Monday 11 May 2015

U krčmi kod Fahrenheita


Berlin, 10. maj 1933.



Članovi tzv. Nemačke studentske organizacije ispred Rajhstaga spaljuju na lomači preko 25000 knjiga, u sklopu "akcije protiv nenemačkog duha". Akciju, pod direktnom komandom Jozefa Gebelsa, sprovode i u drugim univerzitetskim centrima širom Nemačke. Spaljivana su dela H.Mana, Glesera, Cvajga, Hiršfelda, Kafke, Kestnera, Ajnštajna, Mendelsona, Diksa, H.Dž.Velsa, jevrejska, levičarska i pacifistička literatura, dela Bauhaus art škole...

Beograd, 6. april 1941.



Tokom nacističkog bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, uništena je tadašnja zgrada Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, zajedno sa njom izgorelo 350 hiljada knjiga i 500 hiljada svezaka.

Kragujevac, 28.-30. oktobar 1971.



Kongres kulturne akcije održan u Kragujevcu 1971. gde su osuđene sve kategorije popularne kulture kao kič i šund, traženo uvođenje tzv. Zakona protiv šunda (zvanično nazvanog "Zakon o izmenama i dopunama o republičkom porezu na promet robe na malo"). Ovaj "omladinski" kongres održan je pod budnim okom tadašneg sekretara SK Srbije, prepodobne drugarice Latinke Perović. U znak podrške borbi protiv kvarenja dobrog ukusa socsamoupravnog pučanstva, ispred zgrade u kojoj je održan Kongres, na lomači su spaljivani primerci "lake" i nepodobne literature - stripovi (izdanja Tarzan, Lale, Krimi, Klinci iz moje ulice itd), "pisani" roto-romani (krimići, ljubići), magazini s "namigušama u sredini" (Start, Čik), ploče sve popularnijih pevaljki, knjige... opet.

Novi Plamen: Ogled o turbo-folk fenomenu
Vreme br.769: Strip u Srbiji
Projekat Rastko: Strip u Srbiji

Beograd, 26. septembar 1983.



Sudija Zoran Stojković (potonji ministar pravde u Koštuničinoj vladi) je u Okružnom sudu u Beogradu, na kraju tzv. suđenja šestorici, donosi Rešenje kojim se u celosti zabranjuje rasturanje knjige - doktorske teze "Društveni sukobi izazov sociologiji - SUKOBI", autora Nebojše Popova iz Beograda, čiji je izdavač Institut društvenih nauka Univerziteta u Beogradu: "Oduzimaju se svi primerci knjige i po pravnosnažnosti rešenja isti će biti uništeni", naređuje u rešenju sudija Stojković. Svi štampani primerci knjige su bili zaplenjeni, deponovani i potom uništeni. Ne spaljeni, već poliveni kiselinom.

Katalaksija: Sudija za vešanje
B92: Delikt mišljenja i sloboda govora
Republika: Stepenovanje stradanja
Sarajevo, 25. avgust 1992.



U Vijećnici izgrađenoj tokom XIX veka nalazilo se tri miliona knjiga i dokumenata, što je bila jedinstvena kolekcija u svetu. Po naredbi Radovana Karadžića, zgrada je gađana fosfornim bombama. U roku od samo nekoliko sati, u plamenu nestaje kompletna arhivska građa i sama Vijećnica.

Deutsche Welle: Od Reichstaga do Vijećnice u Sarajevu

Beograd, 17. mart 2004.



Deset policajaca je povređeno, od kojih tri teže, u sukobima policije i demonstranata ispred Bajrakli-džamije u Beogradu. Pošto se policija povukla, demonstranti su polupali prozore i inventar u džamiji, a zatim je zapalili. Te noći do temelja je izgorela i biblioteka sa više od 7.000 vrednih knjiga.

B92: Neredi u Beogradu, zapaljena Bajrakli-džamija
Politika: Mediji zaboravili Bajrakli džamiju
B92: Niko nije kriv za paljenje džamije

appendix

Da se neko od pobrojanih slučajno ne zanese, pa pomisli kako je originalan u svom ludilu:

48. PNE - Smatra se da je Cezarova vojska uništila glavni deo Aleksandrijske biblioteke, onaj u Museionu.
391. NE - Ubrzo nakon što je 387. godine hrišćanstvo postalo državna religija Rimskog carstva, car Teodosije I naređuje uništavanje svih paganskih hramova. Tada hrišćani, na čelu sa aleksandrijskim patrijarhom Teofilom, spaljuju Aleksandrijsku biblioteku.
04.01.2014. NE - Decenijama stara biblioteka u vlasništvu grčkog pravoslavnog sveštenika, koja se nalazila na severu libanskog sunitskog grada Tripolija, zapaljena je noćas. Nepoznati izvršioci zapalili su Sahe biblioteku u Tripoliju i uništili dve trećine od oko 80.000 knjiga i rukopisa.

***
"Tokom rata na Balkanu smo naučili da su arhivi svesno birani kao mete, jer se uvidelo da je arhivska građa vrlo važan deo identiteta za pojedine narode i manjine. Ukoliko se unište arhive, uništava se i deo identiteta tog naroda." (Hartmut Weber, predsednik Nemačkog državnog arhiva)
Tokom rata na Balkanu... hm, reklo bi se da je ista "tehnologija" važila za vreme nacionalsocijalzma u Nemačkoj ali i potom, u oborima evrazijskog realsocijalističkog boljševizma, talibanskog uterivanja ispravne vere ili ovog poslednjeg, u takozvanom Islamskom kalifatu.

pisana reč kao smrtni neprijatelj

Dakle, da vidimo šta smo imali od flambiranih konzumacija fašizma:
- 2 puta nacionalsocijalizam
- 2 puta socijalboljševizam
- 2 puta postkomunistički nacionalizam
Će podvučemo crtu, naplatimo, il' će naručite još neku turu - da repetiramo à la carte il' može sad specijalitet kuće? Nešto za zaliti?

Hvala na poseti biblioteci i dobro nam ponovo došli.
Laku noć.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...