Thursday 9 March 2017

Istorijska čitanka i kamen SPOticanja za ponavljače


Istorijska čitanka (post #94 11.03.2009) - odlomak:

Mlađe Kameno doba

Počinje 9. marta 1991. godine, tačno u podne, kod Konja. Dolazi do procvata civilizacija začetih u prethodnoj eri. Osnovni građevinski materijal toga doba bila je granitna kocka.


Po pitanju faune, ovo je period vladavine jedne vrste toplokrvnih svaštojeda pod latinskim imenom Lupus Barbanegri Ondulatio, od koga je malo potom izmutirao i bezdlaki varijetet Kumus ex sine barbi Radicalis.


Za početak ovog perioda karakteristične su velike atmosferske promene, naročito pojačana koncentracija gasova poput suzavca i hlora, nepogodnih za razvoj uglavnom opozicionih vrsta živog sveta. Načinjen je i ogroman napredak u razvoju industrije, onoga dana kada je izmišljen gumeni metak. Primećeno je da je svaki primerak živog sveta, ukoliko je toga dana kada je počela era udahnuo makar jedan molekul suzavca, do kraja života sebi nikako više nije mogao da izbije iz glave nekakve podmukle primisli o navodnoj slobodi, pravdi i boljem životu. Kroz nekoliko narednih istorijskih perioda (o kojima učimo u nastavku časa) pokušano je više različitih terapija, poput polivanja hladnom vodom ili češljanja&oblikovanja frizure pendrekom, ali uglavnom bez nekog preterano uspešnog ishoda - čak je primećeno da se ta pošast vremenom sve više širila.


U biljnom svetu je zbog zagađenja došlo do naglog odumiranja velikog broja jedinki jedne drvenaste kategorije iz familije bescvetnica lat. penzos, posebno u periodu do 24. januara 1994. godine.


U to doba, uspešno je sa ovih prostora proterana vrsta karakteristična po podmuklom ponašanju, oličenom u podmetanju stabilne valute i (što je bilo najgore) zamalo uspešnim učlanjenjem SFRJ u Evropsku Zajednicu. Da bi se potrli efekti ovako perfidnog ponašanja, bilo je neophodno usmrtiti nekoliko stotina hiljada jedinki tokom narednih godina. Međutim, efekti su bili daleko od zadovoljavajućih u poređenju sa konačno ispostavljenom fakturom za troškove.

A onda je posle Mlađeg kamenog na ovim prostorima zavladalo Ledeno doba...

&

Dva dana nakon vanrednih lokalnih izbora u Negotinu, održanih 7. marta 2010. godine, blato, mulj i anđeli garavih lica su isplivali na površinu bare i krenuli da ekspresno ovaploćuju svoje omnikoalicione potencijale i kopulacije:

Kamen SPOticanja (post #342, 09.03.2010) - demiparafraza:

Abrovi - pardon, informacije - kažu da su povučeni svi prigovori na rezultat nedeljnih izbora, te da nikakvog ponavljanja neće biti. Nezvanični rezultati će postati zvanični. Dakle, imaćemo lokalnu vlast koju će tvoriti: DS+SPO+SPS+PUPS+JS+VDS+SDPS
Konačno ćemo i javno imati u vlasti SPS i SPO zajedno, najzad i u Negotinu. Pa dokle bre to samo u Beogradu?! Dve decenije međusobne teške rovovske (i to ne samo političke nego i zaista krvave) borbe - bačene niz vetar, popišane i posrane. Popljuvane.


Voleo bih kada bi to moglo, da ih sada ovakve kakvi su, u koaliciji na svim nivoima, teleportujem unazad kroz vreme u 9. mart 1991. godine. Onaj dan, kada se u Beogradu umesto vazduha mogao da diše samo suzavac i ko zna kakvi sve još bojni otrovi. Na Trg, kod Konja, tačno u podne toga dana. Pa da vidim da li bi ijedan od njih sadašnjih izvukao živu glavu, bez obzira da li bi tresnuo među Vukove ili Slobine ljude. A i taj Vuk ... nije više čak ni vučjak, ne bi se taj reksovski bacao da svojim telom od kučki agresorskih zaštiti Druga Slobu, pazite šta vam kažem. Dresura je u pitanju, garant, ne znam šta bi drugo moglo da bude.
Nego, šta bi sa čuvenom sepeo-knjigom "Na trgu kod sata" (objavljenom 2006) o zimskim demonstracijama 96/97 u Negotinu? Čemu njeno postojanje? Zar "to" više nema nikakve veze sa 9. martom '91? E pa obrišite guzice njenim listovima, drugovi sepeovci, jer ste zaista od nekadašnje gospode (p)ostali samo njihovi drugovi.


Drugari, tatatatira.
Eh, dragi moji Negotinci ...
Kad smo već dotle došli, šta mislite zašto je bivša predsednica opštine Radmila Gerov za svoga vakta posklanjala svu kaldrmu sa glavnih ulica Negotina, i instalirala novi centar od štampanog betona? Uklonila je sve te silne granitne kocke kako bi SPO i SPS danas mogli konačno da zajedno tvore vlast i prestanu da se istima gađaju. Uklonila je taj jedini kamen spoticanja.
Da, da, dragi moji Negotinci ...
Očigledno je da nisu čitali Istorijsku čitanku, uopšte nisu shvatili ono što su sami pisali.

***
(09.03.2017) - back to the future:

I tako, tekst "Kamen SPOticanja" potom postade ključni razlog da na jednom od četničkih sastanaka padne izjava prepodobne frau Sanje Č. (visoke perjanice u plemenu, negdašnjeg narodnog poslanika i državnog sekretara), iste one kojoj je omiljena fraza bila "Dragi moji Negotinci" čim ugleda mikrofon ili kameru, a koja je otprilike glasila:
"Proteraću ja tog Kračunovića iz Negotina!"
Pa što me bre ne protera, umesto što su ona i njeni pokupili prnje i kompljet otišli odavde... stvarno bi mi učinila uslugu. Možda joj se nije dalo? Tko bi to mogao znati...

A onda je SPO na lokalne izbore 2014. godine izašao kao deo izborne liste SPS. Tek i to da se zna.
Ma, bilo pa prošlo. Važno je da su Vuk i Vučići, Šešelj i Slobodančići ponovo svi na jednoj, istoj strani. Ceo čopor u jednom, istom brlogu za jednim, istim valovom. Kako je i red.
Deveti mart je, dve hiljade sedamnaeste godine. Da ne poveruješ.

No comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...