Friday 8 July 2016

Orson Vels u Platonovoj pećini


1973. godine je snimljen kratki animirani film na temu filozofije tzv. Platonove pećine. Za nadrealističku animaciju je bio zadužen Dik Oden, kao narator pojavio se čuveni Orson Vels.


"Alegorija pećine" predstavlja Platonovo razmišljanje o znanju, objavljeno u knjizi VII "Republike": kao svakodnevno iskustvo stanovnika pećine, mi vidimo samo senke stvarnog sveta izvan nje, koji možemo sagledati samo primenom rigorozne filozofske analize.
Platonova pećina je napisana u formi razgovora Sokrata i Glaukona (Platonovog brata), i ima tri celine:
  1. Zatvaranje u pećinu: stanovnici su u njoj utamničeni od malih nogu, leđima okrenuti vatri koja gori na ulazu, glava fiksiranih u suprotnom smeru, zbog čega na zidu pred sobom mogu da vide samo senke onoga što se iza njih dešava
  2. Beg iz pećine: jednog od njih oslobode i izvedu na svetlost dana, u koju on ne veruje jer su samo senke sva realnost za koju je do tada znao; kako mu se vid polako privikava na svetlost, on tako sve više poima svet i stvarnost (ljude, stvari i događaje, a ne njihove senke) i shvata u kakvoj je zabludi (mraku pećine) živeo
  3. Povratak u pećinu: prosvetljen, on poželi da se vrati u pećinu i pomogne ostalima da se oslobode mraka; oni ga, i dalje pomračenih pogleda na svet (i umova) proglase ludim i tvrde da ga je svetlost oslepela pa zato priča gluposti i neistine; svi odbiju da napuste pećinu svoje "realnosti" (i neznanja), a on digne ruke od svega (njih)


Sokrat, na kraju, izvodi sledeći zaključak: stanovnici pećine bi, kada bi mogli, ubili svakoga ko pokuša da ih iz nje izvuče. Percepcija realnosti u Bredberijevom piromanskom romanu "Farenhajt451", o knjigama (čitaj: znanju)  kao državnom neprijatelju #1, direktno je zasnovana na "Alegoriji pećine".

Platonova pećina (1973)
animacija: Dirk Oden narator: Orson Vels

Ovo nije jedina filmska verzija Platonove pećine, naravno. Postoji, recimo, ova odlična animacija gde je umetnik koristio samo glinu kako bi vizuelno dočarao ono što u pozadini pričaju Sajmon Blekburn, Najdžel Vorbarton i Dejvid Edmonds na temu pećinske alegorije. Na YouTube se može naći kolekcija 20 kratkih filmova na istu temu; doduše, neki od njih su urađeni očajno i amaterski, dok neki predstavljaju totalno uvrnutu pa čak i nerazumljivu verziju ove priče.

***
Srbi su šišmiš-narod, naglavačke okačeni o plafon Platonove pećine - i to dobrovoljno. Dokazano sposobni da ubiju one sa svetlom u očima i fiks-ideji u glavi o životu van pećine. Ne može se nikako drugačije objasniti ovolika žudnja za neznanjem i neživotom.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...