Thursday 24 November 2016

Poslednji četvrtak pred Crni petak


Danas je Dan zahvalnosti (Thanksgiving day), tradicionalni praznik u Sjedinjenim Američkim Državama. Obeležavaju ga svakog četvrtog novembarskog četvrtka u znak sećanja na prvu uspešnu žetvu koju su evropski doseljenici pre nekih 400 godina ostvarili zajedno sa indijancima, sa kojima su tada još uvek živeli u kakvom-takvom miru.
Danas se u SAD ovaj nacionalni praznik obeležava uz tradicionalnu večeru na kojoj serviraju one polunojeve od severnoameričkih ćurki.


Danas je i poslednji četvrtak u mesecu (ove godine je to istovremeno i naš četvrti četvrtak), dan kada srpski premijer tradicionalno odgovara na pitanja narodnih poslanika. Poslovnik Narodne skupštine Republike Srbije, u svom 205. članu kaže sledeće: "... poslanička pitanja postavljaju se Vladi, u prisustvu članova Vlade, svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, na sednici koja je u toku, od 16 do 19 časova, kada se prekida rad po dnevnom redu." Međutim, to se (opet) neće desiti - sednice danas nema. Morao je hitno da ode kod tetke u Vašington, valjda da glumi ćurana. Za lekove nisam siguran.
Umesto da bude zahvalan Skupštini koja ga je izglasala, on ima pametnija posla. Zato što je pametan. Tradicionalno.
Ovaj dan kod nas treba proglasiti za praznik Dan grabežljivosti (Thanksgrabbing day).


Danas je po crkvenom kalendaru i neki Sv. Mrata, kada ne treba izvoditi ovce iz tora.
Znači, zato nema sednice...


Elemdaklem: neko ima ćurku, neko ovčice a neko je ćuran. Kako god bilo, sutra je svima Black Friday.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...