Sunday 28 August 2016

Also sprach Zarathustra


Stvari u životu su danas postavljene otprilike ovako:


Po legendi, šah je izmislio niko drugi do Zaratustra za kralja Persije; manje kao igru, a više kao simbolični prikaz Univerzuma i života, te njihovih regula iskazanih u pravilima ove igre.
Razlog postojanja ovakvih boja suparničkih figura (bele/crne) isti je kao onaj glede boje šešira u vesternima.
Crni pion nikada ne povlači prvi potez, to je zakon.
Prvi potez povlači beli pion (čak i kada je svestan da može biti žrtvovan).
Ako, kojim čudom, pion bilo koje boje ipak uspe da stigne do poslednjeg reda na suprotnoj strani table, biva zamenjen za eventualno palu kraljicu svoje boje. Takođe, u ovoj igri je moguće da pioni uvale protivničkom kralju šah-mat. Retko ali moguće, ukoliko se pametno igra.
Jedina figura koja osim belog piona može da otvori partiju jeste beli skakač (konj). Po definiciji, to je i jedina figura kojoj za poteze nisu neophodna slobodna polja oko nje (osim početnog poteza, pravila igre su ista za skakače obe boje).
Pomeranjem piona i skakača, otvara se prostor za potez lovca (biskupa) što može rezultirati i rokadom (zamenom položaja) između kralja i topa (kule). Kralj koji ne želi rokadu uvek drži popove&konjove između sebe i topova. Sve se ovo dešava u okviru iste boje, jer protivničke figure druge boje služe samo da budu pojedene. Takvi su šahovski zakoni i uredbe, nema vrdanja.
U stvari, 3200 godina kasnije, sve je isto osim što su bogataši i vladari odradili rokadu u ulozi kralja. Pravila igre nigde ne spominju da je to dozvoljeno, ali šta ćeš - život, Univerzum i sve ostalo...


"Also sprach Zarathustra", reče Niče, sklopi šahovsku tablu i zagleda u ambis koji mu uzvrati pogled, pa doda: "Pazi se da u borbi protiv Zveri i sam ne postaneš zver". 

p.s.
Izeš takvu partiju života gde prvi potez povuče policija preskakanjem piona. Prečesto ne izađe na dobro, na kraju.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...