Sunday 15 March 2015

Zanati najstariji


POLITIKA
Najstariji dnevni list na Balkanu.


RTS
Medijski servis evropske Srbije.
Vaše pravo da znate.


021.rs novosadski informativni portal
Mesto gde možemo raditi minimalne popravke sveta u kome živimo.


Kurir


Alo!


Naslovi.net
Blic, Novi Magazin, RTS, Nadlanu.com, Kurir...


Google
Naslovi, Alo, Beta, Informer, Novosti...


Posebno obratiti pažnju na Novosti: u naslovu stoji "Helikopter Vojske Srbije sleteo na aerodrom Nikola Tesla", dok u tekstu koji je ispod naslova piše "srušio se u blizini aerodroma Nikola Tesla". Tako je to kad Google pamti jedno a domaći mediji pišu-brišu drugo. Ko je tu e-rog a ko e-koza, prelomite sami.
Kao da silno besmisleno resavsko novinarstvo nije bio dovoljno suludo, na internet portalima je osvanulo i ovakvo promidžbeno priopćenje pučanstvu :


Naveden je lažni izvor agencijske vesti, sama vest je dobrim delom izmišljena, stavljena fotografija helikoptera koji nema blage veze sa celom pričom (francuska Gazela umesto ruskog Mi17). Najverovatnije je jedina istinita stvar navod da je Vojska Srbije izvor fotografije. Mada...
Portali Cenzolovka i Opozicionar povodom ovog poslednjeg talasa epidemije društvene bolesti, poznate i kao "domaće novinarstvo", imaju daleko drugačije gledište.

***
Više je nego jasno da neproglašena epidemija svinjskog gripa u Srbiji, svom žestinom hara domaćom medijskom scenom u vidu izveštavanja sa prethodno pomenutim karakterom gripa. Zapravo, ta epidemija ovde vlada neprekidno duže od četvrt veka i poodavno je prešla granice nekadašnje Eseferjot, zarazila i strance.
Kako?


E, baš tako. Nije valjda da se ne sećate čestitke Evropskog Saveta upućene Tomislavu Nikoliću zbog pobede u drugom krugu predsedničkih izbora, ali tri sata pre zatvaranja biračkih mesta. Telegraf je tada objavio tekst pod naslovom "Slučajna" čestitka Nikoliću: Šta je znala EU, a nisu građani Srbije?
Šta su to ovoga puta znali mediji, a ne znaju građani Srbije?
Bilo je to pre tri godine, možda se zaista ne sećate. Da li se onda sećate prošlogodišnjeg koncerta Billy Idola na Kalemegdanu? Zakazan za 25. jun, pa zbog nevremena odložen za dan kasnije, što, naravno, za domaće Bili Idiote nije predstavljalo prepreku da 26. juna objave izveštaj sa koncerta koji nije bio održan. Zasluge idu uredniku rubrike DžetSet/Showtime, u tzv. dnevnim novinama inspirativno-informativnog naziva.


Informer nezavisne dnevne novine
Ozbiljne, informativne dnevne novine sa uvek aktuelnom "temom broja" i atraktivnim sadržajem zabavnih i sportskih strana. Ozbiljni tekstovi, ozbiljno zabavni sadržaj, ozbiljno iskusni novinari. Drugi glasno ćute. Mi pišemo: drugačije, smelo, sa stavom.


Stvarno, nadasve ozbiljno, baš kao i izveštavanje ekipe TV Studio B o subotnjem protestu na Trgu Republike u Beogradu. Onog istog Studija B koga je "1970. godne osnovala grupa novinara Borbe, kao prvu radio (potom i TV) stanicu izvan sistema državnih elektronskih medija." Jasno je koliko smo, 45 godina kasnije, u oblasti medija napred(n)ovali.

Politika...
Najstariji dnevni zanat na Balkanu, pored onog noćnog.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...