Saturday 27 August 2016

Twist & Shout


Zašto je Gospodar Vučić toliko odlepio posle Olimpijade, pa napravio niz grešaka koje su nedopustive nekome ko se naokolo izdaje za vrhunskog stručnjaka za marketing, spin doktora i prodavca magle? A jeste napravio, i svako ko se tim poslom bavi to vidi čak i iz onog aviona kojim su naši sportisti morali da obiđu pola sveta do Srbije, dok se Gazda malo sabere i smisli šta dalje.

vrtiguzi

Shvatio je da ga je glupi Avgust Nikolić zajebao kao malo dete. Kralj Tomislav I od Bajčetine i kraljica-Dragica Livadska su započeli kampanju za predsedničke izbore a da to AV nije na vreme prozreo, još manje odobrio. Započeli su je u Brazilu za smešnih 20 hiljada evra, pod firmom troškova predsedničke kamarile za službeni put u inostranstvo - smešnih za tu svrhu, iako građanima Srbije uopšte nije do smeha. Smešnih, jer je to duplo manje od pojedinačnog iznosa kojim je Aleksandar I Wolfenstein pokušao da podmiti osvajače medalja. Smešnih, jer su trenutno objavljeni ukupni troškovi priglupih RTS urlatora (kojima je to nažalost#1 i posao) jednaki ukupnoj sumi kojom vlast podmićuje samo dve kompletne reprezentacije koje su u ekipnim sportovima osvojile medalje (da podsetimo, odličja ne dobijaju samo sportisti već i stručni štab, ukupno dvadesetak njih po ekipi). Kao nažalost#2, ne sme se zaboraviti da te bonuse plaćaju ne samo poreski obveznici već i bolesna deca time što im nema leka u državi u kojoj njihovi roditelji plaćaju porez i doprinos za zdravstveno osiguranje.
Vučić nije odlepio zbog Prlainovića ili prepletenih prstiju vaterpolista, ima on za to kompenzatore među podobnim sportistima; oni su ga samo dodatno dotukli kada je shvatio kako je Nikoliću jedino bitno da ga u što većoj meri negde vide, da mu čak nije važno ni šta tom prilikom kaže, lupeta ili samo odzeva. To isto radi i Vučić, ako izuzmemo konstantne napade logoreje i javnog svađanja sa konsultantima u glavi - pa?
Nikada ne treba smetnuti s uma da je Tomislav barem duplo manje glup nego što se pretvara, kao i da je pokvareniji i podmukliji više nego što se to da zamisliti. Nikolić savršeno dobro zna da ne ume "lepo" da priča, ni da se dobro ili precizno izražava, ponaša, čak ni da se smeje, i zato koristi svoje jedino oružje - ono koje uvek pali u palankama: da bude "viđen", a to je životna želja svakog seljobera koji se uspne na vrh prvog brda i pomisli da je nahvatao los cojones divinas. U tom sportu je Tomislav Nikolić apsolutni prvak u odnosu na mr. Naduvenka.
Ako će nešto dotući Vučića, to će biti kradikalsko palanaštvo koje se okrenulo protiv njega.


Nisu "novine" tek tako, par dana po okončanju Olimpijade, krenule u frontalni napad na Tomu I ne bi li ga sprečile da postane Toma II. "Nikolić nema podršku SNS za kandidaturu" - podrška, to je ono čega se Vučić naročito plaši, jer zna da u Velikoj Partiji (koja će po padu sa vlasti, koji i nije tako daleko kao što se misli) najgoru opoziciju njemu (to je ujedno i jedina opozicija koju on vidi) predstavljaju svi oni koji nisu namirili neko svoje lično teranje ili nisu dobili radna mesta šakom i kapom obećavana. Takvi nikada nemaju dovoljno petlje da napuste Partiju ili čak prebegnu u neku drugu - baš to je jedina svrha silnog obrušavanja na mrtvog "žutog" konja i DJBnike: homogenizacija u strahu od nevidljivih neprijatelja, jer se nikad ne zna kada će "to" da oživi (jasno je da se Vučić opasno loži na Orvela i Zamjatina). Dakle, ako nema prebega van Partije, biće ga - i to masovno - unutar nje. Kome? Pa onom ko formalno u njoj nije, a jeste i još uvek vuče određene konce vlasti.
Vreme srećnog tanga AV+TN je prošlo, početnog igranja na dvolično šibicarsko farbanje Istoka i Zapada. Danas, prorežimski tabloidi napadaju/prozivaju Nikolića (u formi "dobre obaveštenosti" neutralnog tona, jer nikad se ne zna) da "ima podršku Putina" (zabole ga, ima taj u srpskom dvorištu svoje kerove, Toma mu je samo privremeno dobrodošao lajavac s druge strane plota). Zatim sledi "Toma foteljaš ruši Vučića preko Vaterpolo saveza, jer ćerka njihovog predsednika radi u Tominom kabinetu"... ova nezgrapno i ishitreno sročena budalaština izazvala je kontraefekat - sportiste ne smeš nikako da napadaš sa pozicije vlasti, ni po koju cenu, i zato je došlo do poznatog "revidiranja stava" glede sportista, napada na neke novinare, pa sa njih na korisnike društvenih mreža na internetu. Ukratko, na ološ. Naravno da tu nije kraj, pa se zatim u novinama pojavio naslov "Nikolić - zajednički kandidat opozicije"...
Šta smo ono rekli u jednom od prethodnih pasusa?
To.

moša!

Vučić je u svom obraćanju novinarima između redova ološem nazvao i članove Jedine i Velike Partije, mangupe u svojim redovima koji mu uzrokuju nove napade migrene. Ko ima vremena i živaca (dakle, skoro niko) neka detaljno pogleda predmetnu KZN i dobro obrati pažnju šta je sve Premijer tom prilikom izgovorio, pa onda neka složi određene kockice koje su bile zamaskirane frazama "ja sam rekao da nisam rekao da sam rekao... novinari ... ološ ... društvene mreže ... nedostojni ljudi". Sve to se itekako odnosi na članove SNS koji se previše migolje u blatu koje im je Regent Srbistana podario.
U napadu panike, Gazda je čak naredio svojim kerovima da umuknu sa lajanjem na takve iste sa hrvatske strane. Smetaju mu dok razmišlja gde je omanuo i kako je to njemu moglo da se desi. Kako da ispravi grešku koja ga može koštati besplatnih termina za sumanute monologe pred kamerama. Pored već postojećih paranoja, koje su glavni razlog zašto ne učestvuje u duel-emisijama, sada se pojavila još jedna koja izaziva sve veću glavobolju: a šta ako se u nameštenim TV monolozima nekome (pa čak i njemu) slučajno omakne tema Tominog početnog uspeha u predizbornom nadgornjavanju?
Zbog toga, prvenstveno, treba ućutkati RTS i ta hajka je počela kada i ona na tviteraše.


Podrazumeva se da ni "provera finansijskog poslovanja fondacije Dragice Nikolić" nema ama baš nikakve veze sa ovom pričom. Jok, uopšte.
Gradeći Srbiju u kojoj je poštečeno stečeno znanje (i pripadajuća mu diploma) postalo nepoželjno, državni diplomac Vučić je sebi oko vrata namakao sopstvenu omču - ne mora čak ni pada sa vlasti, dovoljan je gubitak kontrole - dopustio je da ga prejaše posedovalac vikend akademskog zvanja stečenog u jednom od inkubatora naprednjačkih kadrova. Onih istih kadrova kojima se okružio Vučić. Ako ga je jedan, taj i takav Toma Nikolić, preveslao, kakva li je tek paranoja u strahu od onih, tih i takvih, koji makar znaju gde i kada su te svoje diplome pribavili?
Nije prvi put u istoriji da se neko okruži budalama kako bi ispao što pametniji, kao što neće biti ni prvi put u istoriji da takav baš zbog toga tresne o zemlju. I to svom snagom, u veoma bliskoj budućnosti u koju je verovao. A budale oko njega izvuku guzice, netorpedovani...
Po starom dobrom oprobanom Miloševićevom receptu, sa lanca je pušten i Šešelj. Mada, i taj se nešto ućutao čim je dobio diplomatsku putovnicu zastupnika srpskog Sabora.

predsednički kandidati

OEBS u svom izveštaju o ovogodišnjim vanrednim parlamentarnim izborima, sa puna četiri meseca zakašnjenja objavljuje kako postoji niz vrlo ozbiljnih nepravilnosti i kršenja zakona na svim nivoima, kao i da je za sve to odgovorna aktuelna vlast u Srbiji.
Udarci po prstima pljušte jedan za drugim, iznerviralo bi to i nekoga sa daleko jačim živcima. Postaje zaista gusto, čim se ponovo vitla prugastom košuljom za Dinkića.
Postojeći pramenovi parlamentarne opozicije (ona vanparlamentarna stranačka ne postoji, ovoga puta su svi uspeli da se uvuku u skupštinsku kafanu) u svemu ovome i da hoće ne mogu da nađu šansu za promenu vlasti u svoju korist. Ukoliko u svojim usijanim tintarama imaju i sumanutu fiks ideju zajedničkog antivučićevskog nastupa po svaku cenu, valja ih podsetiti da bi takva "koalicija" u slučaju izborne pobede dala efekte nemerljivo puta gore od onih koji se spočitavaju nesrećnom DOS-u koji je u samom svom osnivanju imao problem disfunkcionalnosti; ovi ne bi ni želeli da funkcionišu, baš zato što bi se kao takvi okupili oko jednog sumanutog cilja: obaranje trulog drveta koje će ionako samo pasti. Aleksandar I za njih već ima spremnu taktiku, do sad višestruko oprobanu u praksi. Za promenu, mogli bi da ga uhvate na spavanju i prvo promene sebe. Pitanje je da li bi i kakav odgovor Vučić imao na takav potez.
Verovatno bi opet sazvao vanrednu KZN, negde između ponoći i prvih petlova.


Problem su građani Srbije, kao prava opozicija i jednima i drugima. Ponekad čak i sebi. Zato je, u strahu od Žute Patke, kradikalski režim uhapsio Pileta po istoj matrici kao onu drogiranu budalu u slučaju "kantrimen".
Istorija nas uči: kada takvi režimi i Vođe, poput našeg, jednom počine ključnu grešku i kola im krenu nizbrdo, to pokreće lanac daljih i sve bržih kikseva iz koga se oni teško ili nikako ne mogu izvući. Bitno je uočiti taj trenutak, pratiti njihove i pametno planirati svoje naredne poteze. Istorija se uvek, bez izuzetaka, ponavlja. Toliko čak i kradikali znaju, pa zato tolika frka, vrciguz i cika.
Twist and Shout, al' po srbistanski.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...