji je uspešno sleteo na beogradski aerodrom, o petodnevnoj bebi 'određene veroispovesti' koja je bezbedno prebačena u bolnicu? Mrtve duše, medijski zombiji koji ispredaju laži o živim ljudima, zarađuju na tome?
Halal.

***
Biće isključena, na sat vremena, rasveta Skupštine grada i drugih državnih zdanja, Hrama Svetog Save i drugih crkava... Pa oni jesu sam Mrak, gašenje rasvete predstavlja vraćanje u njihovo prirodno stanje.
A Srbijica se akciji pomračivanja priključuje po sedmi put, otkako je Boris Tadić osnovao stranku Tomu & Džeriju.


Srbija je u mraku - pre, tokom i posle pomračenja Sunca. 
Pomrčina palanačkog uma ovde svom snagom sija više od dvesta godina. Od švercera svinja što postadoše dinastije, preko neumirućeg crnorukaštva, povampirenog duha ljotićevskog fašizma, komesarsko-kožnokaputaških noćnih egzekucija & kamenotucačkog boljševizma (ovde naročito omiljenog), plemenskih paranoja & genocidnih "blut und eisen" razbratimljenja, SPC/SANU/kiriličarskog trabunjanja, neočetničarenja, dupeuvlakaštva & cinkarenja iz najsitnijih i najbednijih poriva, čaršijskog kosmopolitizma, autističnog građanizma elite, mizoginije, institucionalizacije lopovluka, pa sve do poslednje "preporuke gradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu upravama beogradskih vrtića da decu ne izvode napolje tokom pomračenja Sunca".
Srbija je društvo koje truli u beskonačnom sumraku laguma palanačkog duha. Zato ona Dačićeva izjava ne predstavlja lapsus, niti mu je (opet) jezik brži od (pijane) pameti. On jasno stavlja svima do znanja da niko iz te ekipe nema nameru da odustane od projekta koji su za njegovo "danas" začeli Milošević, Šešelj, Mira, Ćosić, akademici, generali, popovi, službe i ostali kapoi Srbije. Domanović i "Mrtvo more" su dnevna mora tih i takvih etalona palanaštva, kojima su kao ideal savršenstva daleko draže balvanska kusturkultura i kosturukunst po ugledu na Sedlec (Kutná Hora).
Zar smo zaboravili na Vučićev napad kontra duha palanke, povodom jednog hrasta koji ispade glavna prepreka naprednoj Srbiji? Napad, koji je za cilj imao dodatnu fortifikaciju toga što je On, navodno, napao. "Duh palanke se ne može promeniti palanačkim duhom" napisao je Aleksandar Trklja, u tekstu za Dvogled. To lažno kontrapalanaštvo je započeto platanima i jednim hrastom. Danas, od prestonice pa do poslednje palanke Srbistana, maltene preko noći nestaju celi parkovi, umesto kojih niču novi spomenici neumnosti.
U zemlji u kojoj za par nedelja sledi "poskupljenje struje koga neće biti", apsolutna je besmislica bilo koga pozivati da isključi svetlo, čak i na tren. Ponovo uvaljivanje još jedne od palanačkih kerefeka teatra apsurda, glumatanja zabrinutosti za "svet" i "druge". U redu, ugasite svetlo ako baš hoćete, ali nemoj da sam čuo da je neko prestao da žmuri! Jasno?! Gospodar neće više ništa da čuje. Tišina tamo!


U Srbiji konačno neko mora da uključi, a ne da isključi svetlo. Elite i kvazielite to uporno odbijaju da urade puna dva veka, još od svinjarsko-mantijaškog nasrtaja na Dositeja Obradovića. To ni sadašnje partije ne nameravaju, ne mogu, ne žele. Ako oni neće - a neće - ostali smo onda samo mi, Maljčiki. Sami sa sobom, u sobi zamračenoj zbog dvestaikusurgodišnje sirene za opasnost od bombardovanja Razumom.
Ne gasite svetlo više, aman. Oni ga se boje.
Kliktivizam po društvenim mrežama i bavljenje veltšmercom nisu rešenje za glavni problem koji muči ovo društvo; taj problem formalno ispunjava formu imena i prezimena, dok njegova suština može da postoji samo u mraku, koga priziva i održava radi sopstvenog preživljavanja. I zato, umesto da se zamračujemo, osvetlimo problem da bi smo ga se konačno rešili. Umesto svetla, na jedan sat, isključimo njih trajno.

Beskonačne rekonstrukcije palanačkog duha moraju prestati - sad.
Srbija mora da upali sva svetla, ne Svetu u inat, već sopstvenog opstanka radi.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...