Thursday 22 September 2016

Poštovani viši inspektore Beševiću


Tanjug. Tačno
BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i glavni gradski urbanista Milutin Folić došli su danas na posao bicklom u okviru akcije takmičarskog karaktera "Samo ne autom". Prema rečima organizatora, udruženja "Bajsologija" i UNDP Srbija, ideja akcije je da se  aktiviraju sugrađani koji svakodnevno idu na posao kolima da pređu na bicikl ili pešačenje.
"Lepše je biti na biciklu i provozati se pogotovo kada je ovako lepo jutro u Beogradu nego u kolima", preneo je svoje utiske gradonačelnik.
Danas se, inače, obeležava i Svetski dan bez automobila.


Gornji skrinšot je, naravno, fejkovan baš kao što je to i deo Tanjugove vesti koji se odnosi na gradonačelnikov dolazak na posao biciklom. Kako?! Zašto?!
Zbog...
Tanjug je ovu vest objavio na svom portalu u 10:05. Svako ko iole zna kako se objavljuju vesti na internetu (poznaje proceduru obrade teksta i fotografije, kako se pravi slajd-šou ili ubacuje video snimak, upoznat je sa redosledom poteza od unosa podataka, preko njihove obrade, kontrole lektora i urednika, pa do konačnog koraka kada sve to postaje vest), zna i da je za ceo ovaj posao potreban najmanje jedan sat kako bi se on valjano uradio; najčešće je to više od sat vremena. Hajde da zažmurimo na notornu činjenicu da se kod nas vesti pišu unapred i po 24h, sve to već složi u internet-stranicu i samo se čekaju fotografije pa da se potom sve objavi. Nije prvi put u istoriji naših "medija" da se stvarni događaj razlikuje od onoga što piše u tekstu - u slučaju kalemegdanskog koncerta Bilija Ajdola se to desilo u najdrastičnijoj varijanti, kada su koncert opisali i objavili tekst a da koncerta uopšte nije bilo jer je otkazan zbog kiše. A tek pad helikoptera...
Međutim, ovde to nije slučaj.
Ovde se svesno obmanjuje javnost iznošenjem neistine kako bi se neki od pripadnika političke elite prikazao u što pozitivnijem svetlu (naročito ako je konstantno obavijen dimnom zavesom nejasnoća iz sopstvenih kontradiktornih izjava i poteza, i to naročito BGH20 isparenjima). Od polupostojećeg i kvaziprivatizovanog Mirkovićevog "Тањуга" se ništa drugo i ne može očekivati, baš kao ni od horde kvazimedija koji njihove vesti plasiraju bez ikakve provere.
Pa kako sad, zašto ta mrziteljsko-ološka tvrdnja da Siniša Mali nije na posao došao biciklom, iako se lepo vidi na slikama?
Uopšte se ne vidi, niti je lepo. Na fotografijama koje je objavio Tanjug (čitajte ovo kako hoćete, ionako je besmisleno) vidi se kako on vozi bicikl po kaldrmisanom prilazu Skupštini grada. Pa? Kako bre 'pa' - pa to ne dokazuje ama baš ništa. Međutim...
Ako je vest objavljena u 10 sati i ako im je trebalo nekih sat vremena da je urede pre objavljivanja, to onda znači da su fotografije načinjene i izjave uzete sigurno pre 9 sati. Odlično, to je taman pre početka radnog vremena. Dakle - mogli su da ga snime kako dolazi na posao biciklom.
Ali nisu, jer on to nije uradio. Barem ne onako kako je želeo da bude prikazano.
Na fotografijama koje su načinile druge agencije, ekipa na biciklima očigledno tek polazi u "vožnju" ispred ulaza u gradsku Skupštinu, vozi par krugova oko travnjaka i leja sa cvećem na prilaznom (kaldrmisanom) putu, pa se onda vraća ka ulazu - pardon, dolazi na posao.
Baš lepo. Međutim, ko to dolazi na posao biciklom obučen samo u košulju? Ako znamo da Siniša Mali živi na Zvezdari, da mu do posla čak i po pustim beogradskim ulicama biciklom treba najmanje dvadeset minuta i to brze vožnje - a da se pritom uopšte nije oznojio, to znači da je na posao morao da krene negde između 8 i pola devet kako bi stigao na vreme i pred kamere Tanjuga. Po strani ćemo ostaviti opciju da su BGradonačelnik & svita imali kolektivni hirurški zahvat ekstrakcije znojnih žlezda, pa su im zbog toga košulje suve. Ali, kako onda uklopiti podatak da je u četvrtak ujutru, u navedeno vreme (između 8 i 9 sati) spoljna temperatura bila +8
˚C (podatak sa interneta)?
Ko normalan vozi bicikl po toj temperaturi samo u košulji, mokar od znoja, jurca da stigne na posao jer ga tamo (kao šlag) čekaju novinari i foto-reporteri koje već hvataju pundravci što ga nema jer su ih urednici pritisli da vest objave što pre?
Ma da nije on došao pre novinara na posao, onako - "premijerski", jer su svi ti novinari ionako poznati kao lenji, bilo mu ih je žao da ne dobiju otkaze pa je rešio da još jednom dođe? Na posao, jelte. A oni da slikaju. Pa da objave. I da svima bude lepo.
Kako da ne.
Akcija "Samo ne autom" je zaista dobra stvar, i dobro je kada tako nešto ima podršku sa najviših državnih i gradskih položaja. Međutim, sve pada u vodu kada ti isti položajnici odluče da ni po koju cenu ne propuste priliku za ličnu promociju, glumatanje "običnosti" i "zabrinutosti" za globalno-lokalne probleme. Tada - obavezno - i najbolju nameru pretvore u najobičniju cirkusku predstavu kojoj ne aplaudira niko osim dežurnih lupača lajkova, bacača kletvi i GBH pretnji.
Ovako sročena i objavljena "vest" nije ni glupa niti smešna. Ovo je čist bezobrazluk, prostačko smatranje idiotom svakoga ko je pročita, zbog čega je nemoguće uz nju postaviti drugačiju i prirodniju ilustraciju od aktuelne.
Tanjug. Netačno

p.s.
Poštovani viši inspektore Beševiću, vaša rečenica iz "Crnog bombardera" još uvek važi. Oživela je svom snagom, u budućnosti u koju ste onomad (za razliku od nas) vi verovali. I dočekali.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...