Saturday 25 February 2017

A tko još ne želi biti milijunaš


Baš zato što je predizborna histerija (za još uvek neraspisane izbore) u punom zaletu i sve jače vrišti, umalo da zaboravimo jedan događaj koji se desio u ovo vreme pre tačno osam godina. Ima veze sa nekima od potencijalnih kandidata za predsednika Srbije, baš kao što ima veze i sa ponašanjem tadašnje vlasti koja je direktno odgovorna za nastanak i dolazak ovih koji sada vladaju.
Ima veze i sa cenom kojom je (možda) alavog Nikolića  nedavno namirio još alaviji Vučić.
Ima veze sa svima nama, jer niko drugi osim svih nas ne plaća svinjarije ovih krvopija koje se foliraju da nisu isti i svađaju one kojima kradu živote već decenijama bez prestanka.
Veoma su zanimljiva imena koja su tada bila spominjana, šta i gde su tada bili a šta i gde su danas.


GRAĐANSKI KRUG

Milion dolara. Zelembaća. Bucks.
Državni budžet izdvaja toliko od narodnih usta da bi Vlast platila blagonaklonost Hilari Klinton po pitanju Srca Srbije. Ili da joj makar umanje gorušicu čim joj neko spomene Srbiju, zemlju koja joj je "pobedila supruga".
Mislio sam da onog kvazipripadnika studentske razmene nazovem bitangom. Ali, zašto bih? Prave bitange pljačkaju građane Srbije, ugrađuju se i još (bez da trepnu) tvrde da je to dobro po sve nas.
Kao prvo: tog disko-šibadžiju treba podhitno i bezuslovno isporučiti američkim istražnim i sudskim organima, da završi školovanje koje je tamo započeo.
Drugo: kompletan Konzulat Srbije u SAD poslati na robiju da odradi tih 900.000$ obeštećenja porodici školskog druga, po važećem cenovniku za zatvorski dan. Ministru inodela Vuku Jeremiću, poseban tretman - za kaznu ponovo u školu, ali da mu ovoga puta Boris Tadić ne bude razredni.
Treće: preostalih 100.000$ namenjenih ugrađivanju, nalaze se u koferčetu - neka ih odatle uzmu slobodno, ima još podosta toga tamo.
Jedino bi to bio patriotski čin vlasti, u interesu građana. Jedino bi se tako i gospođa Klinton morala zamisliti da li je Srbija, ipak, na putu da bude normalna zemlja, umesto standardne i odavde pothranjivane slike o zemlji švercera sopstvenih i tuđih života. Svaka druga opcija, poput otkrivene "državne tajne", neminovno vodi onome iz naslova predloga: mislite da se neće naći neko pametan da zapita ko će platiti PDV na milion zelembaća, ili makar na onih 900 hiljada. A šta sa preostalih 100 kila para? Ništa, to ide po stopi za porez na lična primanja. Jedini je izlaz da se svrha uplate proglasi za humanitarnu pomoć, "zbog interesa građana". 

Srpsko pravosuđe u koaliciji sa srpskom diplomatijom traži da svaki državljanin ove male nesrećne i umorne zemlje treba da plati po 10,5 neoporezovanih dinara (do sume od milion dolara, US naravno) harača, kojim bi se kupila štrokava savest - od konzula i službenika ambasade u USA, pa sve do ministra inostranih poslova. I sve to zarad odbrane nacionalnog interesa, oličenog u disko-kabadahiji, koji bi u mrskoj fašističkoj Americi da studira, igra basket ali i da pomalo prosipa mozgove.
Lepo se na slici vidi ko je u pravu: ništa ne može da zaseni taj plavooki patriotski pogled uperen u nebesa ali i u suštinu nacionalnog interesa i novčanika. A onaj sa naočarima, šta je mislio da će tako da prikrije taj odsutan pogled, bez ideja, bez istorije (da se manemo geografije), bez prošlosti koja je osnovni preduslov za budućnost. I pored debelog rama, odaje ga taj čkiljavi pogled masovnog ubice, ta kanibalistička lubanja, ta faca koja se nikada nije nasmejala.



Njihovo dete je neko pokušao da ubije. Neko naš. Onaj što ga zovu "million dollar baby".

DANAS

Svaki stanovnik Srbije izdvojiće 10,5 dinara za odštetu porodici američkog studenta Brajana Štajnhauera, kojeg je u junu prošle godine povredio srpski državljanin Miladin Kovačević. Naime, na sednici Vlade u četvrtak odlučeno je da se usvoji predlog Ministarstva spoljnih poslova da se isplati odšteta od 900.000 dolara, ali i kaucija za Kovačevića od 100.000 dolara.

DAČIĆ: Niko nema nameru da brani Kovačevića, ali Srbija treba da se oslobodi odgovornosti, jer je garantovala da on neće napustiti SAD.
ZEKIĆ: Nećemo reći ko je bio izvor, pa makar nas sve uhapsili ili zabranili list.
Nakon što policija o rezultatima današnjeg informativnog razgovora s novinarima dnevnog lista Borba obavesti republičko javno tužilaštvo, očekuje se, kako je i predviđeno po proceduri, da to tužilaštvo policiji da nalog za razgovor i sa nadležnima u Vladi Srbije, kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za odavanje državne tajne u slučaju Miladina Kovačevića, kažu za Danas iz policije.

Srbija će platiti milion dolara zbog jedne kafanske makljaže u Americi. Vest nije ni potvrđena ni demantovana. Proglašena je za državnu tajnu. Policiji je naloženo da ispita ko je odao novinarima odluku Vlade da od svakog građanina naplati deset i po dinara kako bi isplatila odštetu jednom Amerikancu. Ko god je odao, Vlada ne poriče da će Brajanu Štajnhaueru biti isplaćeno 900.000 dolara kako bi odustao od tužbe protiv Miladina Kovačevića. Ne poriče ni to da će nekome biti isplaćeno dodatnih 100.000 dolara koje je Kovačevićeva porodica uplatila kao kauciju za njegovo puštanje.

VREME

Kada je u decembru 2008. (taze pušten iz pritvora) obišao Skupštinu Srbije, Miladin Kovačević je okupljenim novinarima izjavio da je u parlament svratio "kao jedan sasvim običan građanin kog interesuje kako funkcioniše država". Ako je tada iko i poverovao u to obrazloženje, sada mu je verovatno jasno da je Miladin Kovačević sve samo ne običan građanin tek fakultativno zainteresovan u rad državnih institucija.
Njegova "školska" prekookeanska tuča uznemirila je, osim njegovih, i roditelje povređenog Brajana Štajnhauera (za koje se tvrdi da imaju debele veze u američkom Kongresu i šire), diplomatske predstavnike Srbije i SAD, američku državnu sekretarku Hilari Klinton i Vladu Srbije. Zarad smirivanja duhova i popravljanje međudržavnih odnosa, srpska vlada je odlučila da iz budžeta izdvoji milion dolara, tu odluku je proglasila za državnu tajnu i uzdala se da će sve proći u najstrožoj diskreciji.
Da je Miladin Kovačević oštar i sve veći kamen u srpskoj diplomatskoj cipeli, potvrdio je u ponedeljak uveče na nacionalnoj televiziji i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, koji je navodno i inicirao strogu poverljivost rešavanja tog problema. On je podsetio da Kovačevića od izručenja štiti Ustav Srbije i istakao da će vlada dati sve od sebe da problem reši u okviru zakona. Problem je u tome što se Miladin ogrešio o zakone obeju država, zbog čega obe polažu pravo da mu sude.
U međuvremenu su američke vlasti srpskom pravosuđu ustupile predmet (ali ne i slučaj!) protiv Miladina Kovačevića. Na osnovu tog predmeta republički javni tužilac krajem oktobra izdaje nalog za Kovačevićevo hapšenje. On iz pritvora izlazi posle 52 dana, s bradicom a la Abraham Linkoln i, kako reče, željom da se odmori od svega. Tri dana nakon izlaska iz pritvora teatralno je, u pratnji radikala, prošetao Skupštinom.


Otimanje Srbije i SAD oko Miladina Kovačevića traje, dakle, još od juna 2008. Prvo ga je "potraživala" Kondoliza Rajs, a onda ga je na sebe preuzela Hilari Klinton. Kako tvrde američki mediji, pritiskanje beogradskih vlasti da plate obeštećenje Brajanu Štajnhaueru bila je jedna od prvih stvari koje je Klintonova uradila pošto je stupila na dužnost šefice Stejt departmenta. Ipak, portparol Stejt departmenta Robert Vud tvrdi da "nije obavešten" o njenoj ulozi u pregovorima oko Miladina Kovačevića, ali ističe da će, bez obzira, američke vlasti nastaviti da pregovaraju sa vlastima u Srbiji na tome da on bude izručen SAD. Sve vreme, otkrivaju dalje američki mediji, američku stranu u pregovorima zastupa ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter, a srpsku državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen. Manter se uzdržao od bilo kakvih izjava, dok je Slobodan Homen, iako u ponedeljak nije želeo da komentariše svoju ulogu u pregovaračkom procesu, krajnje optimistično poručio da je siguran da će se Miladinu Kovačeviću suditi u Srbiji i da bi to suđenje trebalo da počne u narednih nekoliko meseci.
Ukoliko je suma od jednog miliona dolara tačna, ispada da svaki građanin Srbije radi saniranja diplomatskog skandala treba da participira sa jedanaest dinara. Toliko, otprilike, košta obična crna kafa u skupštinskom bifeu. Slobodan Homen nije potvrdio isplatu, ali je pragmatično primetio da je nesmotreno ugroziti odnose dveju država i godišnju pomoć od 60 miliona dolara kao i stotine projekata koji od tih para zavise zbog propusta dvojice službenika. Roditelji Brajana Štajnhauera su izračunali da je za oporavak njihovog sina 900.000 dolara odgovarajuća suma, ali kome onda i zašto ide 100.000 za kauciju plaćenu pre devet i po meseci?
Sme li država, kao što je upitao zaštitnik građana Saša Janković, rešavanje propusta državnih službenika uopšte da kvalifikuje kao tajnu, ako se taj propust rešava novcem poreskih obveznika?

***
Građanin-milioner Miladin Kovačević je kasnije ipak bio upućen na izdržavanje zatvorske kazne, odakle je izašao nekoliko dana pre punog isteka kazne zahvaljujući amnestiji od strane predsednika države Tomislava Nikolića - takođe budućeg milionera.


Građanin-premijer Vučić je, po svemu sudeći & u duhu državnotajne jeremićevske tradicije po leđima građana, takođe malo milionski podmazivao dinastiju Klinton. Takođe, ovih dana je i pao (konačni?) dogovor o namirenju odlazećeg predsednika Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, nasrćućeg kandidata za presto države. Dogovor je pao i to opet milionski, sudeći po Coraxovoj karikaturi. Ehm, taj Corax nikako da bude miran unutar svoja četiri zida, nego samo crta i izaziva se...
Šta povezuje Vučića, Nikolića i Kovačevića?
- Radikali i milioni.
Šta povezuje Jeremića i Kovačevića?
- Milion, Klinton i bruka.
Šta povezuje Jeremića, Vučića i Nikolića?
- Predsednička fotelja, Boris Tadić, (opet) Klintonovi i (opet) milioni.
Umalo da zaboravim, kroz svaku od gornjih pitalica slobodno možete (ako uspete) da provučete i Ivicu Dačića, taj je bio i ostao mirođija u svakoj od njih.
Kviz "Milioner" i dalje traje. Možda ne na malim ekranima naših TV prijemnika, ali iza njih svakako.

Tričavih 10,5 rajhsdinara bez PDV-a po glavi stanovnika Republike Srbije više niko ne spominje, niti se zna njihova stvarna sudbina. Možda je tako i zbog onog kursa, iz prethodnog blogposta.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...