Saturday 3 September 2016

Počela škola


Septembar, počela škola.
Da sumiramo prva dva dana početka nove školske godine, na osnovu novinskih vesti:

Novi Kneževac (Blic): "Od 1. septembra..."


Mozak koji je smislio ovoliku pamet kaže da će to biti samo privremenog karaktera. Privremeni karakter je omiljena forma konačnih rešenja. Btw. sličnu akciju "spašavanja lokalnog budžeta" najavljuju i u kladovskoj opštini. Jebao vas Tito, i mrtav, u prazne glave lopovske.

Zatim... (Kurir)


Na ovu vest niko normalan ne može da ostavi drugi komentar osim saučešća majci i celom društvu - zato što je užasavajuća. Zato što niko normalan ne dovodi građane ove zemlje i njihovu decu do tačke u kojoj im život više nije važan. Samoubistvo može da počini samo osoba kojoj život više nije važan ili neko ko ne želi da se preda zlu. Ko misli da ovom detetu život nije bio važan, ni sam nije normalan.
Ti uporno želiš da ideš u školu ali još upornije ti ne daju, objašnjavajući da je par hiljada dinara socijale mesečno dovoljno, jer takav je zakon, takav je ministar, takva je Srbija.

... i zato:


O ovom "slučaju", koji je odrađen po matrici poznatoj više od 80 godina, tek će biti reči. Za RTS je to bio "incident" (uspeli su već da revidiraju tekst na svom sajtu, dodaju novootkrivena sitna crevca i prevaru); Blic je pre RTS otkrio da istina ima dve strane i da se prebijeni daskal "ponašao nepedagoški" prema koleginici pa je njen dečko morao da ga još nepedagoškije prevaspita, kao i da je "nastavnik slagao da su ga tukla trojica naručenih fašista zbog odbijanja da ćuti o događajima u školi". Blago nama sa vama.
Postoji i drugačija priča, ali to je sve ionako propagandno maslo ološa, mrzitelja i bagre blogerske, tviteraške & fejsbukerske što ih plaća Soroš. I zato, pustimo državne organe (u koje svi imamo bespogovorno poverenje) da odrade svoj posao i utvrde da je ubica batler.

***
Da... septembar, počela škola.
Počela je škola i to baš ovako - dok su Srbi upijajući TV i novinske bljuvotine tri dana vrištali i histerisali "jao, jao, samo da ne bude rat, vidi ti šta se dešava, ovi će naprave nešto, jao, jao"... oko njih se nastavlja građanski rat koji je započet odavno, krajem XIX veka, i koji nesmanjenom žestinom besni punih 130 godina. Zato i ne čude komentari na Blicovom portalu povodom vesti o prebijanju profesora koji neće da ćuti, sve u stilu "ko je jebe što su je silovali, sama se izazivala" ili još preciznije - "zaista nije bilo u redu da im lupaju lokale i biju ih po ulici, ali i ti Jevreji su sami krivi - što nisu sedeli kod kuće, što izlaze napolje i izazivaju se". Došli su zato u kuće, da biju.
Za Nimelera i dalje nema mesta u srpskim školama, baš kao ni za Orvela.
A počelo je nedavno, (opet) sa knjigama i po proverenoj formuli.
Deci uskraćuju ono malo preostalog komfora koji im roditelji sve teže mogu da obezbede.
Ubio se učenik koji nije mogao da plati odlazak do škole.
Nastavniku razlupana lobanja, polomljeni prsti.
Kada na ova tri "slučaja" sa početka školske godine, pored hapšenja polovnih udžbenika dodamo i najavljeni neodržani štrajk prosvetara, koji je državna propagandna mašinerija odmah omalala kao "prostačku kuknjavu za parama" (jok, nego za šta drugo - prosvetni radnici su pretvoreni u robote koji umesto da uče decu samo dolaze na radna mesta kako bi im upisali šihtu kojom će opravdati nadnice, i ništa više), jasno je kakva će biti školska godina pred nama i kako će se završiti - ako se još danas nije završila.
Da li vas je strah šta bi u ponedeljak mogle da budu "školske" vesti?
Strah.
Da, da, nastavlja se "škola".
Ili, možda je bolje reći: kazneno-popravno prevaspitavanje celog društva i to od malih nogu?

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...