Saturday 5 March 2016

HB2U


20. februar, po Juliju
- Sv. Partenije Lampsakijski
Rođen u Melitopolju, od oca đakona, još kao dete trudio se da ispuni jevanđeljske reči. Kada je odrastao, naselio se pored nekog jezera gde je lovio ribu i delio siromasima. Kada je, po Božijem Promislu, bio izabran za episkopa Lampsakijskog, zatvorio je idolopokloničke hramove, očistio grad od neznabožaca i sagradio mnoge crkve. Isceljivao je mnoge bolesne, naročito one koji su bili u vlasti zlih duhova. Jednom, kada je izgonio zlog duha iz umobolnoga čoveka, taj duh ga zamoli da ga ne izgoni. "Daću ti drugog čoveka u koga možeš da se useliš", reče mu Partenije. "Ko je taj", upita ga duh. "Ja sam taj". Čuvši to, duh pobeže kao oparen. Sveti Partenije je dugo poživeo, i upokojio se u IV veku.


5. mart, po Grguru
- Sv. Evstatije
Bio je arhiepiskop u Antiohiji. Kao veliki revnitelj i zaštitnik pravoslavne vere, naročito se istakao na I vaseljenskom saboru gde je veoma učeno i razložno pobijao Arijevo učenje. Sa ostalim svetim ocima on je pravilno ispovedao da je Isus Hristos kao Sin Božiji ravan Ocu i Svetom Duhu po suštastvu. Kada su, nakon upokojenja cara Konstantina, Arijevci ponovo ojačali, potkupiše neku bludnicu da kaže javno da je zatrudnela sa arhiepiskopom Evstatijem i svrgoše ga sa vladičanskog trona i proteraše najpre u Trakiju, a potom u Makedoniju. Mnogo i dugo je stradao, sve dok se nije upokojio u Gospodu, 345. godine.
A ona žena se teško razbole i priznade da je dobila zlato da okleveta pravednoga čoveka.


1. dan predizborni, po Tomi
- Sv. Aleksandrije Otvarač
Rođen po prvi put u istoriji, na ovaj dan. Još pre rođenja znao kako će da skonča.
Sve ostalo je legenda.


2015.
Negdecirkaoko devet meseci unazad od danas, bečmensko-surčinski odbor SNS je proslavio državni praznik Dan Bezgrešnoga začeća kojom prilikom je naručena "začećdanska" torta sa Otvaračevim likom, koju niko ne smede da iseče i posluži prisutne, kako lik ne bi bio ugrožen, pa su tortu morali da seku samo sa strane.
Onako, k'o giros što se guli.


05.03.2016.
Ispisana je nova stranica u istoriji ljigavštine srpske palanke.
Čuvene "Želje, čestitke i pozdravi" nikada za cilj nisu imale prenošenje čestitki onome ko nešto slavi, već da bude čuveno ime čestitara - nekada na džiberskim radio-stanicama, danas na tviteru. Baš kao i čuveno naručivanje pesama pod vašarskom šatrom: "a sad, za društvo u ćošku, što pije o svom trošku".
U tom kontekstu je i doboš-torta koju je Sv. Otvaraču poklonila ambasadorka jedne zemlje, koja više liči na kondukterku GSP nego na diplomatu, mada je to potpuno nebitno. Šta ćeš veće doboš-simbolike od doboš-poklona nekome ko je sopstvenu zemlju doterao do doboša.
Kao šlag na rođendansku tortu, izborna lista Kradikala predata kao prva. Pogađate - danas.
Još samo mečka da zaigra, i to ne ona sretenjska, pa da kompletiramo datum.

***
U Srbiji su zadušnice svaki dan, i to za žive.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...