Thursday 3 December 2015

Pod opsadom


Bolidwood presents:

- 1 na 1

Šorti & Vanzemaljac

Da ostavimo po strani to što u prvom delu ovog filmskog serijala kuvar-specijalac umlati kompletnu bandu terorista koja otme američki nosač aviona, izvaćari Plejbojevu zečicu upakovanu u tortu i na kraju pomahnitalom ex-CIA agentu (koji je btw. kolovođa bande) zakove nožekanju posred čela, prava poruka filma otkrivena je mnogo kasnije, tokom posete NBA-luzera Denisa Rodmena svom severnokorejskom drugu Kim Jong Unu. Radnja filma se odvija na Dalekom Istoku, posred Pacifičkog okeana, što i nije preterano daleko od Demokratske Narodne Republike Koreje.
Kako, pa gde je tu poruka? Nemam pojma, Sigal mi reče kako je to tajna. Samo za posvećene.

- 2 na 1

2 mečke & Zlatokosa

Ovoga puta banda otima ekspres voz iz Denvera ka Los Anđelesu, u kome se nalazi oprema pomoću koje teroristi nameravaju da preko satelita napadnu Vašington i Pentagon. U drugom delu trilogije, kuvar se demobilisao pa postao kafedžija-specijalac koji je, za baksuza (teroristima, ne i njemu), ušao u isti voz. Naravno, što reče drug Božur, naš čovek ih je sve na kraju umlatio.
U ovom nastavku, ortocentar terorizma pomeren je sa Dalekog na Bliski istok. Voz otimaju (ponovo) pomahnitali ex-operativci CIABIA, ali poveću kintu im nudi neimenovana Bl.ist. teroristička organizacija. Podnaslov "mračna teritorija" se ne onosi na Ameriku, jokmore nikako; to je fraza koja označava trase savremenih US pruga na kojima voz zbog konfiguracije terena ne može da ostvari komunikaciju sa dispečerskim centrom. Da, baš poput naših vojnih helikoptera po magli i noći.
OK, tu je Sigal, ali otkud sad pa Depardje i drug Putin? Eeee, odgovor na to pitanje već predstavlja spoiler za naredni nastavak. Anyway, ideja je začeta...
Mala pomoć prijatelja: obratite pažnju na precizno iscrtanu Sigalovu kosu.
Neću više ništa da kažem, i tačka.
p.s.
Umalo da zaboravim: Sigal ponovo iskove jednog od lidera terorista, opet u kujni (voza, ne broda), ali ovoga puta ne nožem u čelo već zavrtanjem šije. Da se zna ko kove a ko biva... iskoven.

Under siege 3 (2015)
- 1 na 3
Radni podnaslov/moto filma glasi: "aikido-aikida, ala kida al kaida"

Crnokosa & 3 ugursuza

Odmah da se razumemo - snimanje trećeg nastavka je upravo započeto u Beogradu, i ta vest predstavlja čistu ekskluzivu nepoznatu do sada čak i holivudskim paparacima. U julu 2015. Stiven Sigal je za e-magazin "Manly Movie" izjavio sledeće:
"Film Pod opsadom III će biti akciona komedija, završni deo istoimene trilogije. To će biti uzbudljiv film brze radnje, prepun uzbuđenja i akcije što oduzimaju dah gledaocu. Tema je jedan sasvim novi nivo terorizma zbog koga ćete promeniti svoj stav o njemu. Ovaj film će biti pametan, zanimljiv, autentičan i nepredvidljiv, prepun poznatih i višestruko nagrađivanih glumaca."
Odmah je sve bilo jasno - zašto ona precizna crta bojenja kose u Moskvi, zašto konačno i dolazak u Srbiju! Dakle, to je to: Srbija Pod opsadom 3!!!

U svetsku javnost je već procurila fabula radnje:
U trećem nastavku Stiven Sigal dolazi u Beograd kao bivši kuvar i kafedžija, ali ovoga puta kao aikido instruktor, i naravno (opet) specijalac. U stvari, on dolazi u posetu već ostarelom predsedniku Srbije (radnja se dešava daleke 2061. što sa Sigalom nema veze jer je on odavno besmrtan i neranjiv) drugu Ivici Dačiću, koga glumi Žerar Depardje (sic!). To je samo formalni razlog posete, ali onaj pravi je nešto sasvim drugo: Sigal donosi poverljive informacije našem kancelaru Gospodinu bin Kara-Vučiću (koga glumi Denis Rodman) o tajnoj sprezi svetskih terorista da u trećem nastavku filma izazovu Treći svetski rat. U ključnoj sceni, Sigal tautološki poručuje bin Kara-Vučiću:
"Nosač aviona nemate (a avione i helikoptere ste ionako sami poobarali), vozovi vam idu u rikverc tako da su opasni po same teroriste. Dakle, za ovi teroristički akt će biti izabran jedan sasvim novi nivo, kako oružja tako i kontejnera u koji će ga smestiti, tako da one stare možemo odma bačit. Bojim se da će to biti neko ko vam je dobro poznat & drag prijatelj, jedino to još nisu do sada pokušali. Ali sumnjam da će imati islamsku fizionomiju, naprotiv, biće to neko nalik onima sa evronovčanica."

Maskirana bezimena pukovnica iranske islamske revolucionarne garde, u formi kursiste klimoglavom otpozdravlja sensei-Sigalu koji toga nije svestan

Glavni zaverenik je bezimena pukovnica iranske islamske revolucionarne garde (glumi je Maja Gojković), tokom celog filma sakrivena u tajnoć-crnu burku. Ona namerava da aktivira mini crnu rupu na Samitu nesvrstanih u Beogradu, koji se održava na istom mestu povodom stogodišnjice onog Prvog beogradskog (1961), na kome će prisustvovati i američki predsednik Jeb Bush (igra ga Toma Nikolić) i ruski Vladimir Harkonen (glumi ga Bojan Pajtić). U tu svrhu, ona i njeni saradnici se prvo infiltriraju među pripadnike SAJ koji su polaznici Sigalove škole naprednog aikida. Oni, potom, u odsudnom trenu tokom vojne parade, dok svi navlače kišne kabanice i gledaju u nebesa, otimaju austrijskog ministra inostranih poslova Kurca (glumi ga Siniša Mali), i u telesnu šupljinu mu implantiraju pomenutu rupu. Crnu. Najgore je što on sam toga uopšte nije svestan. Još gore od toga - niko nije svestan.
Namera terorista je da crna rupa bude automatski aktivirana kada Kurc, prilikom obraćanja gostima Samita, na nemačkom izgovori kodirani string "mali-kratki".
Inače, na samitu su i drugi lideri: Kim Jong Un glumi Vulina, Vulin glumi Kim Jong Una, Mlađan Dinkić će odglumiti Jorgovanku Tabaković, prefarbana Jorgovanka igra Miru Marković, Vučić glumi Čedu Jovanovića, a Čeda i Tadić se pojavljuju u epizodnim ulogama Tvidldija i Tvidldama. Dragica Nikolić glumi Velju Ilića, braco Kertes i seka Pankov glume Gadafijevu dvogrbu kamilu koja je zvanični simbol Samita stogodišnjice, dok Saša Mirković impersonira Kaundinog slona na poklon. Da ne zaboravimo, u epizodnoj ulozi (požuteli filmski žurnal na početku Samita) pojavljuje se Šešelj koji glumi Druga Tita, dok je drKoštunica briljantno dramski odigrao Drugaricu Jovanku.
U jednom flešbeku se pojavljuje i Emir Kusturica, kao Reks.

Udri ju, Sigale care!

Da ne otkrijemo baš sve detalje - ostavimo nešto i gledaocima, koji izgoreše od želje da vide završni deo opsadne trilogije - ali evo klimaksne tačke filma: u dvoboju epskih razmera, teško ranjeni Sigal (iskrzao je narasli nokat malog prsta na levoj ruci, u pokušaju da njime, umesto šrafcigerom, odvrne poklopac telesne šupljine nesrećnog Austrijanca - u kojoj je, sećate se, crna rupa), krajnjim atomima  snage em koncentracije uspeva da poslednjim projektilom iz S400 pogodi posred burke bezimenu pukovnicu iranske islamske revolucionarne garde (glumi je Maja Gojković). Kada se dim i prašina slegnu, na sceni ostaje samo prazna burka sa ogromnom zjapećom rupom na sredini, ali u njoj - niko & ništa!
Dok ide odjavna špica, svi se zajedno pitamo nije li ovakav kraj namerno ostavljen, samo da bi potpalio glasine o četvrtom nastavku trilogije?
Videćemo.
Za briljantnu ideju pretočenu u scenario zreo za Oskara, Zlatnu palmu+lava+međeda zajedno, Stiven Sigal je dobio počasni doktorat Univerziteta "Milanka&Janićije Karić" u oblasti aikido menadžmenta. Nagradu mu je uručio lično Marjan Rističević koji, nažalost, nije prošao na audiciji za ulogu crne rupe. Previše je realističan za taj žanr.

***
Zaista mislite kako samo lud čovek može da napiše ovakav tekst, poput gornjeg? A vi, poštovani čitaoci, kao da ne znate da živite u ludari? Pardon, u akcionoj komediji Pod opsadom 3.

Ne pravite se blesavi da nismo.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...